Bästa B-vitamin

Trötthet, lågt humör eller dålig sömn är tre vanliga saker som kan vara brist på B-vitamin. Om du tror att du har B-vitaminbrist så har du kommit till rätt ställe.

På denna sida kommer vi att berätta mer om vad B-vitamin är, vilka fördelar det har och hur det kan hjälpa dig att få mer ork och energi. Vi kommer även att gå igenom kort om vitaminerna B12 och B6 som är bra för cellernas omsättning och som bildar blodkroppar.

Vi är väl medvetna om att det finns en mängd olika B-vitamintillskott att välja på, just därför har vi gjort det enkelt för dig och samlat de bästa B-vitaminerna på ett och samma ställe så att du enklare kan hitta de som passar dig bäst.

Sidan innehåller annonslänkar

Topplista B-Vitamin just nu

Här har du vår topplista som är ett resultat från vårt test av B-Vitamin.

Bäst i Test
Super vitamin b-komplex

Super vitamin b-komplex

Alla de nödvändiga B-vitaminerna samlade i en högdoserad kapsel. Dessa vitaminer kan kroppen inte själv producera så de kan behöva tas som tillskott och då passar denna produkt utmärkt. Kan hjälpa mot trötthet, dålig aptit, hudproblem mm. Mycket fina omdömen från de användare som testat.

Pris: 229kr

Typ: Kapsel

Mängd: 100

 

 

Holistic mega b-komplex

Holistic mega b-komplex

Dagligt tillskott av alla B-vitaminer i en fin balans. Som alla b-vitamin produkter så kan de motverka trötthet, bidra till fint hår och hud och mycket mer. Betygen är goda och det rapporteras om bra pris, mängd och effekt.

Pris: 144kr

Typ: Kapsel

Mängd: 90

 

Vitamin b12 1000 metylerad

Vitamin b12 1000 metylerad

Vitamin b12 i en veganvänlig kapsel. För att säkerställa intaget av b12 så passar denna högdoserade kapsel utmärkt. Bra för hjärna, blodbildning och nervsystem. Innehåller även folsyra och kan vara extra bra för dig som äter lite animalisk föda.

Pris: 99kr

Typ: Kapsel

Mängd: 100

 

Bättre Hälsa Active B-Complex

Bättre Hälsa Active B-Complex

Alla B-vitaminer i flytande form som kan göra det lättare att få i sig och för kroppen att ta upp. Uppskattad smak av äpple.

Pris: 359kr

Typ: Flytande

Mängd: 500ml

 

Healthwell vitamin B6 100

Healthwell vitamin B6 100

Är det ren vitamin B6 som du är ute efter så rekommenderar vi denna produkt. B6 som också kallas pyridoxin är viktig för energiomsättningen och omsättning av protein.

Pris: 99kr

Typ: Kapsel

Mängd: 100

 

Vitamin B1 100

Vitamin B1 100

B1 vitaminer är även kända som tiamin är hela kroppen är beroende av. Ämnesomsättning, hjärta, nervsystem och psyke kan påverkas av dessa vitaminer. Växtbaserade kapslar som funkar för veganer. Fina användarbetyg och bra kvalitet ger denna produkt ett högt betyg.

Pris: 99kr

Typ: Kapsel

Mängd: 100

 

Vitamin B-50 Komplex - Lamberts

Vitamin B-50 Komplex - Lamberts

Hög dos av de b-vitaminer som man behöver. När det gäller b-vitamin så är det ingen fara att ta mycket då de är vattenlösliga och man kissar ut eventuellt överskott.

Pris: 129kr

Typ: Kapsel 

Mängd: 60

 


 

Vitamin B-komplex 60 - Protein.se

Vitamin B-komplex 60 - Protein.se

Protein.se har tagit fram denna b-vitamin blandning. Allt du behöver dessutom förpackad i en snygg burk. Kostar lite mer men det kan det vara värt för vissa. Glada användare rapporterar om fina effekter.

Pris: 149kr

Typ: Kapsel

Mängd: 60

 

Metyl B-50 Komplex Green Line

Metyl B-50 Komplex Green Line

Denna b-vitaminmix är gjord är lagd i kapslar gjorda av pullulan som är extra skonsamt för din mage och är även jästfri. Bra användarbetyg överlag.

Pris: 195kr

Typ: Kapsel

Mängd: 100

 

Vitamin B12, Star Nutrition

Vitamin B12, Star Nutrition

90 kapslar vilket motsvarar 3 månaders behov av B12. Rapportering av minskad trötthet och utmattning rapporteras av några användare.

Pris: 79kr

Typ: Kapsel

Mängd: 90

 

Vad är B-vitamin bra för? 

Det finns totalt sett åtta olika typer av B-vitamin som är livsnödvändiga för att du ska hålla dig frisk och pigg i största möjliga mån. Av dessa åtta vitaminer så är B12, folsyra (folat) och B6 de allra viktigaste.

B-vitamin är grunden för att flera processer i kroppen ska fungera som det ska och medföra så lite besvär som möjligt. Några exempel på sådana processer är tillverkningen av röda blodkroppar, ämnesomsättningen och nervsystemet och dess funktion. 

Även om kroppen kan producera mycket själv så är faktiskt B-vitamin något som den inte producerar på egen hand. Just därför är det viktigt att få i sig tillräckliga mängder med B-vitamin från mat. 

Du hittar det i animaliska produkter som kött, ägg, skaldjur, fisk och andra mejeriprodukter. Det finns även i frukt, spannmål och diverse baljväxter. Men ibland kan det vara så att det vi får i oss via maten vi äter inte räcker till. Då är B-vitamintillskott en bra lösning. 

viktiga d-vitaminer i burk

Symptom på B-vitaminbrist

De vanligaste symptomen som brukar visa sig tydligt när du har brist på B-vitamin är trötthet, domningar, yrsel, depression och att du är på dåligt humör. 

Om du misstänker att du lider av B-vitaminbrist så kan du rådgöra med en läkare och på dennes inrådan prova på ett B-vitamintillskott. Läkare kan även rekommendera att du ändra din kost för att på så sätt hjälpa dig att återställa nivån på B-vitamin i din kropp. 

Ett enkelt blodprov kan avgöra om du har brist på B-vitamin eller inte. 

Vitamin B6, B12 och de andra b:na

Så vilka varianter av vitamin b finns det då och vilka funktioner kan de påverka, här kommer en kort översikt:

 • B1 (tiamin) Kan påverka inlärningsförmåga, ämnesomsättning och nervsystem. Extra viktigt för alkoholister och de med nervskador.
 • B2 (riboflavin) Stödjer ämnesomsättningen och kan ge bättre syn, naglar, hud och hårkvalitet.
 • B3 kan hjälpa till med att ligga på rätt kolesterolnivå brist har i vissa rapporter visat på ökad risk för bla demens.
 • B5 går också under benämningen pantotensyra vilket du bland annat kan ha hjälp av vid acne problem.
 • B6 (pyridoxin) även denna hjälper omsättninga av protein och nervfunktion.
 • B7 (biotin), stödjer hår, hud, ögon och leverhälsa
 • B9 (folsyra) tas ofta som tillskott av gravida för att minska risken för blodbrist.
 • B12 (kobalamin) finns främst i animaliska livsmedel och framförallt veganer och äldre riskerar brist på denna vitamin som kan ge bland annat blodbrist.

För- och nackdelar med B-vitamin

Precis som med det mest så finns det både för- och nackdelar med allting. Nedan kan du se mer detaljerat vilka fördelarna och nackdelarna med B-vitamin är. 

Fördelar

 • Kan få dig på bättre humör
 • Kan göra dig mindre stressad
 • Kan förhindra ångest och depression
 • Ökar ditt mående och din mentalitet överlag

Nackdelar

 • Onödigt att ta för mycket eftersom man kan få i sig det via mat relativt enkelt

Som du ser så väger fördelarna helt klart ut nackdelarna. Så om du fått veta från din doktor att du lider av B-vitaminbrist, tveka då inte att prova ett tillskotten i listan ovan på denna sida för att säkerställa kroppens nivå av vitamin B. 

Här hittar du de bästa B-vitaminerna och tillskotten

I listan högre upp på denna sida så hittar du de B-vitaminer som fått bäst i test och som är rekommenderade för dig som lider av B-vitaminbrist. 

Vi har noga jämfört och recenserat de bästa B-vitamintillskotten på den svenska marknaden som har bevisad effekt på din kropp om du har brist på vitaminer. Om du har fått ett läkarutlåtande om att du har B-vitaminbrist så rekommenderar vi starkt att du provar någon av produkterna ovan för att se en stor skillnad på ditt mående. 

Vårt mål är att göra det enkelt för dig att må bättre och hitta det du söker och som fungerar. Tveka inte att prova på någon av B-vitaminerna i listan och få mer energi och må bättre. 

vanliga frågor om b vitamin

FAQ – Vanliga frågor om B-vitamin

Varför är det bra med B-vitamin? 

B-vitamin är bra som ett tillskott om din kropp har brist på det. Genom att äta B-vitamintillskott så hjälper du kroppen att hålla nivån lagom. 

Hur vet jag om jag har B-vitaminbrist

Vanliga tecken på B-vitaminbrist är: trötthet, yrsel, domningar, depression och dåligt humör. 

Kan man överdosera på B-vitamin? 

Om man tar för mycket vitaminer överlag så åker de normalt sett ut i urinen. Det kan dock ge vissa mildare biverkningar som sömnsvårigheter och lättare illamående vid överdosering. 

När är det bäst att äta B-vitamin? 

Det är bäst att få i sig B-vitamin på morgonen, precis då man vaknat. Att äta en frukost som innehåller rikligt med B-vitamin har en positiv effekt på kroppen. 

Vad är folsyra och vitamin B12 nödvändig för?

B12 och folat krävs för uppbyggnaden av kroppens DNA

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så hoppas vi att du nu har lärt dig lite mer om B-vitamin, när du bör äta det, hur du får i dig det och vad det kan vara bra för. 

Genom att lista och jämföra de bästa B-vitaminerna på marknaden och samla dom på ett och samma ställe så hoppas vi att det ska vara lite enklare för dig att välja rätt B-vitamintillskott. 

Tveka inte att prova på att beställa hem B-vitamin om du har brist på det. Du kommer med största sannolikhet att märka stor skillnad på ditt mående, få mer energi, vara glader och sova bättre. Vi hoppas att du har lärt dig en del och vi önskar dig lycka till med ditt köp av B-vitamin!

”Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.”

Uppdaterad 2023-07-21