Bästa BCAA

Senast uppdaterad 7 juni, 2024 av Andreas Börjesson

Behöver du hjälp med kroppens återhämtning efter tung träning? Då är BCAA det bästa kosttillskottet för dig.

Detta naturliga tillskott innehåller essentiella grenade aminosyror som hjälper din kropp att återhämta sig. Med rätt dosering hjälper det dessutom kroppen att prestera bättre under träningspassen.

Vi har utfört en stor granskning online av olika tillskott för att utse vilket som är bäst i test. Dessutom har vi sammanställt en informativ köpguide med allt du behöver veta om BCAA.

Sidan innehåller annonslänkar

Bäst i test BCAA 2024

Vi har gått igenom vilka olika typer av BCAA kosttillskott som kan hjälpa dig att maximera dina träningsresultat, detta är vad vi kom fram till:

Bäst i Test
Core BCAA Powder

Core BCAA Powder

Vi har utvärderat olika BCAA-pulver på marknaden och är övertygade om att Svenskt Kosttillskotts Core BCAA Powder är den bästa produkten. Dess högkvalitativa innehåll, läskande smaker, och förmågan att bidra till muskeluppbyggnad och återhämtning gör den till ett bra val för alla träningsentusiaster.

 • Pris: 249kr
 • Typ: Pulver
 • Mängd: 400g

 

Fördelar:

Högkvalitativa aminosyror: Core BCAA Powder innehåller grenade aminosyror av högsta kvalitet, särskilt med ett extra högt innehåll av L-leucin, som stimulerar muskeluppbyggnad.

Effektiv återhämtning: Produkten hjälper musklerna att återhämta sig snabbare efter intensiva träningspass, vilket minskar risken för muskelnedbrytning och träningsvärk.

Nackdelar: 

Sötningsmedel: Vissa användare kan uppleva att smaken påverkas av sötningsmedel, men detta kan variera beroende på individuella preferenser.

Annons

Core BCAA Powder + Koffein

Core BCAA Powder + Koffein

Detta kosttillskott kombinerar det bästa av två världar - grenade aminosyror (BCAA) och koffein, vilket ger användarna både muskeluppbyggande fördelar och uppiggande energi. Med sitt höga innehåll av BCAA och lagom dosering av koffein, kan produkten enkelt anpassas efter individuella behov. Detta gör Core BCAA Powder + Koffein till ett utmärkt val för dem som vill prestera på topp och få ut det mesta av sina träningspass.

 • Pris: 279kr
 • Typ: Pulver
 • Mängd: 400g

 

Fördelar:

Muskeluppbyggnad: Core BCAA Powder + Koffein innehåller en generös mängd grenade aminosyror, särskilt den muskelstimulerande L-leucin, vilket hjälper till att öka proteinsyntesen och främja muskeluppbyggnad.

Minskar muskelnedbrytning: De essentiella aminosyrorna i 4:1:1 förhållande motverkar muskelnedbrytning, vilket är särskilt värdefullt under perioder av intensiv träning eller när man befinner sig i ett kaloriunderskott.

Nackdelar: 

Personliga preferenser: Vissa användare kanske föredrar andra smaker än de som erbjuds i sortimentet. Det är en subjektiv faktor och kan variera mellan individer.

Annons

BCAA Hardcore

BCAA Hardcore

4900 mg BCAA och 2500 mg glutamin gör denna till en populär produkt hos Gymgrossisten. Lättblandad som kan tas före, under eller efter träning. Nästan toppbetyg i alla recensioner som hittas.

 • Pris: 239kr
 • Typ: Pulver
 • Mängd: 264g

Annons

BCAA PROTEINDRINK

BCAA PROTEINDRINK

BCAA från protein.se. Fina smaker utan kolhydrater och fett. Minskar muskelnedbrytning och finns i smaskiga drink smaker som pina colada mm. Bra betyg från användare.

 • Pris: 249kr
 • Typ: Pulver
 • Mängd: 325g

Annons

Core BCAA caps

Core BCAA caps

För dig som föredrar att ta BCAA i kapselform så kan vi rekommendera denna variant. Högdoserad 2400 mg per portion.

 • Pris: 229kr
 • Typ: Kapsel
 • Mängd: 180st

Annons

bästa bcaa

Så genomförde vi vårt BCAA-test

För att säkerställa en ärlig och transparent bedömning av olika BCAA-produkter, baserade vi vårt test på recensioner och omdömen från riktiga användare online.

Genom att analysera feedback om smak, effektivitet och användarupplevelse kunde vi identifiera vilka produkter som verkligen lever upp till löftena.

Vilka fördelar och egenskaper har BCAA?

BCAA är ett samlingsnamn för tre grenade aminosyror, nämligen L-leucin, L-isoleucin och L-valin. Kroppen kan inte själv producera dessa ämnen och därför kan du få bra effekt av ett tillskott. 

Du kan framförallt få två stora fördelar av tillskottet:

 • Du ökar din prestationsförmåga under träningen.
 • Kroppens återhämtning efter träningen påskyndas.

Tack vare tillskottet kommer du att kunna lyfta tyngre, vilket leder till att du snabbare får en större muskelmassa. Forskning visar att BCAA är det bästa kosttillskottet för dig som vill öka din prestationsförmåga. 

Tillskottet hjälper även till med kroppens återhämtning. Det förhindrar bland annat att du drabbas av träningsvärk samt hämmar musklernas nedbrytning. Tillskottet är inte farligt, utan består av naturligt förekommande ämnen som redan finns i kroppen. 

Vad innehåller tillskottet?

Tillskottet innehåller tre grenade aminosyror som alla har en viktig uppgift när du vill bygga muskler. Dessa aminosyror ger en mycket större effekt om de intas i ett eget tillskott, jämfört mot när de intas som en del av ett proteinpulver. 

 • L-leucin finns det mest av i tillskottet och denna aminosyra aktiverar proteinsyntesen så att muskeltillväxten drar igång. 
 • L-valin ger dig rejält med fokus och hjälper dig att mentalt prestera på topp under träningspasset. 
 • L-isoleucin hjälper L-leucin att verka i kroppen. 

Kombinera BCAA med koffein och få mer energi

För att få bäst effekt kan du välja ett tillskott som innehåller fler ämnen än rena aminosyror. Det finns nämligen diverse ämnen som ger dig ännu fler goda effekter.

Många tillskott innehåller koffein, något som ger dig ett rejält energipåslag. På så sätt kan du inte bara prestera bättre på gymmet, utan du får även mer fysisk och mental energi. Det leder till att du blir piggare, gladare och orkar mer.

Få bäst effekt med Vitamin B6

Det är även bra att köpa ett tillskott som innehåller vitamin B6. Tack vare vitamin B6 blir det enklare för kroppen att ta upp aminosyrorna i kroppen. Den effektivare upptagningen kommer du att märka av både under och efter träningspasset. 

Vitamin B6 ger även en minskad trötthet och hjälper dig att få och bibehålla normala energinivåer under träningen.

kombinera bcaa med andra tillskott

Välj rätt förhållande av de tre aminosyrorna

När du jämför olika tillskott kommer du att märka att de innehåller olika förhållanden. Dessa anges till exempel som 4:1:1, 6:1:1 eller 8:1:1. Vilket förhållande du väljer kommer att påverka den effekt du uppnår.

Den första siffran anger hur mycket muskelstimulerande L-leucin som finns i produkten i förhållande till L-isoleucin och L-valin. Om ditt tillskott innehåller 2:1:1 så får du en relativt låg dos av L-Leucin, medan ett tillskott med 8:1:1 ger dig åtta gånger så mycket L-Leucin som L-valin och L-isoleucin.

Ett tillskott med förhållandet 8:1:1 kommer därför att ge dig maximal effekt vid din träning, medan 2:1:1 är mildare i kroppen. 

Dosering av BCAA

Det är viktigt att följa doseringen på produktens förpackning för att få bäst effekt. Doseringen varierar beroende på vilken beredningsform du väljer. Oftast får du i dig runt 2 400 – 8 000 mg per portion.

Du bör inta BCAA före träningen för att öka din prestationsförmåga. Du kan dock även inta det efter träningen om du enbart vill få en bättre återhämtning. Eftersom tillskottet inte är farligt bestämmer du själv hur ofta du villa använda det. Det är inte farligt att inta det både före och efter träningen.

Det bästa är att inta tillskottet på fastande mage. Det är då enklare för tarmen att ta upp aminosyrorna eftersom de inte konkurrerar med någon mat i magen. Forskning visar att det bästa är att svepa hela drycken, så att kroppen bombarderas med hela tillskottet på en gång.

Vad är bäst – Pulver, dryck eller kapslar?

BCAA ska inte bara ge riktigt bra effekt, det är även en stor fördel om kosttillskottet är gott och smidigt att inta. Du ska ju trots allt använda det varje gång du går till gymmet för att öka din prestationsförmåga. Vi har därför smakat alla tillskott i vårt bäst i test för att kunna avgöra vilka produkter som har goda och fräscha eller artificiella smaker. 

Kosttillskottet finns i olika beredningsformer, bland annat som pulver. Du rör ut en skopa pulver i vatten. Eftersom pulvret är smaksatt får du en god dryck, som en blandning mellan läskedryck och saft. Du kan testa dig fram vilka smaker du tycker bäst om. 

Med hjälp av ett pulver är det enkelt att styra över din dosering, men det kan upplevas som jobbigt att släpa med om du till exempel går till gymmet direkt efter jobbet. Därför finns det även högkoncentrerade kapslar som är enkla att svälja.

Det finns även färdigblandade BCAA-drycker, vilket är en kolsyrad energidryck med god smak och bra effekt. 

bcaa som pulver kapslar eller flytande

Vem kan inta kosttillskottet?

Alla som tränar hårt kan dra stor fördel av att använda BCAA innan träningen. Tillskottet är framförallt till för de som vill få mer energi och prestera bättre. Det kan användas av såväl nybörjare som vana gymbesökare.

Enligt Livsmedelsverket så kan även gravida och ammande kvinnor som tränar inta ett tillskott av BCAA. 

Vad är skillnaden mot EAA?

Aminosyror är musklers byggstenar och det finns både essentiella och icke-essentiella aminosyror. De essentiella aminosyrorna kan kroppen inte producera själv. BCAA innehåller som du vet tre essentiella aminosyror, men vad har kosttillskottet för skillnad mot EAA?

EAA är en förkortning för essentiella aminosyror och består av leucin, lysin, fenylalanin, treonin, valin, histidin, isoleucin, tryptofan och methionine. BCAA däremot är en förkortning för grenade aminosyror och består av leucin, isoleucin, valin.

När du dricker BCAA så får du i dig EAA, men inte fullvärdigt EAA, det vill säga alla nio aminosyror. Alla nio aminosyror behövs för att proteinsyntesen ska stimuleras och muskeltillväxten ska ske, men de som finns i BCAA är de viktigaste.

Finns det vegansk BCAA?

Det finns veganska tillskott som du kan ta om du vill få i dig grenade aminosyror. På så sätt kan du höja din prestationsförmåga oavsett vilken kost du äter.

Om ett tillskott är veganskt eller ej beror till stor del på hur aminosyrorna utvinns och var de utvinns ifrån. Många naturliga tillskott framställs genom att man fermenterar glukos från majs. Då blir tillskottet veganskt. Om tillskottet däremot utvinns från animaliska livsmedel så är det inte veganskt. 

Vi har utsett marknadens bästa BCAA

Ta en titt på vår topplista för att hitta vår testvinnare, samt en rad andra riktigt bra produkter. Testvinnaren är ett högkoncentrerat tillskott med god smak och riktigt bra effekt. Med hjälp av det kommer du att maxa din prestation på träningspassen.

Sammanfattning av vårt test med BCAA

Nu vet du vilket tillskott som vi anser vara bäst för dig som vill maximera såväl din prestation som din återhämtning. BCAA intas av många gymbesökare som tar sin träning på allvar och som vill uppnå fina resultat.

Du får många fina fördelar med tillskottet. Hit räknas allt från mental skärpa och bra fokus till snabb återhämtning. Tack vare det faktum att tillskottet finns som både välsmakande pulver och smidiga kapslar så är det enkelt att få i sig det.

Studier visar att tillskottet direkt ger effekt om det intas före träningspasset. Missa därför inte chansen att få extra fina träningsresultat.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vad gör tillskottet i min kropp?

Det hjälper till att höja din prestationsförmåga, samtidigt som det ökar muskeltillväxten. Du får även mer energi, såväl fysisk som mental energi.

Varför ska jag ta ett tillskott av BCAA?

Eftersom din kropp inte själv kan producera de tre grenade aminosyrorna som tillskottet består av, så kan du bara höja kroppens nivåer och få den starka effekten genom att inta ett tillskott.

Hur vet jag hur stor portion jag ska ta?

Det står på förpackningen hur mycket du ska ta vid varje portion. Om du har ett pulver så är doseringen oftast en skopa.

Vilket förhållande ska jag satsa på om jag är ny på gymmet?

Det spelar ingen roll hur stor din muskelmassa är, du kan välja det förhållande mellan aminosyrorna som du känner kommer att ge dig bäst effekt.

”Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.”