Bästa BCAA

Senaste uppdaterad:

Behöver du hjälp med kroppens återhämtning efter tung träning? Då är BCAA det bästa kosttillskottet för dig.

Detta naturliga tillskott innehåller essentiella grenade aminosyror som hjälper din kropp att återhämta sig. Med rätt dosering hjälper det dessutom kroppen att prestera bättre under träningspassen.

Vi har utfört ett stort test av olika tillskott för att utse vilket som är bäst i test. Dessutom har vi sammanställt en informativ köpguide med allt du vill veta om BCAA.

Listan: Bäst i test BCAA

Vi har gått igenom vilka olika typer av tillskott som kan hjälpa dig att maximera dina träningsresultat, här i form av BCAA

core_bcaa_powder
Rank 1 / 6

Core BCAA Powder

Betyg

99

Pris

239 kr

Typ

Pulver

Mängd

400 g

Bäst i TestVegansk

Vår testvinnare från svenskt kosttillskott har alla de egenskaper som vi vill se i en bra BCAA. Boosta din muskelbyggnad och stoppa nedbrytningen av muskelmassan. Förhållandet på aminosyrorna är 4:1:1 allt enligt senaste forskningen. De har satsat mycket på att hitta goda smaker vilket användarbetygen tyder på att de lyckats väl med. Positiva omdömen överlag.

bcaa-aware
Rank 2 / 6

BCAA AWARE 330G

Betyg

99

Pris

174 kr

Typ

Pulver

Mängd

330 g

Svenska Aware har tagit fram denna BCAA i ratio 4:1:1 där även L-glutamin har tillsats. Boostar proteinsyntesen och ökar tillväxten av muskler. Fri från socker. Väldigt god är ett av flera positiva omdömen av användare.

Core-BCAA-Powder-Koffein
Rank 3 / 6

Core BCAA Powder + Koffein

Betyg

98

Pris

269 kr

Typ

Pulver

Mängd

400 g

Svenska kosttillskotts BCAA variant med tillsatt koffein samt B6 för en extra energiboost och minskad trötthet. Mycket bra betyg och omdömen.

Core-BCAA-caps
Rank 4 / 6

Core BCAA caps

Betyg

97

Pris

199 kr

Typ

Kapsel

Mängd

180 st

För dig som föredrar att ta BCAA i kapselform så kan vi rekommendera denna variant. Högdoserad 2400 mg per portion i 8:1:1 ratio.

bcaa-hardcore
Rank 5 / 6

BCAA Hardcore

Betyg

96

Pris

229 kr

Typ

Pulver

Mängd

264 g

4900 mg BCAA och 2500 mg glutamin gör denna till en populär produkt hos Gymgrossisten. Lättblandad som kan tas före, under eller efter träning. Nästan toppbetyg i alla recensioner som hittas.

bcaa-protein-drink
Rank 6 / 6

BCAA PROTEINDRINK

Betyg

94

Pris

199 kr

Typ

Pulver

Mängd

325 g

BCAA från protein.se 4:1:1. Fina smaker utan kolhydrater och fett. Minskar muskelnedbrytning och finns i smaskiga drink smaker som pina colada mm. Bra betyg från användare.

bästa bcaa

Hitta det bästa tillskottet

Med hjälp av forskning och studier som grund har vi testat en stor mängd kosttillskott med BCAA för att utse vilken produkt som är bäst för dig som tränar hårt. I vår topplista hittar du det tillskott som är bäst i test samt en rad bra alternativ för alla budgetar. 

Vi har granskat allt från innehåll och ingredienslistor till smak och effektivitet. Allt för att kunna sammanställa en riktigt bra topplista och underlätta för ditt köp.

Vilka fördelar och egenskaper har BCAA?

BCAA är ett samlingsnamn för tre grenade aminosyror, nämligen L-leucin, L-isoleucin och L-valin. Kroppen kan inte själv producera dessa ämnen och därför kan du få bra effekt av ett tillskott. 

Du kan framförallt få två stora fördelar av tillskottet:

  • Du ökar din prestationsförmåga under träningen.
  • Kroppens återhämtning efter träningen påskyndas.

Tack vare tillskottet kommer du att kunna lyfta tyngre, vilket leder till att du snabbare får en större muskelmassa. Forskning visar att BCAA är det bästa kosttillskottet för dig som vill öka din prestationsförmåga. 

Tillskottet hjälper även till med kroppens återhämtning. Det förhindrar bland annat att du drabbas av träningsvärk samt hämmar musklernas nedbrytning. Tillskottet är inte farligt, utan består av naturligt förekommande ämnen som redan finns i kroppen. 

Vad innehåller tillskottet?

Tillskottet innehåller tre grenade aminosyror som alla har en viktig uppgift när du vill bygga muskler. Dessa aminosyror ger en mycket större effekt om de intas i ett eget tillskott, jämfört mot när de intas som en del av ett proteinpulver. 

  • L-leucin finns det mest av i tillskottet och denna aminosyra aktiverar proteinsyntesen så att muskeltillväxten drar igång. 
  • L-valin ger dig rejält med fokus och hjälper dig att mentalt prestera på topp under träningspasset. 
  • L-isoleucin hjälper L-leucin att verka i kroppen. 

Kombinera BCAA med koffein och få mer energi

För att få bäst effekt kan du välja ett tillskott som innehåller fler ämnen än rena aminosyror. Det finns nämligen diverse ämnen som ger dig ännu fler goda effekter.

Många tillskott innehåller koffein, något som ger dig ett rejält energipåslag. På så sätt kan du inte bara prestera bättre på gymmet, utan du får även mer fysisk och mental energi. Det leder till att du blir piggare, gladare och orkar mer.

Få bäst effekt med Vitamin B6

Det är även bra att köpa ett tillskott som innehåller vitamin B6. Tack vare vitamin B6 blir det enklare för kroppen att ta upp aminosyrorna i kroppen. Den effektivare upptagningen kommer du att märka av både under och efter träningspasset. 

Vitamin B6 ger även en minskad trötthet och hjälper dig att få och bibehålla normala energinivåer under träningen.

kombinera bcaa med andra tillskott

Välj rätt förhållande av de tre aminosyrorna

När du jämför olika tillskott kommer du att märka att de innehåller olika förhållanden. Dessa anges till exempel som 4:1:1, 6:1:1 eller 8:1:1. Vilket förhållande du väljer kommer att påverka den effekt du uppnår.

Den första siffran anger hur mycket muskelstimulerande L-leucin som finns i produkten i förhållande till L-isoleucin och L-valin. Om ditt tillskott innehåller 2:1:1 så får du en relativt låg dos av L-Leucin, medan ett tillskott med 8:1:1 ger dig åtta gånger så mycket L-Leucin som L-valin och L-isoleucin.

Ett tillskott med förhållandet 8:1:1 kommer därför att ge dig maximal effekt vid din träning, medan 2:1:1 är mildare i kroppen. 

Dosering av BCAA

Det är viktigt att följa doseringen på produktens förpackning för att få bäst effekt. Doseringen varierar beroende på vilken beredningsform du väljer. Oftast får du i dig runt 2 400 – 8 000 mg per portion.

Du bör inta BCAA före träningen för att öka din prestationsförmåga. Du kan dock även inta det efter träningen om du enbart vill få en bättre återhämtning. Eftersom tillskottet inte är farligt bestämmer du själv hur ofta du villa använda det. Det är inte farligt att inta det både före och efter träningen.

Det bästa är att inta tillskottet på fastande mage. Det är då enklare för tarmen att ta upp aminosyrorna eftersom de inte konkurrerar med någon mat i magen. Forskning visar att det bästa är att svepa hela drycken, så att kroppen bombarderas med hela tillskottet på en gång.

Vad är bäst – Pulver, dryck eller kapslar?

BCAA ska inte bara ge riktigt bra effekt, det är även en stor fördel om kosttillskottet är gott och smidigt att inta. Du ska ju trots allt använda det varje gång du går till gymmet för att öka din prestationsförmåga. Vi har därför smakat alla tillskott i vårt bäst i test för att kunna avgöra vilka produkter som har goda och fräscha eller artificiella smaker. 

Kosttillskottet finns i olika beredningsformer, bland annat som pulver. Du rör ut en skopa pulver i vatten. Eftersom pulvret är smaksatt får du en god dryck, som en blandning mellan läskedryck och saft. Du kan testa dig fram vilka smaker du tycker bäst om. 

Med hjälp av ett pulver är det enkelt att styra över din dosering, men det kan upplevas som jobbigt att släpa med om du till exempel går till gymmet direkt efter jobbet. Därför finns det även högkoncentrerade kapslar som är enkla att svälja.

Det finns även färdigblandade BCAA-drycker, vilket är en kolsyrad energidryck med god smak och bra effekt. 

bcaa som pulver kapslar eller flytande

Vem kan inta kosttillskottet?

Alla som tränar hårt kan dra stor fördel av att använda BCAA innan träningen. Tillskottet är framförallt till för de som vill få mer energi och prestera bättre. Det kan användas av såväl nybörjare som vana gymbesökare.

Enligt Livsmedelsverket så kan även gravida och ammande kvinnor som tränar inta ett tillskott av BCAA. 

Vad är skillnaden mot EAA?

Aminosyror är musklers byggstenar och det finns både essentiella och icke-essentiella aminosyror. De essentiella aminosyrorna kan kroppen inte producera själv. BCAA innehåller som du vet tre essentiella aminosyror, men vad har kosttillskottet för skillnad mot EAA?

EAA är en förkortning för essentiella aminosyror och består av leucin, lysin, fenylalanin, treonin, valin, histidin, isoleucin, tryptofan och methionine. BCAA däremot är en förkortning för grenade aminosyror och består av leucin, isoleucin, valin.

När du dricker BCAA så får du i dig EAA, men inte fullvärdigt EAA, det vill säga alla nio aminosyror. Alla nio aminosyror behövs för att proteinsyntesen ska stimuleras och muskeltillväxten ska ske, men de som finns i BCAA är de viktigaste.

Finns det vegansk BCAA?

Det finns veganska tillskott som du kan ta om du vill få i dig grenade aminosyror. På så sätt kan du höja din prestationsförmåga oavsett vilken kost du äter.

Om ett tillskott är veganskt eller ej beror till stor del på hur aminosyrorna utvinns och var de utvinns ifrån. Många naturliga tillskott framställs genom att man fermenterar glukos från majs. Då blir tillskottet veganskt. Om tillskottet däremot utvinns från animaliska livsmedel så är det inte veganskt. 

Vi har utsett marknadens bästa BCAA

Ta en titt på vår topplista för att hitta vår testvinnare, samt en rad andra riktigt bra produkter. Testvinnaren är ett högkoncentrerat tillskott med god smak och riktigt bra effekt. Med hjälp av det kommer du att maxa din prestation på träningspassen.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vad gör tillskottet i min kropp?

Det hjälper till att höja din prestationsförmåga, samtidigt som det ökar muskeltillväxten. Du får även mer energi, såväl fysisk som mental energi.

Varför ska jag ta ett tillskott av BCAA?

Eftersom din kropp inte själv kan producera de tre grenade aminosyrorna som tillskottet består av, så kan du bara höja kroppens nivåer och få den starka effekten genom att inta ett tillskott.

Hur vet jag hur stor portion jag ska ta?

Det står på förpackningen hur mycket du ska ta vid varje portion. Om du har ett pulver så är doseringen oftast en skopa.

Vilket förhållande ska jag satsa på om jag är ny på gymmet?

Det spelar ingen roll hur stor din muskelmassa är, du kan välja det förhållande mellan aminosyrorna som du känner kommer att ge dig bäst effekt.

Ta dina träningsresultat till nästa nivå

Nu vet du vilket tillskott som vi anser vara bäst för dig som vill maximera såväl din prestation som din återhämtning. BCAA intas av alla gymbesökare som tar sin träning på allvar och som därför får de fina resultat som kommer när man har dedikerat både tid och fokus till träningen.

Du får många fina fördelar med tillskottet. Hit räknas allt från mental skärpa och bra fokus till snabb återhämtning. Tack vare det faktum att tillskottet finns som både välsmakande pulver och smidiga kapslar så är det enkelt att få i sig det.

Studier visar att tillskottet direkt ger effekt om det intas före träningspasset. Missa därför inte chansen att få extra fina träningsresultat.

Källhänvisning: https://pubmed.-ncbi.nlm.nih.gov/10940342/