Bästa betakaroten

Senaste uppdaterad:

Vill du kunna sola utan att bränna dig samtidigt som du får en fin hudton? Då ska du testa betakaroten. Det är ett kosttillskott som blir allt populärare på den svenska marknaden.

Det finns ett stort utbud att välja mellan. För att sålla mellan alla produkter av bästa betakaroten så har vi utfört ett stort bäst i test och tagit fram en testvinnare och många bra alternativ.

Vi är även skrivit en köpguide med allt du behöver veta om det bästa kosttillskottet för din pigmentering.

Listan: Bäst i test Betakaroten

betakaroten_100
Rank 1 / 5

Betakaroten 100 - Healthwell

Betyg

96

Pris

249 kr

Typ

Kapslar

Mängd

60

Testvinnare

En högdoserad betakaroten från svenska Healthwell av bästa kvalitet. 100 mg betakaroten per kapsel (152000 IE). Naturlig källa och vegetabilisk kapsel samt MCT-olja för att förbättra upptaget. Många nöjda användare som fått fin hud och solbränna med hjälp av denna.

betakaroten_plus
Rank 2 / 5

Betakaroten Plus

Betyg

93

Pris

169 kr

Typ

Kapslar

Mängd

30

Bra dos av betakaroten per kapsel, förstärkt med svartpepparextrakt och MCT olja för bättre upptag. Innehåller ett antal vitaminer och mineraler som komplement. Ex. biotin, zink, selen och vitamin E

butansol
Rank 3 / 5

BRUN UTAN SOL, SELF-TANNING, 150 KAPSLAR

Betyg

93

Pris

349 kr

Typ

Kapslar

Mängd

150

Svenska protein.se saluför denna produkt som har genomgått en uppdatering med bla högre betakaroten nivå. En mix av produkter som alla ska stödja fin och brun hud.

better_you_betakaroten_100_mg
Rank 4 / 5

Better you betakaroten 100 mg

Betyg

92

Pris

279 kr

Typ

Kapslar

Mängd

50

Helt ok produkte med bra omdömen. Användare skriver bla ”Helt suveräna väldigt bra bränna”

maxosol
Rank 5 / 5

Maxosol

Betyg

90

Pris

135 kr

Typ

Tabletter

Mängd

60

En klassiker som minskar solens negativa inverkan och förbättrar solbrännan. Kompletterad med bla zink och lite vitaminer. Vettiga betyg och omdömen.

bästa betakaroten

Allt om betakaroten

Ett tillskott med betakaroten ger dig en naturlig brun hud året runt utan att du behöver sola. Huden blir mjuk, len och får ett naturligt lyster. Du kan behöver dock fortfarande använda solkräm när du vistas i solen. 

I den här artikeln har vi testat vilket kosttillskott som ger bäst resultat. Givetvis har vi granskat allt från biotillgänglighet till kvalitet. Ta en titt i vårt topplista här ovan för att hitta vår testvinnare. Förutom testvinnaren hittar du även fler alternativ som är riktigt bra.

Vad är betakaroten?

Betakaroten är en A-vitamin och en antioxidant som reducerar oxidativ stress. Med ett tillskott så kan du få stor effekt på huden. Dels blir den fin och frisk och dels blir den brun.

Du kan få en fin brun hud året runt, även om solen håller sig borta. Det beror på att betakaroten, som har en brun färg, lagras in i hudens fettvävnad. Den bruna färgen blir mycket naturlig och dessutom riskerar du inte att fjälla bort den som med en vanlig solbränna.

Tack vare att huden blir brun på ett naturligt sätt behöver du inte heller oroa dig för att bli solbränd och få hudcancer till följd av solskador.

betakaroten är vitamin A

Fördelar med betakaroten

Det finns många fördelar med att ta ett tillskott av betakaroten. Både för din hud och för andra hälsofördelar.

Några välkända fördelar är:

  • Förstärker hudens pigmentering
  • Stärker immunförsvaret
  • Reducerar oxidativ stress
  • Ger hälsosam hud
  • Ger bättre syn

Det som ett tillskott framförallt gör är att är att det förstärker de bruna pigment som finns i huden. Det hela sker på en naturlig väg och ger dig en fin solbränna. På så sätt kan du få en fin hudton året runt.

Tack vare att det även är en antioxidant så reduceras den oxidativa stressen i kroppen. Det hjälper till att förebygga jobbiga sjukdomar såsom cancer och Alzheimers. 

Vem kan använda kosttillskottet?

Vem som helst kan ta ett betakarotentillskott för att få en solbränd hudton. Det gäller för såväl män som kvinnor som vill dra nytta av dess effekter.

Även en gravid kvinna kan äta tillskottet eftersom betakaroten innehåller provitamin A istället för vitamin A. Det finns alltså ingen risk att få i sig för mycket vitamin A.

Välj rätt dosering

Med hjälp av ett tillskott är det enkelt att få i sig rätt nivåer av betakaroten. För att hudens pigment ska påverkas behöver du få i dig runt 30 mg per dag. Det är en relativt hög dosering jämfört med hur mycket morötter det motsvarar. 30 mg innebär nämligen att du måste äta ett halvt kilo morötter varje dag.

En portion kosttillskott innehåller oftast 50-100 mg. Vanligtvis behöver du äta tillskottet i några veckor innan du ser en synbar effekt. På så sätt hinner kroppen först fylla på sina förråd.

Välj beredningsform – Kapslar eller tabletter

Det finns både kapslar och tabletter att välja mellan när du ska testa betakaroten. De flesta produkter innehåller kapslar. Men välj den beredningsform som du känner dig mest bekväm med.

Både kapslar och tabletter innehåller en hög dos. En fördel med tabletter jämfört med kapslar är att de är något enklare att svälja. En fördel med kapslar däremot är att de ofta innehåller en fettkälla som ökar upptagningsförmågan.

Vill du ha ett rent eller blandat kosttillskott?

När du kikar på olika kosttillskott så kommer du märka att det finns två sorter. Dels kosttillskott med rent betakaroten och dels kosttillskott som är blandade med andra tillsatser. Fundera därför på vad som är bäst för dig.

Blandat tillskott

Ett blandat tillskott kan innehålla allt från vitamin C och vitamin E till zink och koppar. Du får alltså något som likar en multivitamintablett. På så sätt får du mängder med vitaminer som tar hand om din hud och håller den fin. Nackdelen är dock att betakarotennivån ofta är relativt låg.

blandning med betakaroten och vitaminer och mineraler

Rent tillskott

Ett rent, högdoserat kosttillskott innehåller ofta svartpepparextrakt. Det hjälper kroppen att snabbt ta upp betakarotenet och ge din hud en brun nyans. Eftersom tillskottet är fettlösligt innehåller det ofta även en fettkälla som hjälper till att lösa upp tillskottet inne i kroppen och öka upptagningsförmågan. 

Biverkningar av överskott

Det finns inga kända biverkningar som är farliga för din kropp om du skulle råka överdosera betakarotentillskottet. Det finns dock ingen anledning att ta mer milligram än vad förpackningen rekommenderar. En utökad dos ger nämligen ingen större effekt och gör inte din hud brunare.

En allt för stor dos kan istället ge biverkningar i form utav att din hud antar en gul eller orange ton. Speciellt om du överdoserar under en lång tid.

Så här hittar du marknadens bästa betakaroten

För att hitta det bästa betakarotentillskottet finns det många saker att ha i åtanke. När vi genomförde vårt test kikade vi på många olika faktorer för att sammanställa vår topplista.

Om du själv vill göra en jämförelse, så bör du kika på följande saker:

  • Ren eller blandad produkt – Vill du ha en ren produkt eller ett kosttillskott som är blandat med fler vitaminer, mineraler och tillsatser?
  • Biotillgänglighet – Hur enkelt är det för kroppen att ta upp det aktiva ämnet i ditt valda tillskott?
  • Koncentration – Kika på hur många milligram betakaroten varje portion innehåller.
  • Portionsstorlek – Hur många kapslar eller tabletter måste du ta för att det ska bli en daglig portion? 
  • Pris per portion – Hur mycket kostar en portion och hur stor budget har du för ditt kosttillskott?

Det bästa är att välja ut de produkter som verkar bäst och sedan jämföra dessa mot varandra. Passa även på att läsa användares recensioner för att se vad de tycker om de olika produkterna. 

Vi har en testvinnare!

Ta en titt på vår topplista för att hitta det bästa betakarotentillskottet för dig och din hud. Testvinnaren har många fantastiska egenskaper och är ett bra val för den prismedvetne. Dessutom ger tillskottet dig snabbt en vacker hudton med lyster. 

FAQ – Vanliga frågor 

Finns det veganska kosttillskott med betakaroten?

Ja, de flesta kosttillskott är veganska och därmed kan du få en fin hudton även om du äter en vegansk kost.

Är det bäst med kokosolja eller MCT-olja i kosttillskottet?

MCT-olja är en beståndsdel i kokosolja. Därmed blir det liknande effekt oavsett vilken fettkälla tillskottet innehåller.

När på dagen ska jag inta betakaroten tillskottet?

Det spelar ingen roll vilken tid på dagen du intar tillskottet. Det bästa är dock att ta det vid samma tid varje dag så att du inte glömmer bort det.

Kan jag ha brist på betakaroten i kroppen?

Nej, att ha brist på betakaroten är extremt sällsynt och inget du behöver oroa dig för.

Kosttillskottet som ger dig en brunare hud

Vi hoppas att du har fått tillräckligt med information för att kunna välja det bästa kosttillskottet för just dig. Genom att följa den dagliga doseringen kommer du snart att få en fin, brun hudton oavsett vilken tid på året det är. Vår topplista är fullpackad med bra val. Dessutom innehåller de flesta en hög dos betakaroten. 

Du behöver inte oroa dig för överdosering och inte heller för en brist. Det är nämligen ingen livsviktig vitamin. Du kan dock få riktigt fina effekter när du medvetet äter betakaroten för att få en finare hy.

Kosttillskottet hjälper inte bara din hud, utan det stärker även allt från immunförsvaret till ögonen. På så sätt får du en härlig bieffekt trots att fokuset ligger på din fina hudton. Lycka till med ditt köp!

Källhänvisning: https://www.uu.se/nyheter/artikel/?id=3295&typ=artikel