Bästa C vitamin

Senast uppdaterad 7 juni, 2024 av Andreas Börjesson

Vill du stärka ditt immunförsvar med hjälp av C vitamin? Då är det här testet för dig! Vi har noggrant granskat och undersökt en mängd olika kosttillskott för att hitta det bästa C-vitamin produkterna.

Om du lider brist på vitamin C så kan du enkelt uppnå ditt dagsbehov med hjälp av brustabletter eller pulver. Ett högkvalitativt tillskott kan enkelt få dig att må bättre.

I det här onlinebaserade testet utser vi den C-vitamin som är bäst i test. Häng med så kikar vi på resultatet!

Sidan innehåller annonslänkar

C vitamin – Vår topplista

Dessa C-vitamin produkter har blivit bäst i test hos oss :

Vitamin C pulver - Healthwell

Vitamin C pulver - Healthwell

Healthwell's C-vitaminpulver utmärker sig som det bästa i vårt test, tack vare sin högkvalitativa, rena form av l-askorbinsyra. Dess förmåga att stärka immunsystemet, bidra till nervsystemets normala funktion och agera som en kraftfull antioxidant gör den till en oumbärlig del av daglig hälsa.

Vad som verkligen bekräftar dess plats som nummer ett är mängden positiva omdömen från riktiga användare, vilka vittnar om produkten effektivitet och fördelar.

Dessutom är tillverkningen i Sverige och den medföljande doseringsskopan ytterligare bevis på dess användarvänlighet och kvalitet.

 • Pris: 149kr
 • Typ: Pulver
 • Mängd: 250 mg

Annons

Vitamin C 1000 plus

Vitamin C 1000 plus

Vitamin C 1000 Plus från Healthwell imponerar med sin höga dos av naturligt vitamin C, utvunnet från askorbinsyra och nyponextrakt, vilket gör det till en topprodukt i vårt "bäst i test".

Det som särskilt utmärker sig är de många positiva omdömena från verkliga användare som vittnar om produktens effektivitet.

Med tillägg av citrusbioflavonoider för bättre upptag och dess helt vegetabiliska formulering, erbjuder dessa tabletter inte bara stöd till immunsystemets normala funktion utan agerar också som en kraftfull antioxidant.

 • Pris: 149kr
 • Typ: Tablett
 • Mängd: 90 st

Annons

Vitamin C - Veganska kapslar

Vitamin C - Veganska kapslar

Snygg burk fylld med bra c-vitamin i en vegankapsel. Glada kunder och användare överlag.

 • Pris:79kr
 • Typ: Kapsel
 • Mängd: 60 st

Annons

VITAMIN C 500mg - Lamberts

VITAMIN C 500mg - Lamberts

Denna burk innehåller hela 250 tabletter och du behöver en om dagen så den räcker länge. Dessa har en så kallad time release som gör att de utsöndras under lång tid vilket är väldigt bra. Annars kissar man ut ev. överskott av vitaminen.

 • Pris: 229kr
 • Typ: Tabletter
 • Mängd: 250 st

Annons

bästa c-vitamin just nu

Så valde vi bästa C-vitaminet

Vi undersökte vad användare tycker om olika C-vitaminer genom att gå igenom många recensioner från skilda källor. Detta hjälpte oss att se hur vitaminerna presterar i verkligheten.

Genom detta tillvägagångssätt kunde vi identifiera de C-vitaminer som verkligen gör skillnad. Ett effektivt sätt att genomföra ett bäst i test, enligt oss.

Därför rekommenderar vi endast C-vitaminer som har fått goda omdömen och visat sig vara effektiva på riktigt.

Vad är C-vitamin?

C vitamin är en essentiell vitamin som fungerar som en antioxidant i kroppen. Att vitaminen är essentiell innebär att den är livsnödvändig för kroppens funktioner. 

Det finns en mängd anledningar till varför du regelbundet bör inta ett tillskott av vitaminet. Här är de 7 viktigaste anledningarna:

 1. Vitaminet stärker ditt immunförsvar
 2. Gör så att kroppen enklare kan ta upp järn
 3. Bygger upp brosk- och benvävnad
 4. Bidrar till normal kollagenbildning
 5. Bidrar till normal funktion i nervsystemet
 6. Minskar kroppens trötthet och utmattning
 7. Skyddar kroppens celler mot oxidativ stress

C vitamin är en vattenlöslig vitamin som du intar tillsammans med ett glas vatten. Om du känner att du börjar bli sjuk så kan ett högkoncentrerat tillskott av det bästa C vitaminet ofta få dig att må bättre.

Det är extra viktigt med ett tillskott av C vitamin om du inte regelbundet äter grönsaker. Annars kan du nämligen drabbas av en rad tråkiga symtom som orsakas av en brist. 

nyttigt och gott med c-vitamin

Ditt dagsbehov av vitamin C

Det är viktigt att du får i dig ditt dagsbehov av C vitamin varje dag. Då bibehåller du ett starkt immunförsvar samtidigt som kroppens funktioner fungerar normalt. Hur stort dagsbehovet är varierar beroende på din ålder och ökar under hela livet.

Det rekommenderade dagsbehovet per dag är:

 • Barn 2-5 år – 30 mg
 • Barn 6-9 år – 40 mg
 • Barn 10-13 år – 50 mg
 • Vuxna och ungdomar över 13 år – 75 mg
 • Gravida kvinnor – 85 mg
 • Ammande kvinnor – 100 mg

För att få i dig rätt dosering bör du kika på ditt tillskotts rekommenderade dagliga intag. Välj ett tillskott som gör så att du får i dig rätt nivåer. Olika tillskott har nämligen olika hög koncentration och dosering.

Många tillskott innehåller mellan 500-1000 mg per dos och därmed får du direkt en god effekt. Om du väljer ett rent pulver kan du själv styra över hur mycket du får i dig.

Naturliga källor av C-vitamin i mat

Det finns vitamin C i en mängd vegetariska livsmedel. Därmed är det även enkelt för vegetarianer och veganer att få i sig vitaminet. Du kan bland annat hitta vitaminet i mat såsom apelsin, citron, paprika, brysselkål, nyponfrön, papaya och olika sorters bär.

För att få i dig ditt dagsbehov av vitamin C kan du bland annat äta 100 g broccoli, en tredjedels paprika eller en apelsin. Du bör helst äta livsmedlen råa, uppvärmd mat innehåller nämligen minskade mängder av vitaminet.

mat som innehåller vitamin C
Mat med stort innehåll av vitamin C.

Vem bör ta ett tillskott med vitamin C?

De allra flesta mår bra och får positiva effekter av ett tillskott med vitamin C. De som mår extra bra av ett tillskott är:

 • Människor med en ensidig kosthållning
 • Vuxna som vill stärka sitt immunförsvar
 • Gravida och ammande kvinnor
 • Människor med diverse magsjukdomar såsom Chrons 
 • Människor med glutenintolerans
 • Människor som tränar hårt
 • Alkoholister
 • Människor som tränar hårt

Många har extra svårt att ta till sig de vitaminer som finns i mat, hit räknas alla med en påverkad mag- och tarmkanal. Människor med olika magsjukdomar och de med en hög alkoholkonsumtion bör ta ett tillskott. Det gäller även dig som tränar hårt eller dig som börjar känna dig krasslig och vill stärka immunförsvaret.

C-vitamin vid träning

Om du tränar hårt så är det extra bra att ta ett tillskott av vitamin C. Träning sliter nämligen på kroppen och kan skapa oxidativ stress. Genom att ta ett tillskott med vitamin C kan du förhindra detta. Du kan även förebygga krasslighet och förkylningar som hindrar dig från att träna.

Vad är askorbinsyra i C-vitamin?

C-vitamin i tillskott är oftast ren askorbinsyra. Om du väljer pulver, tabletter eller kapslar så är det vanligtvis ett rent tillskott utan tillsatser. Om du däremot väljer brus så får du ofta räkna med olika tillsatser, bland annat för den goda smakens skull. Se till att välja ett rent tillskott av en välkänd tillverkare för att få den bästa produkten.

Askorbinsyra har beteckningen E300 och är en vanlig tillsats i diverse mat och livsmedel. Vissa kosttillskott innehåller inte enbart rent vitamin C/askorbinsyra. De kan även innehålla olika kombinationer, bland annat ett tillskott av kalcium eller magnesium. 

På vissa innehållsförteckningar kan du hitta magnesiumaskorbat, vilket är en blandning av c-vitamin och magnesium. Det är en form som är extra snäll mot känsliga magar. 

När ska man ta C vitamin?

Du kan ta C vitamin när som helst under dagen. Eftersom vitaminet är vattenlösligt kan du ta tillskottet såväl med som utan mat. Det enda som behövs för att kroppen ska kunna ta till sig tillskottet är ett glas vatten.

Det bästa är dock att alltid ta tillskottet vid samma tid varje dag så att du får in en god vana och tar tillskottet på ren rutin.

Vad är bäst – Brus, tabletter, pulver eller serum?

Det finns olika former av C vitamin att inta. Alla innehåller en god nivå av vitaminet, fundera därför på vilket tillskott som passar bäst in i din vardag.

De fyra vanligaste beredningsformerna är:

 • Brus – Brus är den vanligaste formen av vitamin C. Bruset har vanligtvis en god smak och är enkelt att få i sig, nackdelen är dock att det även innehåller onödiga tillsatser. Du löser upp brustabletten i ett glas vatten och dricker det sedan. När du väljer brustabletter är det viktigt att de är lättlösliga. Det är ett något mer tidskrävande alternativ än vanliga tabletter. 
 • Tabletter – Tabletter är ett enkelt sätt att få i sig tillskottet. De är ofta små och därmed lätta att svälja. Dessutom är de smidiga att ta med dig när du reser bort.
 • Kapslar – Kapslar kan vara svåra att svälja på grund av sin storlek. Men precis som tabletter är de enkla att dosera och går snabbt att få i sig.
 • Pulver – Du kan köpa C vitamin i form av rent pulver. Ett pulver kräver att du är noggrann med doseringen, men samtidigt får du själv kontroll över hur mycket du vill ta varje dag.

Det finns även C-vitamin i form utav serum. Med hjälp av ett högkoncentrerat serum stärker du din hud och får den att se frisk och strålande ut. Serumet ser dessutom till att öka produktionen av kollagen i huden, på så sätt hjälper du din hud att hålla sig ung. Ett serum med vitamin C hjälper dock inte övriga kroppen, utan endast huden. 

Symtom på brist på C vitamin

Det är relativt ovanligt att ha brist på C-vitamin. En brist kan dock ge symtom såsom trötthet, svaghet och irritation. Du kan även få ett sänkt immunförsvar om du har brist på C-vitamin i kroppen.

Mer allvarliga symtom vid en långvarig brist är bland annat tandköttsinflammation, infektionskänslighet och försämrad sårläkning. Dessa symtom kan vara tecken på sjukdomen skörbjugg. 

Brist på vitamin C kan uppstå om du äter en ensidig kost eller om du har svårt att ta upp vitaminet. Hit räknas alkoholister och personer med magsjukdomar såsom Chrons, ulcerös kolit och glutenintolerans.

Så hittar du det bästa C vitaminet

För att hitta det C-vitamin som är bäst bör du kika på en rad olika produkter och jämföra dessa mot varandra. Fundera på hur mycket C vitamin du vill börja med och vilken effekt du vill uppnå. Om du har de symtom som en brist uppvisar kan det vara bra att börja med en högre dos. 

 • Vad innehåller tillskottet? – Kika på ingredienslistan för att se vad tillskottet innehåller. Är det rent C vitamin eller innehåller tillskottet diverse tillsatser?
 • Vilken beredningsform är det – Är tillskottet ett pulver, tabletter, kapslar eller brus och vad föredrar du?
 • Vilket varumärke är det tillverkat av? – Är tillskottet tillverkat av ett välkänt varumärke?
 • Hur mycket innehåller varje dos? – Hur mycket vitamin C får du i dig med varje dos. Hur många tabletter eller kapslar behöver du ta för att få i dig den rekommenderade dosen?
 • Vad är priset per dos – Hur mycket kostar tillskottet per dos och vilken budget har du?

Läs igenom vårt test för att få tips på riktigt bra produkter. Läs även användares recensioner för att få ett hum om hur väl tillskottet fungerar för andra människor.

Detta C vitamin är bäst i test

Vi har utsett den C vitamin som är ”bäst i test”, allt för att du ska kunna välja ett kosttillskott av hög kvalitet. Den vinnande produkten i vårt test innehåller en bra form av vitamin C, är enkel att dosera och kan hjälpa dig att stärka ditt immunförsvar enligt dess användare.

Må bättre med hjälp av vitamin C

Genom att dagligen ta ett tillskott av vitamin C kan du optimera din hälsa. Du kan förhindra att du blir sjuk och krasslig eftersom vitaminet stärker ditt immunförsvar. Dessutom hjälper du många av kroppens funktioner att fungera normalt, vilket hjälper din kropp att må bra. 

C vitamin är ett livsviktigt vitamin och ett tillskott är extra bra för dig som har en ensidig kost utan grönsaker. Dessutom är det svårt att få i sig lika höga doser som ett kosttillskott med ren askorbinsyra kan ge.

Vi har utsett det bästa kosttillskottet så att du enkelt ska kunna göra ett bra val för din hälsa. Efter att ha kikat på vår topplista så vet du vilken produkt som är bäst. Dessutom har du fått en mängd goda råd inför ditt köp. Lycka till med ditt val!

Är du sugen på att se vilka kosttillskott som kan stötta dig vid en önskad viktminskning, här har du guide och lista med bästa kosttillskott för viktminskning.

FAQ – Vanliga frågor om vitamin C

Är brus, tabletter eller pulver bäst?

Alla olika beredningsformer är mycket bra alternativ. Välj därför det alternativ som passar bäst i din vardag.

Innehåller uppvärmd mat vitamin C?

Uppvärmd mat innehåller mycket mindre nivåer av det värmekänsliga vitaminet. Du bör därför tillaga maten försiktigt och inte värma upp den i mikron.

Måste jag inta tillskottet tillsammans med mat? 

Eftersom vitamin C är en vattenlöslig vitamin så behöver du inte inta tillskottet tillsammans med mat. Du kan därmed ta ditt brus eller dina tabletter mellan måltider.

Kan jag överdosera C-vitamin?

Nej, det är mycket svårt att överdosera denna vitamin och det är inget du behöver oroa dig för.

Källhänvisning: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/-vitaminer-och-antioxidanter/c-vitamin

”Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.”