Bästa D-vitamin

Senaste uppdaterad:

Om du går i tankarna om att börja äta D-vitamin så har du kommit till rätt ställe. Här på Tillskottsvaruhuset.se hjälper och guidar vi dig så att du kan hitta det bästa D-vitamin tillskottet för just dig.

D-vitaminbrist kan orsaka trötthet, dåligt humör, låg energi och en rad andra besvär som kan vara svåra att upptäcka. Just därför har vi sammanställt nyttig information om D-vitamin, varför du kan behöva extra tillskott av det samt hur det det kan hjälpa dig att må bättre.

Listan: Bäst i Test D-vitamin

Vi har testat flera av de mest populära D-vitamin tillskotten på den Svenska marknaden. Nedan ser du vårt resultat, lycka till & hoppas du hittar rätt produkt!

d-vitamin healthwell
Rank 1 / 10

Healthwell Vitamin D3 5000 IE

Betyg

95

Pris

399 kr

Styrka

5000 IE

Pris/st

2,2 kr

Bäst i Test!

Högdoserat D-vitamin som garanterar att du får i dig all D-vitamin som du behöver. Utvinns helt naturligt från fårull. Lättupptaglig, prisvärd och bra kvalitet gör detta till en testvinnare hos oss. Användare ger den höga betyg och gillar bland annat att den har små kapslar, att de känner sig piggare och får bättre immunförsvar.

holistic-d3-vitamin-i-kokosolja
Rank 2 / 10

Holistic D3-vitamin i kokosolja

Betyg

95

Pris

126 kr

Styrka

2000 IE

Pris/st

1,40 kr

Typ

Kapsel

Ett bra tillskott för oss soltörstande nordbor. Bra nivå av naturlig d-vitamin med inslag av kokosfett som ska främja upptagningen i kroppen. Bidrar till att bli piggare och till den allmänna hälsan främst under vintern. Fina användarbetyg som bla uppskattar storlek på kapsel och att den är snäll mot magen.

Vitamin-D3-sugtabletter-Healthwell
Rank 3 / 10

Vitamin D3 sugtabletter Healthwell

Betyg

93

Pris

99 kr

Styrka

1000 IE

Pris/st

0,83 kr

Typ

Sugtablett

För hela familjen

Sugtablett med god fruktsmak som göra att familjen enkelt kan få i sig D-vitaminerna. Vegetabiliska tabletter. Många glad och nöjda kunder med positiva omdömen

vitamin-d-vegan-green-line
Rank 4 / 10

D-5000 Vegan Green Line - Bättre hälsa

Betyg

93

Pris

189 kr

Styrka

4000 IE

Pris/st

0,90 kr

Typ

Kapsel

Extra stark dos av D3 från lav som är en vegansk källa. Innehåller kokosolja i pulverform för att underlätta upptaget. Bra betyg och bra upplägg ger denna produkt ett fint betyg.

Dr.-Mercola-D-spray-5000IE
Rank 5 / 10

Dr. Mercola D-spray 5000IE

Betyg

93

Pris

249 kr

Styrka

5000 IE

Pris/st

6,92 kr per dos

Typ

Spray

Smidig sprayflaska för er som uppskattar det. God smak som de flesta familjemedlemmar kan uppskatta. Smidig för resan.

star-nutrition-d3
Rank 6 / 10

Vitamin D3 - Star nutrition

Betyg

92

Pris

89 kr

Styrka

2000 IE

Pris/st

0,99 kr

Typ

Kapslar

Äter du inte fet fisk eller får någon sol på dig så kan detta vara en bra produkt att komplettera med. Bytt från tabletter till kapslar vilket uppskattas av användare.

D-VITAMIN-AWARE
Rank 7 / 10

D-VITAMIN AWARE

Betyg

92

Pris

99 kr

Styrka

2500 IE

Pris/st

2,31 kr

Typ

Kapsel

Helt ok produkt som ger en bra dos d-vitamin som kan hjälpa ditt skelett, motverka trötthet och depression mm under årets mörka timmar.

protein-se-vitamin-d
Rank 8 / 10

VITAMIN D - Protein.se

Betyg

92

Pris

179 kr

Styrka

4000 IE

Pris/st

0,90 kr

Typ

Kapsel

200 dagars behov av d-vitamin i en snygg burk. Mindre kapslar så att det blir lättare att svälja. Fint bla för immunförsvaret.

lamberts-vitamin-d-droppar
Rank 9 / 10

Lamberts Vitamin D3 Droppar

Betyg

90

Pris

149 kr

Styrka

200 IE per droppe

Pris/st

2,31 kr

Typ

Flytande

Helt ok produkt som ger en bra dos d-vitamin som kan hjälpa ditt skelett, motverka trötthet och depression mm under årets mörka timmar.

d-vitamin-body-science
Rank 10 / 10

D-vitamin från Body Science

Betyg

89

Pris

69 kr

Styrka

2000 IE

Pris/st

0,69 kr

Typ

Kapslar

D-vitamin i en form som underlättar upptag av kroppen. Har inte så många källor att utgå från för att ge denna en rättvis bedömning men den ser bra ut i innehåll och pris.

bästa d-vitamin

Vår guide om D-vitamin & våra tester 

Vårt främsta mål med denna sida är att kunna erbjuda dig de bästa D-vitamin produkterna på marknaden. 

All information och alla produkter på denna sida är en kombination av egna tester, verifierade kundrecensioner och de mest rekommenderade produkterna från b.la Läkemedelsverket. 

Vi tror och hoppas att denna guide ska kunna hjälpa dig på rätt väg till ett bättre mående. Ta en titt i listan ovan för att hitta de bästa D-vitamin tillskotten som passar just dig. 

Att välja rätt D-vitamin tillskott

Även om kosttillskott aldrig bör ersätta riktiga måltider så innehåller faktiskt just D-vitamin ämnen som kan reglera kalkbalansen i kroppen. Just dessa ämnen är något som inte alla får i sig tillräckligt mycket av från vanlig kost och kan därför behöva äta D-vitamin tillskott. 

Det beror också på din kost och dina matvanor. Personer som äter mycket fisk och rör sig mycket ute i solen på sommaren behöver i regel inte ta D-vitamin tillskott och vice versa. Även barn under 2 år och vuxna över 75 år rekommenderas att äta extra D-vitamin, speciellt under vinterhalvåret. 

Varför bör man ta D-vitamin tillskott? 

Som vi nämnde tidigare så styr D-vitamin kalkbalansen i kroppen. Det har som mest påverkan på skelettet och på tänderna. Vitamin-D bidrar också till ett starkare immunförsvar och hjälper kroppen att återhämta sig snabbare vid sjukdom. 

Det är dock viktigt att tänka på att inte ta mer än vad man behöver. Att under en längre tid ta högre doser D-vitamin än vad som är rekommenderat kan leda till allvarliga hälsoproblem som njursvikt och hjärtsjukdomar. 

Enligt Livsmedelsverket ligger den rekommenderade dosen på 10 mikrogram per dag på barn och vuxna under 75 år. Är du över 75 år ska du istället ta 20 mikrogram per dag. 

Alla D-vitamin tillskott som finns på denna sida är självklart godkända av läkemedelsverket och genom att köpa dina vitaminer hos oss så gör du det enkelt för dig eftersom vi redan har jämfört och tagit fram de bästa D-vitaminerna för dig. 

D-vitamin och Covid-19

När det gäller D-vitamins påverkar och effekter mot Covid-19 finns ännu inget som tyder på att det skulle kunna hjälpa eller minska risken för att drabbas av Covid. 

Däremot vet vi att D-vitamin kan ha betydelse för hur mottaglig våran kropp är mot luftvägsinfektioner. Därmed finns ingen anledning att äta mer eller mindre D-vitamin för att skydda sig mot Covid-19.

Det är rekommenderat att du fortsätter äta den dagliga rekommenderade dosen av D-vitamin precis som vanligt. 

Kan man få i sig för mycket D-vitamin? 

Det korta svaret är ja. Att få i sig för mycket D-vitamin kan leda till att din kropp får i sig för höga nivåer av kalcium i blodet och njurarna, vilket i sin tur kan leda till njursvikt som är ett dödligt hälsotillstånd. 

Du kan dock aldrig få i dig farliga mängder D-vitamin bara från att äta vanlig mat. Däremot om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin så kan man få i sig för stora mängder. Den övre gränsen för intag ligger idag på 100 mikrogram för en vuxen människa.

Vem behöver tillskott av D-vitamin?

Vem som behöver extra tillskott av D-vitamin är väldigt individuellt. Men rent generellt så är det äldre personer som är 75 år eller äldre och som kanske befinner sig mycket inomhus och inte får så mycket sol på sig som kan behöva extra tillskott av D-vitamin. 

Även barn under 5 år som inte får i sig D-vitaminberikade produkter kan behöva extra tillskott för att få i sig tillräckligt. De naturliga källorna som vi får i oss D-vitamin från är fet fisk, ägg, kött, margarin och D-vitaminberikad mjölk. 

Du kan också välja att äta multivitamintabletter eller om du behöver få i dig större mängder kan du välja rena D-vitamin tillskott. 

Vilka effekter har D-vitamin? 

Det är inte alltid så lätt att veta om du lider av D-vitaminbrist. Men om du misstänker att du gör det så rekommenderar vi att du provar ta ett D-vitamin tillskott under en veckas period exempelvis. Om du faktiskt har D-vitaminbrist så kommer du med största sannolikhet att märka stor skillnad på ditt humör och i ditt allmänna mående. 

Det är väldigt vanligt att man börjar känna sig mer pigg och alert när man börjar med D-vitamin tillskott om man har haft brist på det tidigare. Effekterna brukar var som störst på vintern då det är mörkt mer eller mindre dygnet runt och då man inte får något solljus. D vitamin kan också ha en positiv effekt för dig som kommer i klimakteriet.

Svenskar har en lägre D-vitamin nivå i blodet än övriga världen

Även om det inte gjort några tydliga studier på just D-vitamin så pekar de mindre studier som faktiskt gjorts på att svenskar generellt sätt har en lägre D-vitaminhalt i blodet än vad som rekommenderas. 

Detta är mest tydligt hos små barn och äldre personer som vistas inomhus ofta. När Livsmedelsverket gjorde sin nationella undersökning och mätte halten D-vitamin i blodet på svenskar så visade det sig att cirka 20% av deltagarna hade en D-vitamin som var under det optimala. 

Det medförde att Livsmedelsverket höjde den rekommenderade dosen för dagligt intag i Sverige under 2018. Syftet med höjningen var att minska antalet svenskar som hade för låg D-vitaminhalt i blodet. 

mörk vinter utan d-vitamin
Svensk vinter kan vara fin men ger dåligt med naturligt D-vitamin

Olika typer av D-vitamin

D-vitamin finns i flera former. Det finns exempelvis den formen av D-vitamin som bildas i vår hud då den utsätts för solljus som kallas vitamin D3, den finns även i fisk, ägg och kött. 

En annan typ av D-vitamin är D2 som finns i svampar som exempelvis kantareller och karljohansvamp. Oavsett om man äter D2 eller D3 så får man i sig de nödvändiga intaget för en bra D-vitaminstatus i blodet. 

Det går även utmärkt att ta en multivitamin för att få i sig alla olika vitaminer som man kan ha risk för att ha för lite av i kroppen.

För- och nackdelar med D-vitamin

Precis som med allt annat så finns det för- och nackdelar med allting. Här kommer vi att gå igenom kort vilka fördelarna och nackdelarna med just D-vitamin kan vara. 

Fördelar

Det finns en hel del fördelar med D-vitamin. Den kanske mest kända och omtalade fördelen är att det är bra för tänderna och skelettet. Andra saker som D-vitamin också är bra för är exempelvis immunförsvaret, vilket gör att du lättare kan hålla dig frisk och kry. 

Nedan kan du se en lista på alla fördelarna som finns med att äta D-vitamin tillskott. 

  • Stärker tänderna
  • Stärker skelettet
  • Ökar och stärker ditt immunförsvar
  • Minskar risken för luftvägsinfektion
  • Du kan bli piggare och mer alert

Nackdelar

Det finns egentligen inte någon direkt nackdel med att ta tillskott av D-vitamin, däremot så är det riskfyllt att ta för mycket. 

Om du tar för mycket D-vitamin under en längre tid så riskerar du att få för höga kalciumnivåer i blodet vilket i sin tur kan medföra njursvikt som är ett livshotande tillstånd. 

Men tar man D-vitamin tillskott enligt rekommendationer av Läkemedelsverket så löper man ingen risk att få negativa effekter av det. 

FAQ – Vanliga frågor om D-vitamin

Hur mycket D-vitamin behöver jag per dag (ug)?

Enligt rekommendationer för nordiska länder så bör barn och vuxna som vistas ute i solljus regelbundet ta 10 mikrogram(µg) D-vitamin om dagen. 

Vuxna som inte vistas i solljus dagligen och äldre personer över 75 år bör ta 20 µg per dag. 

Hur mycket D-vitamin kan jag äta utan att det är farligt?

Enligt EU:s vetenskapliga råd så ligger maxgränsen för dagligt intag på 100 mikrogram för vuxna. För barn 1 – 10 år så ligger gränsen på 50 mikrogram.

Vad gör D-vitamin?

Vitamin-D har många nyttiga funktioner i kroppen. Det hjälper främst kroppen att generellt sätt hålla sig frisk och bidrar till ett ökat immunförsvar. 

Det bidrar även till starkare tänder och ett starkare skelett. 

Hur vet man om man behöver extra tillskott av D-vitamin? 

Det vanligaste symptomen på D-vitaminbrist är trötthet, dåligt humör och allmän orkeslöshet. Vissa kan även känns oregelbundna lindrigare smärtor i kroppen. 

Får vi i oss D-vitamin genom solljus?

Ja. Genom att vistas ute i solen så tar kroppen och huden upp D-vitamin. Därför kan det ibland vara nödvändigt att ta extra tillskott av D-vitamin om man inte vistas ute i solen så mycket.