Bästa Folsyra

Senaste uppdaterad:

Om du är gravid eller planerar att bli, så rekommenderas det att du tar ett tillskott av bästa folsyra. Detta tillskott innehåller folat som kan hjälpa dig att få en hälsosamt bebis. Det finns dock forskning som visar att alla kvinnor mår bra av att öka kroppens folatnivå.

Att ha en brist på folat är vanligt och det kan leda till obehagliga symtom. Vi har därför genomfört ett stort bäst i test för att hitta det bästa kosttillskottet på marknaden. På så sätt kan du snabbt och enkelt göra ett bra val för din hälsa.

Listan: Bäst i test Folsyra

Rank 1 / 4

Holistic b12 folsyra

Betyg

99

Pris

149 kr

Typ

Sugtablett

Mängd

90

Säkra bildandet av röda blodkroppar med denna sugtablett som innehåller både B-12 och folsyra.
Bra betyg och uppskattad av användare.

Rank 2 / 4

Folsyra+b6+b12 + d

Betyg

99

Pris

89 kr

Typ

Kapslar

Mängd

90

Bäst i Test

Boosta immunsystem och blodbildning med detta kvalitetstillskott från svenska Healthwell. Folsyra – D-vitamin och övriga b vitaminer är viktiga för många delar som nervsystem, blodbildning och omsättning i cellerna. Bra tillskott både för gravida och ammande. Mycket fina användarbetyg och omdömen.

biocare_nutrisorb_liquid_methylfolate_55101_x2
Rank 3 / 4

Biocare nutrisorb liquid methylfolate

Betyg

92

Pris

269 kr

Typ

Flytande

Mängd

15 ml

Den naturliga formen av folsyra som återfinns i livsmedel. Perfekt för dig som inte är så sugen på att svälja kapslar eller tabletter.

Pharmacy Gravid
Rank 4 / 4

Pharmacy Gravid

Betyg

88

Pris

359 kr

Typ

Kapslar

Mängd

359

Näringsämnen som kan behövas före, under och efter graviditeten. Folsyra, omega 3, D-vitamin, jod och järn är några av alla ingredienser. Lite dyrare än andra men annars bra.

bästa folsyran

Allt du vill veta om folsyra

I den här artikeln hittar du ett stort test av kosttillskott med bästa folsyran och var du kan köpa den smidigt och enkelt. Vi har utsett det tillskott som är bäst i test baserat på många olika faktorer såsom dosering, koncentrering och biotillgänglighet.

I topplistan här ovan hittar du de bästa alternativen, baserat på vår testpanel och användares utlåtande. Vi har tagit fram de produkter som ger dig bäst värde för dina pengar och som har en hög koncentration av det aktiva ämnet.

Vad är folsyra och varför kan du behöva köpa tillskott av folsyra?

Folat är en vattenlöslig vitamin som du får i dig via mat. Den kallas även för vitamin B9. Tack vare ett kosttillskott kan du snabbt öka kroppens nivå om du inte får i dig tillräckligt av vitaminen via kosten. 

Det är dock inte folat som finns i kosttillskotten utan folsyra, vilket är den konstgjorda formen av folat. Ett kosttillskott är extra viktigt vid planerad graviditet, pågående graviditet och amning. Då behövs nämligen extra höga nivåer i kroppen för att barnet ska vara hälsosamt. 

Eftersom folat är en vattenlöslig vitamin kan den inte lagras i kroppen. Därför behöver du regelbundet fylla på med folatrik mat eller ett kosttillskott. 

Vad har folat för positiva fördelar i din kropp?

Det finns många bra fördelar med att ta ett tillskott med folat. Om du har en brist så kan du snabbt bli av med diverse obehagliga symtom och må bättre.

Med en höjd nivå i kroppen du slippa symtom såsom:

 • Utmattning
 • Trötthet
 • Depression
 • Yrsel
 • Andfåddhet

När dessa symtom försvinner får du istället ökad energi och blir piggare. Folat bidrar även till ett normalt immunsystem, bildande av röda blodkroppar, celldelning, celltillväxt och normal arvsmassa.

När du är gravid så hjälper folsyra till att minska risken för bland annat havandeskapsförgiftning, återkommande missfall och en allt för tidig förlossning. Dessutom minskar risken för att fostret ska få ryggmärgsbråck. Det är därför en tillräckligt hög nivå i kroppen är viktigt. Fler bra tillskott om du är gravid eller ammande hittar du här.

bra mat med b9 folsyra

Vem kan använda ett folsyratillskott?

Alla av det kvinnliga könet bör få i sig folat, det gäller framförallt vuxna, fertila kvinnor. De rekommenderade dagliga intaget är enligt följande:

 • Barn: 50-200 mg/dag beroende på ålder
 • Ungdomar: 300 mg/dag
 • Kvinnor: 400 mg/dag
 • Kvinnor som planerar en graviditet: 400 mg/dag
 • Gravida och ammande: 500 mg/dag

Det är extra viktigt att kvinnor köper och tar ett tillskott med folsyra under de första 3-6 månaderna av graviditeten. Då utvecklas fostret mycket och mamman måste ha rätt nivå av folat i kroppen. Forskning rekommenderar dock att kvinnor att börja ta ett tillskott redan när de planerar sin graviditet. Då hinner de få upp rätt nivå i kroppen.

Män bör dock inte använda tillskottet då det kan leda till en ökad risk för prostatacancer. 

Vad är bäst – ett rent tillskott eller ett blandat?

Det finns många olika sorters folattillskott på marknaden. Det första du måste välja mellan är om du vill ha ett tillskott med enbart folsyra eller ett blandat tillskott. De blandade tillskotten är vanliga för blivande mammor, dock kan blivande mammor ofta dra fördel av ett rent tillskott plus en multivitamin.

Med ett rent tillskott för du den dagliga dosen av folat. Med ett blandat tillskott får du även i dig andra viktiga ämnen, till exempel olika mineraler som är viktiga vid en graviditet såsom järn och jod. Det är även populärt att blanda folat med olika B-vitaminer såsom B6 och B12.

En stor fördel med ett blandat tillskott är att du inte riskerar att få minskade nivåer av de vitaminer och mineraler som en hög nivå av folat kan slå ut.

Folsyra vid ledvärk

Om du äter medicin mot ledvärk så kan du behöva ett tillskott av folsyra. Det gäller bland annat om du äter medicinen Metotrexat mot ledinflammation. Medicinen kan nämligen ge folsyrebrist, vilket kan ge jobbiga biverkningar.

Folsyra mot depression

Forskning visar att du kan ta ett tillskott av folat när du lider av depression. Låga nivåer av folat i kroppen kan vara en bidragande orsak till depression och ett tillägg av vitamin B12 och folat kan vara en del av den antidepressiva behandlingen. 

folsyra mot depression och trötthet

Eventuella biverkningar av en för hög dos

Om du får i dig för hög dos av folsyra kan du drabbas av eventuella biverkningar. Det är dock inga allvarliga biverkningar utan snarare obehagliga symtom.

Du kan bland annat drabbas av klåda eller hudutslag om du får i dig riktigt höga doser. Det sker dock inte så länge som du håller dig till den dagsdos som finns angiven på produkters förpackning.

Eftersom folat är en vattenlöslig vitamin så lagras den inte i kroppen och om du tar en för hög dos en dag, så försvinner det snart ut ur kroppen. 

Så hittar du det bästa kosttillskottet

För att hitta det bästa tillskottet bör du kika på innehållslistan. Då får du direkt en bra aning om hur bra det är. Det är bra om tillskottet innehåller en hög dos folsyra.

 • Mg per dos – Hur många milligram får du i dig per dos och hur många tabletter eller kapslar behöver du få i dig för en daglig dos? Det bästa är ett högkoncentrerat tillskott med hög dos per tablett/kapsel.
 • Pris per dos – Hur mycket kostar tillskottet per dos och hur stor är din budget?
 • Vilka ingredienser har tillskottet – Är det ett rent kosttillskott eller innehåller det fler vitaminer och mineraler?

För att hitta det bästa folattillskottet bör du jämföra olika produkter och läsa användares åsikter. Ett annat sätt är att kika på vår topplista där vi redan har gjort jobbet åt dig.

Det bästa tillskottet är utsett

Vi har i detta test utsett det kosttillskott med folsyra som är bäst i test, allt för att du ska kunna göra ett bra val. Ta en titt på vår topplista för att se vilket tillskott du bör ta om du planerar att bli gravid eller vill höja kroppens nivå av folat av en annan anledning.

FAQ – Vanliga frågor

Vilket kosttillskott bör jag kombinera med?

Om du vill kombinera ditt tillskott med något så är det B12. En hög nivå kan nämligen skapa en obalans, vilket är extra riskfullt för vegetarianer och veganer.

Finns det ett kosttillskott för vegetarianer?

Ja, det finns kosttillskott med vegetabiliska kapslar som passar utmärkt för dig som äter en vegetarisk eller vegansk kost.

Vilka livsmedel innehåller folat?

Det finns många folatrika livsmedel som du kan äta extra mycket av, bland annat äggula, gröna bladgrönsaker, leverpastej, baljväxter och olika kålsorter.

Kan jag få anemi av en brist?

Det finns forskning som visar på att en brist kan orsaka anemi. Det beror på att kroppen behöver folat för att producera röda blodkroppar.

Använd folsyra för en säker graviditet

Den bästa folsyran kan hjälpa dig att få en trygg graviditet. Välj med fördel ett tillskott som har en hög koncentration av det aktiva ämnet. Det viktigaste är att du tar tillskottet regelbundet. Då får kroppen upp sin nivå av folat och bibehåller den. 

Alla som vill bli gravida, är gravida eller ammar bör ta ett tillskott. Det går att få i sig folat via vissa livsmedel, men det kan vara svårt att komma upp i de nivåer som kroppen behöver.

Brist på folat kan vara svårt att upptäcka då symtomen är allmänna. Du kan därför testa ett tillskott på vår bäst i test-lista och se om du mår bättre av en högre folatnivå. Lycka till med ditt köp!

Källhänvisning: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/folsyra-for-kvinnor