Bästa tillskotten för gravida & ammande

Senaste uppdaterad:

Som fertil kvinna behöver du få i dig mycket näring, speciellt om du är gravid eller ammar. Även alla som planerar att bli gravida bör se över sitt näringsintag av vissa vitaminer och mineraler. Vi har därför genomfört ett stort test för att hitta det bästa kosttillskottet för gravida och ammande kvinnor.

I vårt test utvärderar vi olika kosttillskotts ingredienser och går igenom vilka vitaminer och mineraler du behöver lite extra av. Ta gärna en kik på vår topplista för att få många bra köptips inför, under eller efter din graviditet.

Listan: Bäst i test för gravida & ammande

Rank 1 / 6

Folsyra+b6+b12 + d

Betyg

99

Pris

89 kr

Typ

Kapslar

Mängd

90

Bäst i Test

Boosta immunsystem och blodbildning med detta kvalitetstillskott från svenska Healthwell. Folsyra – D-vitamin och övriga b vitaminer är viktiga för många delar som nervsystem, blodbildning och omsättning i cellerna. Bra tillskott både för gravida och ammande. Mycket fina användarbetyg och omdömen.

Rank 2 / 6

Gravidpaketet

Betyg

97

Pris

299 kr

Typ

Kapslar

Mängd

300

Omtyckt gravidpaket hos svensk hälsokost. Det mesta du behöver för att säkra att du inte har några ämnesbrister under graviditet. Folsyra, järn och fiskolja med massor av nyttigheter.

STRONGSTART-MVM
Rank 3 / 6

STRONGSTART MVM (Multivitamin kosttillskott vitaminer för gravida och ammande)

Betyg

95

Pris

153 kr

Typ

Tabletter

Mängd

60

En tablett om dagen ger dig det mesta du kan tänkas behöva både före graviditet, under och vid amning. Vitaminer a,b,c, folsyra, biotin, zink, selen mm. Prisvärt och enkelt sätt att säkra sina behov.

Mamma-Vital
Rank 4 / 6

Mamma Vital

Betyg

95

Pris

204 kr

Typ

Tabletter

Mängd

100

Anpassat för gravida och ammande. Alla vitamine och mineraler som en blivande eller nyförlöst mamma ska behöva i en enkel tablett.

Basic-Prenatal
Rank 5 / 6

Basic Prenatal

Betyg

93

Pris

339 kr

Typ

Kapslar

Mängd

90

Hög biotillgänglighet ren från alla tillsatser. Fina recensioner och betyg överlag.

Pharmacy Gravid
Rank 6 / 6

Pharmacy Gravid

Betyg

88

Pris

359 kr

Typ

Kapslar

Mängd

359

Näringsämnen som kan behövas före, under och efter graviditeten. Folsyra, omega 3, D-vitamin, jod och järn är några av alla ingredienser. Lite dyrare än andra men annars bra.

bästa tillkskotten för gravida och ammande

Allt du vill veta om kosttillskott för ammande och gravida

Som gravid eller ammande kvinna behöver kroppen ha höga nivåer av specifika vitaminer och mineraler för att både du och din bebis ska må bra och utvecklas normalt. Därför finns det många kosttillskott på marknaden som är specifikt framtagna för just detta ändamål.

Det kan vara svårt att veta vilket kosttillskott för gravida och ammande kvinnor som är bäst. Vi har därför genomfört ett stort test där vi har granskat innehållslistor, biotillgänglighet och effekter. På så sätt kunde vi utse den produkt som är bäst i test.

Ta en kik på vår topplista här ovan för att få förslag på vilka kosttillskott du kan köpa.

Vilka sorts kosttillskott behöver du inför din graviditet?

Om man planerar att bli gravid, då behöver man äta extra folsyra för att höja kroppens nivåer. Det är något som de flesta känner till eftersom det är en gammal och välkänd kunskap. Inför din planerade graviditet rekommenderar Livsmedelsverket att du tar ett tillskott på 400 mg folsyra. 

Genom att ta ett tillskott av folsyra inför graviditeten kommer du att minska risken för havandeskapsförgiftning och flera missfall. Dessutom minskar risken för att fostret ska drabbas av ryggmärgsbråck.

Dessa kosttillskott behöver gravida kvinnor

Som gravid bör du få i dig många vitaminer och mineraler. Du bör inte bara äta för två, utan även få i dig näring för två. Det kan dock vara svårt att få i sig rätt näring på grund av illamående och liknande. Därför kan du boosta kroppen med ett kosttillskott för gravida och ammande.

Som gravid behöver du få i dig:

 • Folsyra – Folsyra är viktigt för gravida kvinnor och finns i grönsaker, bönor, frukt och bär. Du bör få i dig 400 mg per dag fram till dess vecka 12 i graviditeten.
 • D-vitamin – Du behöver få i dig 100 mikrogram per dag. Finns i mat såsom mjölkprodukter och matfetter samt i solens strålar.
 • DHA – Ett viktigt omega 3-fett som du behöver få i dig 200 mg per dag av. Finns även i fet fisk såsom lax eller fiskolja samt i alger och algolja för veganer.
 • JärnDe flesta behöver ett tillskott av järn under graviditeten. Detta följs därför noggrant upp av din barnmorska. Järn finns i mat såsom blodpudding, kött och fisk.
 • Kalcium – Extra viktigt under graviditeten. Få i dig kalcium genom att äta mjölkprodukter eller berikade vego-drycker.
 • Jod – Det räcker med att använda jodberikat salt under graviditeten för att hålla kroppens nivåer uppe. Du behöver få i dig 175 mikrogram per dag

Alla dessa vitaminer och mineraler är viktiga för dig och fostret. Se därför till att välja ett kosttillskott för gravida och ammande som innehåller de ovanstående tillskotten och i rätt mängd där det är specificerat. 

Dessa kosttillskott behöver ammande kvinnor

Ammande kvinnor har generellt samma näringsbehov som gravida kvinnor har. Här gäller det att ge dig som kvinna gott om näring och energi för att du ska kunna skapa näringsrik bröstmjölk till bebisen. 

tillskott för ammande

Som ammande behöver du få i dig:

 • Folsyra – Du bör få i dig 500 mg per dag när du ammar.
 • D-vitamin – Du bör få i dig 100 mikrogram per dag.
 • DHA – Du bör få i dig 200 mg per dag för att det ska finnas gott om DHA i bröstmjölken.
 • Järn – Du bör få i dig 14 mg per dag för att slippa järnbrist och medföljande trötthet.
 • Jod – Du bör få i dig 200 mikrogram per dag när du ammar.
 • Kalcium – Du bör få i dig 900 mg per dag.

Du har alltså samma näringsbehov när du ammar som när du är gravid. Därför kan man använda samma kosttillskott för gravida och ammande kvinnor och slipper byta när barnet väl är fött.

När och hur bör jag inta mitt kosttillskott?

Det är viktigt att du tar ditt kosttillskott för gravida och ammande regelbundet. På så sätt sjunker inte kroppens nivåer. Eftersom vissa vitaminer är vattenlösliga och inte lagras i kroppen behöver de ständigt fyllas på.

Det bästa är därför att ta ditt kosttillskott regelbundet och gärna vid samma tid varje dag. De flesta tillskott ska tas tillsammans med mat. Om du har ett flytande tillskott kan du blanda ner det i en god smoothie om du är känslig för nya smaker. 

Tabletter och kapslar däremot kan du svälja ner med ett glas vatten vid maten, förslagsvis vid frukost eller lunch för att få energi under hela dagen.

Så hittar du rätt kosttillskott för gravida och ammande

För att hitta rätt kosttillskott för gravida och ammande bör du ta en kik på vår topplista. Där har vi samlat ihop de bästa alternativen, vilket underlättar för ditt köp. Om du själv vill leta runt efter bra tillskott så rekommenderar vi dig att kika på följande saker:

 • Ingredienslistan – Kika på tillskottets ingredienslista och näringsinnehåll för att se hur stor dos du får av respektive vitamin och mineral. Jämför sedan med det rekommenderade dagliga intaget tidigare i texten som kommer från Livsmedelverkets hemsida.
 • Beredningsformen – Kika på vilken beredningsform tillskottet har. Vad tycker du är smidigast, kapslar, tabletter eller flytande tillskott? 
 • Priset per portion – Hur många kapslar eller tabletter behöver du ta varje dag för att komma upp i rätt dos och vad kostar den dagliga portionen? Det finns många kosttillskott som är både billiga och prisvärda.

Den bästa kosttillskottet för gravida och ammande ska både innehålla rätt näring och passa din budget. Se därför till att göra en noggrann jämförelse och kika på vad andra användare har att säga om tillskotten. 

Det bästa kosttillskottet för gravida och ammande

Vi har utsett det kosttillskott för gravida och ammande kvinnor som är bäst i test och som innehåller bäst näringsprofil. Ta en titt på vår topplista för att få tips på vilken produkt du bör köpa. I vår topplista finner du dessutom många produkter för allas plånböcker.

testvinnare tillskott för gravida och ammande

FAQ – Vanliga frågor 

Kan jag börja ta kosttillskottet innan jag blir gravid?

Ja, eftersom din kropp behöver förbereda sig, fylla på sina nivåer och framförallt få extra folsyra så kan du börja ta ett tillskott för gravida och ammande redan när du börjar försöka bli gravid.

Finns det kosttillskott som hjälper mot illamående?

Ja, det finns kosttillskott som hjälper specifikt mot illamående under graviditeten. 

Kan veganer äta kosttillskott för gravida och ammande?

Det finns gott om kosttillskott för gravida och ammande som även är anpassade för vegetarianer och veganer. Därmed kan alla få en hälsosam graviditet.

Vad kan jag ta för tillskott om jag känner mig trött under graviditeten?

Om du känner dig trött när du är gravid eller ammar så är det extra viktigt med ett tillskott av järn och/eller vitamin C.

Stärk din hälsa med kosttillskott för gravida och ammande

För att du ska få en hälsosam graviditet och bebis bör du regelbundet ta ett kosttillskott för gravida och ammande. Dessa kosttillskott är mycket behändiga då de redan innehåller rätt mängd av alla de vitaminer och mineraler som du behöver få i dig.

Eftersom gravida och ammande kvinnor har samma näringsbehov, räcker det med ett och samma kosttillskott för gravida och ammande. I vårt test hittade vi därför mycket bra produkter till vår topplista som alla kan använda. Du behöver alltså inte byta kosttillskott när din bebis är född. Vi önskar dig lycka till med ditt köp!

Källhänvisning: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/gravida/hur-far-jag-tillrackligt-med-naring