Bästa järntillskottet

Senaste uppdaterad:

Behöver du ett höja kroppens järnnivå? Då ska du testa ett tillskott fullt av detta livsviktiga mineralämne. Det bästa järntillskottet är det som innehåller en hög mängd järn per tablett. Då kan du snabbt återställa kroppens egna nivåer.

Om du lider av järnbrist så brukar kroppen visa det med ganska tydliga symtom. Det är nämligen vanligt att känna sig trött, orkeslös, yr, andfådd och ha svårt att koncentrera sig. Järnbrist är mycket vanligt i dagens samhälle och därför finns det många tillskott av hög kvalité att välja mellan.

Vi har granskat och jämfört en rad olika produkter för att utse vilket järntillskott som är bäst i test. På så sätt kan du snabbt och enkelt hitta rätt produkt oavsett om den ska användas av barn, vuxna eller gravida. Häng med så kikar vi på de bästa tillskotten!

Järntillskott bäst i test

Vi inleder med slutresultatet av vårt test nämligen topplistan. Denna innehåller de bästa produkter som vi har hittat på den svenska marknaden just nu.

ferronol-järn
Rank 1 / 8

Ferronol

Betyg

99

Pris

135 kr

Storlek

500 ml

Typ

Flytande

Bäst i Test!

En mycket omtyckt produkt med höga användarbetyg. Innehåller bra med järn samt c-vitamin som underlättar upptaget. Bra för magen, b-vitamin, folsyra samt god smak uppskattas. Funkar bra för de flesta, gravida, ammande och veganer. En fullträff enligt oss.

Healthwell-iron
Rank 2 / 8

Healthwell - Järn

Betyg

96

Pris

89 kr

Storlek

90

Typ

Kapsel

Healthwell brukar göra bra sammansatta produkter och även denna ser bra ut. Ett bra tillskott som stimulerar blodbildning och minskar trötthet. Användare rapporterar bättre HB samt minskad trötthet.

Lamberts-iron
Rank 3 / 8

Lamberts - Järn

Betyg

96

Pris

95 kr

Storlek

100

Typ

Kapsel

Järn i form av järncitrat vilket är skonsamt för magen. Bra produkt utan andvändarecensioner som vi kan verifiera med.

mivitotal_kvinna
Rank 4 / 8

Mivitotal kvinna

Betyg

89

Pris

199 kr

Storlek

1 L

Typ

Flytande

Även denna har bra användabetyg. Speciellt anpassad för kvinnors behov av tillskott. Järn för att kroppen ska bilda röda blodkroppar, B5 mot trötthet samt zink för hår och hudkvalitet. En bra allt i ett produkt.

järntillskott från protein
Rank 5 / 8

Protein.se - Järn

Betyg

87

Pris

99 kr

Storlek

60

Typ

Kapsel

Den dagliga dosen i en kapsel. Snygg burk som vanligt hos protein.se. Nöjda kunder, kanske lite dyrt för att bara innehålla järn men annars ok.

BioCare-Iron-Complex
Rank 6 / 8

BioCare Iron Complex

Betyg

87

Pris

229 kr

Storlek

90

Typ

Kapsel

En kapsel är en dagsdos. Berikad även med c-vitamin, riboflavin och äppelsyra vilket kan gör denna till ett bra tillskott för dig som har problem med vanliga tillskott.

BioCare-Nutrisorb-järn
Rank 7 / 8

BioCare Nutrisorb® Järn

Betyg

87

Pris

159 kr

Storlek

15 ml

Typ

Flytande / droppar

10 droppar i maten eller vatten så har du fått rätt mängd för dagen. Smidig och utan tillsatser. Här kan du oxå enkelt styra hur mycket du vill ha per dag och kanske prova dig fram. Helt ok.

blutsaft
Rank 8 / 8

Blutsaft

Betyg

82

Pris

175 kr

Storlek

500 ml

Typ

Flytande

En klassiker bland järntillskott. Lättupptagligt järn med c-vitamin. Järnupptag hämmas vid samtidigt upptag av kalcium, så undvik gärna det. Säker produkt med bra betyg, har varit med länge. Vi kan tycka att den är lite dyr.

Bästa tillskotten av järn för din hälsa

Ska du köpa ett järntillskott? Läs vår köpguide!

Vårt mål är att kunna hjälpa dig att hitta det bästa järntillskottet på marknaden. Allt för att du snabbt ska kunna höja din hälsa, energi, produktivitet och må bättre.

Vi har genomfört ett stort test för att utse det bästa järntillskottet. Som underlag har vi använt de faktiska produkterna, verifierade användares betyg och recensioner, information från Livsmedelsverket och mycket mer. Allt för att kunna ge dig ett så givande resultat som möjligt.

Vad är järntillskott?

Järn är en livsviktig mineral som bland annat används för att transportera syre till blodet och musklerna. Det kan dock vara svårt att tillgodogöra sig järn från maten och därför är det många som går runt med järnbrist. En lösning på problemet är att dagligen ta järntabletter som är enkla för kroppen att ta upp.

Det bästa järntillskottet tar snabbt bort jobbiga symtom på järnbrist. Hit räknas bland annat orkeslöshet och trötthet. Hjärtklappning, koncentrationssvårigheter och huvudvärk är andra vanliga symtom på järnbrist. Symtomen kan dock variera mellan olika individer. Faktum är att järnbrist anses vara en utbredd folksjukdom.

Det bästa järntillskottet för barn

Det rekommenderade dagliga intaget av järn för barn är från 8 till 15 mg beroende på ålder. Behovet ökar ju äldre barnet blir. Generellt behöver flickor mer järn än pojkar. Välj ett tillskott med mindre mängd järn så att du enkelt kan anpassa mängden utefter barnets ålder.

Det bästa järntillskottet för vuxna

Det rekommenderade dagliga intaget av järn för vuxna 9 mg. Kvinnor i fertil ålder behöver dock 15 mg. Det är en hög nivå och det bästa är därför att regelbundet ta ett tillskott av järntabletter för att undvika järnbrist. Kika på vår topplista för att se vilken produkt som är bäst i test.

Det bästa järntillskottet för gravida

Gravida kvinnor behöver ofta inta järntabletter för att öka kroppens järnnivå. Det gäller även om de äter mat på järn. Det behövs helt enkelt extra höga nivåer och gravida kvinnor drabbas ofta av järnbrist. Det bästa järntillskottet för gravida är därför ett som innehåller en hög mängd järn. Du kan även behöva ett tillskott av den bästa folsyran som du kan läsa mer om här.

Järntabletter, tuggisar eller flytande järn?

Det finns fyra olika varianter av järntillskott att välja mellan. För att hitta det bästa alternativet för just dig kan det vara bra att testa dig fram. Du kan välja mellan dessa fyra alternativ:

 • Järntabletter
 • Kapslar
 • Tuggtabletter
 • Flytande järn

Järntabletter är den vanligaste formen av detta tillskott. Tabletterna finns i olika doser och är enkla att få tag i. Du kan köpa järntabletter i såväl din lokala livsmedelsbutik som på apoteket och online. 

Även kapslar är en mycket vanlig form och de är ofta både vegetabiliska och enkla att svälja.

Tuggtabletter har ofta en god smak och är därför extra enkla att komma ihåg att ta. Detta alternativ är perfekt för dig som inte tycker om att svälja tabletter och som inte klarar av smaken av flytande järn. 

Flytande järn är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha ett tillskott med så få biverkningar som möjligt. Flytande järn absorberas snabbt av blodet och är lätt för kroppen att tillgodogöra sig. 

Oavsett vilket alternativ du väljer så är det bäst att hitta ett tillskott som inte innehåller onödiga tillsatser eller konserveringsmedel. Det gäller framförallt om du har en känslig mage.

Här hittar du järn i maten

Det finns gott om järn i en stor mängd livsmedel. Det är därför bra att äta extra mycket av dessa livsmedel om din kropp visar symtom på järnbrist. Kroppen kan dock ha svårt att tillgodogöra sig järn i livsmedel. 

Du hittar höga halter av järn i följande livsmedel:

 • Kött
 • Blodmat
 • Inälvsmat
 • Ägg
 • Linser
 • Frön
 • Nötter
 • Spenat

I mat från djurriket finns det hemjärn, vilket är enklast för kroppen att ta upp. I mat från växtriket finns istället icke-hemjärn, vilket är svårare för kroppen att ta upp.

Om du vill öka kroppens järnnivåer på ett naturligt sätt kan du även steka och tillaga maten i järngrytor. De släpper nämligen ifrån sig järn under tillagningen. Det är ett alternativ som passar för såväl vuxna, barn och gravida.

Bra mat med järn

Öka kroppens uttag av järn med C-vitamin

Om du äter järnrik mat så kan du ta ett tillskott av C-vitamin för att hjälpa kroppen att tillgodogöra sig allt järn. Det är extra viktigt om du mestadels får i dig icke-hemjärn, alltså järn från vegetabiliska källor.

Många järntillskott innehåller dessutom C-vitamin för att hjälpa din kropp. Denna sort är det bästa järntillskottet för dig som vill få full effekt.

Möjliga biverkningar av järntillskott

Det är möjligt att drabbas av diverse biverkningar när du tar ett tillskott av järn. Det vanligaste är att drabbas av olika magbesvär. Följande tre symtom är de vanligaste att drabbas av:

 • Illamående
 • Förstoppning
 • Diarré

Du kan till exempel drabbas av förstoppning om du tar ett tillskott som är högdoserat. För att undvika olika symtom är det bäst att ta tillskottet direkt efter en måltid. När din kropp har vant sig vid tillskottet kan du sedan ta det på fastande mage. Då är det nämligen enklast för kroppen att tillgodogöra sig allt järn.

Så väljer du det bästa järntillskottet

När du ska köpa ett tillskott för att öka kroppens nivå av järn så finns det många saker som är bra att tänka på. Ha följande saker i åtanke när du väljer järntillskott för att kunna göra rätt val.

 • Dosering – Hur mycket järn innehåller det tillskott du är intresserad av? Räcker det för att ge dig en optimal dagsdos?
 • Beredningsform– Vilken beredningsform har tillskottet och hur vill du inta järn? Är det tabletter, kapslar, flytande eller liknande?
 • Upptagningsförmåga – Vilken sorts järn innehåller tillskottet och är det enkelt för kroppen att ta upp? Det bästa järntillskottet består av järnfumarat eller järnbisglycinat som har god upptagningsförmåga.
 • Innehåll – Innehåller tillskottet något mer än bara järn? Många innehåller någon form utav C-vitamin vilket ökar upptagningsförmågan.
 • Recensioner – Tänk på att jämföra olika produkter mot varandra, precis som vi gjort i vårt test. Läs även användares recensioner för att se hur de upplevde att tillskottet fungerade för just dem. Användares betyg och recensioner är nämligen en bra indikator på om tillskottet fungerar eller inte.

Bästa järntillskotten för veganer

Några som extra lätt kan drabbas av järnbrist är veganer. Det beror på att de inte äter livsmedel från djurriket som innehåller hemjärn. 

Det bästa järntillskottet för folk med vegansk kost är till exempel flytande järn eller järntabletter. Om du är vegan och vill inta kapslar så är det viktigt att kapslarna är vegetabiliskt framställda. 

Bäst i test av järntillskott

Vi har utsett det bästa järntillskottet för dig som lider av järnbrist. Allt för att du snabbt och enkelt ska kunna klicka hem ett tillskott som höjer din hälsonivå. Kika i vår topplista för att hitta det tillskott som blev bäst i test. 

FAQ – Vanliga frågor om järntillskott

Vilket är det bästa järntillskottet?

Se vår topplista för att se vinnaren av det bästa järntillskottet. Det är ett tillskott som är både effektivt, lätt för koppen att ta upp och prisvänligt. 

Är järntillskott farligt för gravida?

Nej, det är inte farligt för gravida att ta ett tillskott av järn. Det är tvärtom mycket bra då många gravida lider av järnbrist.

Kan jag kombinera järnrik mat med tillskott?

Ja, du kan ta ett tillskott av järn samtidigt som du äter järnrik mat.

Vem behöver ta ett tillskott av järn?

De flesta mår bra av att ta ett järntillskott då många lider av järnbrist utan att veta om det. Symtomen på järnbrist är nämligen lömska och kan uppfattas som en naturlig del av det stressiga vardagslivet med trötthet och orkeslöshet.

Må bättre med ett tillskott av järn

Nu vet du vilket järntillskott som blev bäst i test. Med rätt dosering kommer du snabbt att märka hur du mår bättre och hur din energi ökar och trötthet försvinner. Om du lider av järnbrist kommer tillskottet helt enkelt att höja både din hälsa och din livskvalité 

Kom ihåg att ge rätt dosering utefter kön och ålder. Det är viktigt att ge en optimal dosering för att öka kroppens chanser att ta upp tillskottet. Järntillskott är helt ofarligt för såväl barn och gravida och är svårt att överdosera-

Lycka till i ditt köp och kom ihåg att du måste inta tillskottet regelbundet för att få en märkbar effekt. 

Fler bästa listor med olika vitaminer du kan behöva hittar du här:

Bästa C-vitamin

Bästa D-vitamin

Bästa B-vitamin

Ett annat bra ämne som många upplever ger en förbättrad hälsa och välmående på många sätt är Q10 som vi också har skrivit en guide med bäst i test för.

Källhänvisning: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn