Bästa kreatinet

Senast uppdaterad 7 juni, 2024 av Andreas Börjesson


Att välja det bästa kreatinet kan vara avgörande för att maximera dina resultat inom styrketräning och andra högintensiva fysiska aktiviteter.

Med ett överväldigande antal studier som backar upp dess effektivitet, står det klart att kreatin inte bara är ett av de mest populära, utan också ett av de mest pålitliga tillskotten på marknaden idag.

Det erbjuder inte bara fördelar för muskeltillväxt och styrkeökning utan har även potential att minska träningsskador och förbättra mentala funktioner.

Denna guide är designad för att ge dig en omfattande förståelse för kreatin, dess mekanismer och hur det kan användas i din träning för att optimera dina resultat.

Sidan innehåller annonslänkar

Bästa kreatin monohydrat 2024

Efter att noggrant ha analyserat och jämfört de mest framstående kreatin monohydratprodukterna på marknaden (online) för 2024, har vi identifierat de som inte bara lovar, utan också levererar märkbara förbättringar i styrka, uthållighet och muskelåterhämtning enligt riktiga användare. Här är vad vi kom fram till i vår undersökning.

Bästa kreatinet
Core Creatine

Core Creatine

Core Creatine tar stolt första platsen i vårt "bäst i test", och det är inte utan anledning.

Detta 100 % rena mikroniserade kreatin har imponerat på ett stort antal användare med dess förmåga att öka prestationsförmågan vid högintensivt muskelarbete.

Dess väldokumenterade resultat som kosttillskott bekräftar dess effektivitet och tillförlitlighet.

Passande för en mängd olika idrotter, erbjuder Core Creatine en unik fördel genom att öka kroppens nivå av ATP, vilket är essentiellt för energiförsörjningen till musklerna under träning.

Användarnas goda omdömen speglar produktens kvalitet och dess bidrag till att nå nya träningsmål. Om du letar efter ett kosttillskott som verkligen gör skillnad, är Core Creatine det självklara valet tycker vi.

 • Pris: 159kr
 • Typ: Pulver
 • Mängd: 60 portioner

Annons

Bra kreatin
Core Creatine Pro

Core Creatine Pro

Core Creatine Pro tar andraplatsen i vårt test, men står absolut inte i skuggan av någon.

Denna produkt är bra för atleter som söker efter ett kreatin av högsta möjliga kvalitet. Den unika sammansättningen, med topprankade kreatinmolekyler såsom citrullin-malat och kreatinbisglycinat, garanterar en direkt och kraftfull effekt.

Tack vare inkluderingen av magnesiumbisglycinat, med dess oöverträffade biotillgänglighet, säkerställs att ditt intag av magnesium - en kritisk komponent för muskelfunktion och återhämtning - optimeras.

Den stora användarbasen och de positiva omdömena från användare är ett tydligt bevis på dess effektivitet och pålitlighet.

 • Pris: 299kr
 • Typ: Pulver
 • Mängd: 68 portioner

Annons

Så gjorde vi testet

Vårt urval av de bästa kreatinprodukterna grundar sig på analys av äkta användarrecensioner. Vi har djupdykt i feedback från flera plattformar för att förstå produkternas faktiska effekter på muskelstyrka, uthållighet och återhämtning.

Genom att väga användarnas erfarenheter högre än marknadsförda påståenden kunde vi skilja de kreatinprodukter som verkligen levererar resultat från de som inte gör det.

Genom detta tillvägagångssätt rekommendera vi därför bara produkter som är beprövade baserat på verkliga erfarenheter från användare.

Guide till kreatin

Kreatin


I denna guide kommer vi att dyka djupare in i världen av kreatin: från vetenskapen bakom hur det stöder energiproduktionen i musklerna till praktiska tips om dosering och tidpunkt för intag.

Vi kommer också att utforska de olika formerna av kreatin som finns tillgängliga och hur du kan avgöra vilken typ som bäst passar dina individuella behov och träningsmål.

Vad är kreatin?

Kreatin är en vital komponent i kroppens energihantering, speciellt under krävande fysiska prestationer. Detta ämne, som bildas i levern, njurarna och i viss mån i bukspottkörteln, är fundamentalt för att snabbt regenerera den primära energikällan, ATP (adenosintrifosfat), under kortvariga och intensiva fysiska aktiviteter. Genom att öka tillgängligheten av kreatinfosfat, som omvandlar ADP (adenosindifosfat) tillbaka till ATP, kan musklerna fortsätta att prestera på en hög nivå för en längre period.

Eftersom ungefär 95% av kroppens kreatin lagras i musklerna, spelar det en avgörande roll för muskelkontraktioner och därmed för all form av rörelse, från tunga lyft till snabba sprinter. Processen där kreatin hjälper till att återbilda ATP är avgörande för att bibehålla muskelstyrka och -uthållighet under kortvariga, intensiva ansträngningar. Efter att ATP använts upp under muskelarbete, står kreatinfosfat redo att snabbt återskapa ATP, vilket möjliggör fortsatt högintensivt arbete under några sekunder till. När dessa snabbtillgängliga energidepåer tar slut, övergår kroppen till att använda glykogen som energikälla, vilket är en långsammare process.

Kreatins roll i energiproduktionen gör det inte bara viktigt för fysiska prestationer utan bidrar även till snabb återhämtning mellan intensiva träningspass. Detta förklarar varför kreatintillskott är populärt bland idrottare och de som regelbundet engagerar sig i styrketräning, då det kan bidra till ökade prestationer och snabbare återhämtning.

Studier visar att kreatin inte bara hjälper musklerna att bli starkare och uthålligare, utan kan också göra så att du tänker klarare och känner dig mindre trött. Det betyder att kreatin är bra för både kroppen och hjärnan.

Kreatintillskott kommer i flera former, men kreatin monohydrat är den mest studerade och beprövade formen, erkänd för sin effektivitet och säkerhet. Att integrera kreatin i din kost kan vara ett effektivt sätt att förbättra både fysisk prestanda och kognitiv funktion, förutsatt att det används korrekt och i rekommenderade doser.

Kreatinkällor i din kost

Att förstå var kreatin finns i kosten och hur mycket du bör inkludera dagligen är bra att veta för att upprätthålla en hälsosam livsstil.

Din kropp är en mästare på att syntetisera kreatin från aminosyror, med njurarna och levern som producerar mellan 1 till 2 gram per dag.

Detta kreatin är viktigt, men många glömmer bort den extra boost som kreatinrika livsmedel kan ge.

Kreatintillskott genom kosten

Kött, fisk, fågel har bra kreatininnehåll
Kött, fisk, fågel har bra kreatin innehåll

Om din kost innehåller kött, fisk eller fågel, kompletterar du naturligt det kreatin som din kropp redan producerar. Genom att äta dessa livsmedel kan du förvänta dig att få i dig ungefär ett extra gram kreatin dagligen.

Detta bidrar till att optimera kroppens totala kreatinnivåer, vilket är essentiellt för att stödja muskelfunktionen, öka den fysiska prestationen och främja en hälsosam metabolism.

Livsmedel med högt kreatininnehåll

För de som strävar efter att maximera sitt kreatinintag genom kosten, finns det specifika livsmedel som är särskilt rika på denna viktiga förening. Köttprodukter, såsom biff och kyckling, toppar listan över de mest kreatinrika livsmedlen.

Även fiskar som lax och tonfisk är utmärkta källor till kreatin, och erbjuder en dubbel fördel av högt proteininnehåll och essentiella fettsyror.

Vegetariska källor till kreatin

För vegetarianer kan det vara mer utmanande att få i sig tillräckligt med kreatin enbart från kosten, eftersom de främsta kreatinkällorna är animaliska produkter.

Även om det inte finns några direkta vegetabiliska källor till kreatin, kan ett välplanerat intag av aminosyror genom bönor, linser, nötter och frön hjälpa kroppen att optimera sin egen kreatinproduktion. Alternativ genom ett tillskott av ett bra proteinpulver.

Olika effekter av att ta kreatin som tillskott

Att komplettera din kost med ett kreatintillskott kan ha betydande effekter på din fysiska prestation och muskelutveckling. Följande områden påverkas positivt:

 • Förbättrad energitillgång och prestanda: Genom att öka kreatinförråden i musklerna, ger kreatintillskott en snabbare och mer direkt energikälla för högintensiva aktiviteter som styrketräning och sprintar. Detta innebär att du kan utföra fler repetitioner eller lyfta tyngre vikter under din träning, vilket bidrar till förbättrad muskelprestanda.
 • Ökad träningskapacitet: Med mer kreatin tillgängligt återhämtar sig musklerna snabbare mellan träningsseten. Detta möjliggör för dig att upprätthålla en hög intensitet genom hela träningspasset, vilket resulterar i en ökad total träningsvolym. En högre träningsvolym kan stimulera musklerna ytterligare, vilket leder till större muskeltillväxt och styrkeförbättringar.
 • Styrkeförbättringar: Regelmässig användning av kreatintillskott har visat sig leda till märkbara förbättringar i muskelstyrka. Detta beror delvis på den ökade arbetskapaciteten och möjligheten att träna hårdare och med högre volym, vilket stimulerar musklerna till att växa och bli starkare.
 • Förbättrad styrkeuthållighet: Kreatin hjälper inte bara till vid en intensiv aktivitet utan kan också förbättra styrkeuthålligheten. Användare kan uppleva att de kan utföra högintensiva aktiviteter under längre perioder, tack vare den effektivare energianvändningen och snabbare återhämtningen mellan seten.
 • Muskeltillväxt: Genom att stödja ökad träningsvolym och förbättra musklernas återhämtningsprocesser, bidrar kreatintillskott till en miljö som är gynnsam för muskeltillväxt. När musklerna utsätts för regelbunden och intensiv träning i kombination med tillräcklig näring och vila, kan kreatin bidra till snabbare och mer omfattande muskelutveckling.
 • Snabbare återhämtning: Förutom att öka prestandan under träning, hjälper kreatintillskott även till med återhämtningen efter träningen. Detta innebär mindre trötthet och muskelsmärta, vilket möjliggör tätare träningspass med bibehållen intensitet och kvalitet.

Sammanfattningsvis kan intag av kreatin i din kost ge dig flera fördelar som förbättrar både din träningsprestanda och återhämtning.

Dessa effekter samverkar för att stödja styrkeutveckling, uthållighet, muskeltillväxt och effektiv återhämtning, vilket gör kreatintillskott till ett populärt val bland atleter och träningsentusiaster.

Hur mycket kreatin ska du ta per dag?

Hur mycket kreatin bör du då inkludera i din kost för att uppnå dessa fördelar?

Denna fråga är central för att maximera de positiva effekterna av tillskottet, samtidigt som du undviker eventuella negativa konsekvenser av överdosering.

Att hitta rätt balans är nyckeln till framgång när det kommer till kreatinanvändning.

kreatin och träning

För att navigera i landskapet av kreatintillskott effektivt, är det först och främst viktigt att förstå att det finns en allmänt accepterad riktlinje för dosering som fungerar väl för de flesta individer.

Denna riktlinje delas ofta upp i två faser: en uppladdningsfas och en underhållsfas.

Uppladdningsfasen syftar till att snabbt maximera dina musklers kreatinlager. Under denna period, som vanligtvis varar i cirka 5-7 dagar, rekommenderas det att du tar mellan 15 till 20 gram kreatin per dag, uppdelat i 3-4 mindre doser (cirka 5 gram per dos). Detta hjälper till att snabbt öka mängden kreatin i dina muskler och märka de positiva effekterna tidigare.

Efter uppladdningsfasen kommer du in i underhållsfasen, där målet är att bibehålla de ökade kreatinnivåerna i dina muskler. Under denna fas minskar du intaget till cirka 3-5 gram per dag. Denna mängd är tillräcklig för att hålla kreatinnivåerna på en optimal nivå utan att överbelasta ditt system.

Det är också värt att nämna att vissa väljer att hoppa över uppladdningsfasen och direkt börja med 3-5 gram per dag. Även om detta tillvägagångssätt tar längre tid för att maximera kreatinlagren i musklerna, har det visat sig vara lika effektivt över tid. Själv kan jag tycka att denna metoden också är skonsammare mot magen om man är känslig mot hög konsumtion av kreatin (mer om detta längre ner).

En viktig aspekt att tänka på är att kroppens förmåga att absorbera och utnyttja kreatin kan öka om du tar det tillsammans med en snabb kolhydratkälla. Detta beror på att insulinutsöndringen stimuleras av kolhydratintaget, vilket i sin tur hjälper till att transportera kreatin in i muskelcellerna.

Snabbsummerat:

 • Uppladdningsfas:
  • Varaktighet: 5-7 dagar.
  • Dosering: 15-20 gram per dag, uppdelat i 3-4 doser (ca 5 gram per dos).
 • Underhållsfas:
  • Dosering: 3-5 gram per dag för att bibehålla optimala kreatinnivåer.
 • Alternativ metod:
  • Direktstart med 3-5 gram per dag, utan uppladdningsfas.
 • Kombination med kolhydrater:
  • Intag av kreatin med en snabb kolhydratkälla kan öka absorptionen och effektiviteten.

När ska man ta kreatin?

Efter att ha diskuterat den optimala doseringen av kreatin, dyker naturligtvis nästa fråga upp: När är den bästa tiden att ta kreatin för att maximera dess effekter? Denna fråga är avgörande, inte bara för att optimera kreatinets fördelar utan också för att säkerställa att du använder tillskottet på ett sätt som är harmoniskt med din kropps naturliga rytm och dina träningsrutiner.

När det gäller den ideala tidpunkten för intag av kreatin finns det olika rekommendationer. Enligt vissa studier kan det vara särskilt fördelaktigt att konsumera kreatin i anslutning till träningspasset – antingen strax före, under eller omedelbart efter. Detta resonemang bygger på att kreatinupptaget kan förbättras genom det ökade blodflödet till musklerna under fysisk aktivitet, vilket möjligen kan höja tillskottets effektivitet. Personligen föredrar jag att ta kreatin direkt efter träningspasset.

Å andra sidan, det finns också belägg för att timing kanske inte spelar en så avgörande roll som tidigare trott. Enligt vissa experter är det viktigaste inte nödvändigtvis när du tar kreatin, utan snarare att du tar det konsekvent över tid. Detta perspektiv stödjer tanken att regelbunden daglig dosering är nyckeln till att upprätthålla höga kreatinnivåer i musklerna, vilket i sin tur kan bidra till förbättrad prestanda och muskeltillväxt.

Det betyder att vare sig du tar ditt kreatin före eller efter träningen, eller till och med på en icke-träningsdag, är det viktigaste att upprätthålla en konsekvent daglig rutin.

I slutändan, det mest effektiva tillvägagångssättet kan variera från person till person. Det bästa rådet är att experimentera med olika tidpunkter för att se vad som fungerar bäst för dig, med tanke på din träningsschema och kroppens svar på tillskottet. Genom att göra detta kan du finjustera din användning av kreatin för optimala resultat.

Hur länge ska man ta kreatin?

När vi nu har utforskat både dosering och timing för kreatinintag, uppstår naturligtvis frågan om varaktighet. Hur länge ska man fortsätta att ta kreatin för att upprätthålla dess fördelar utan att riskera negativa effekter på hälsan?

Traditionellt har idrottare och forskare sett värdet i att använda kreatin kontinuerligt, med perioder av så kallade ”avcyklingar” för att ge kroppen en paus. Denna metod baseras på teorin om att en paus i kreatinintaget kan hjälpa till att förhindra en eventuell avtrubbning av kroppens naturliga kreatinproduktion eller dess receptivitet mot tillskottet. Emellertid har nyare forskning ifrågasatt nödvändigheten av denna avcykling, med studier som visar att långvarig användning av kreatin inte försämrar kroppens förmåga att absorbera eller utnyttja tillskottet.

Det finns ingen universell konsensus om den optimala längden på kreatinintag, men många experter är överens om att det är säkert att ta kreatin kontinuerligt över en längre tid, till och med flera år, förutsatt att doseringsriktlinjerna följs noggrant. Det är dock alltid viktigt att lyssna på din kropp och känna efter att det känns bra.

För de som är oroliga för potentiella långtidseffekter eller som helt enkelt vill vara försiktiga, kan en mer konservativ strategi vara att följa en period av användning (till exempel 4-6 veckor) följt av en kort paus (2-4 veckor). Denna cykling kan hjälpa till att säkerställa att kroppens egna kreatinsystem förblir aktivt och mottagligt.

Olika sorters kreatin

Kreatin är ett kosttillskott som kan beskrivas som ett vitt, kristallint pulver med en sandliknande smak, vattenlösligt och som finns i flera olika varianter.

Bland dessa är kreatin monohydrat det mest populära, och enligt vår mening det bästa, känt för sitt höga kreatininnehåll och effektivitet.

Varianter:

 • Kreatin monohydrat: Den mest populära och grundligt undersökta formen, känd för sin effektivitet och höga kreatinhalt.
 • Kreatinetylester: Påstås ha bättre upptaglighet än monohydrat, men vetenskapligt stöd saknas.
 • Buffrat kreatin: Ämnat att minska omvandlingen av kreatin till det ineffektiva kreatinin i magen, även om fördelarna är omtvistade.
 • Kreatinhydroklorid (HCl): Hävdas ha bättre löslighet i vatten och därmed kräva mindre doser för samma effekt.
 • Flytande kreatin: Även om det erbjuder bekvämligheten av vätskeform, kan stabiliteten hos kreatinet minska över tid.

Finns det biverkningar av kreatin?

Kreatintillskott har under lång tid varit föremål för omfattande vetenskaplig forskning. Studier, som sträcker sig över tre decennier och inkluderar över tusen publikationer, bekräftar dess säkerhet för användning.

Trots detta förekommer diskussioner om eventuella bieffekter. Nedan ska vi ta ett titt på de bieffekter som associeras med kreatinanvändning samt hur dessa kan hanteras.

Ett säkert tillskott

Generellt betraktas kreatin som säkert för konsumtion, speciellt bland individer utan underliggande hälsotillstånd som njursjukdomar eller de som använder steroider.

Forskningen har konsekvent visat att det inte finns några negativa effekter på kliniska hälsomarkörer hos friska personer som intar normala doser.

Detta understryker vikten av att hålla sig till rekommenderade doser och att ha medvetenhet om sin egen hälsostatus innan man börjar med tillskottet.

Möjliga bieffekter

Trots dess säkra användning, rapporterar vissa användare om bieffekter. De mest dokumenterade inkluderar:

 • Magbesvär: En vanlig bieffekt som kan hanteras genom att justera doseringen och intaget av tillskottet. Att säkerställa att doseringen inte överskrider 3–5 gram per dos och att tillskottet intas med tillräcklig mängd vätska eller tillsammans med mat kan minska risken för magbesvär.
 • Viktökning: Kreatin kan leda till viktökning, vilket huvudsakligen beror på ökad vattenretention i musklerna. Denna effekt är oftast temporär och ses av många som en positiv effekt i samband med muskelbyggnad och träning.

Hantering av magbesvär

Om du upplever magbesvär så finns det några enkla åtgärder du kan testa för att minska obehaget:

 1. Rätt dosering: Använd en köksvåg för att exakt dosera tillskottet, med en rekommendation på 3–5 gram per dos.
 2. Tillräcklig vätskeintag: Lösa upp kreatinet i minst 3,5 dl vatten eller en varmare vätska för bättre löslighet.
 3. Intag med mat: Att ta kreatinet i samband med en måltid hjälper till att ytterligare späda ut det i magen och minska risken för irritation.

Sammanfattningsvis, medan kreatintillskott anses säkra och effektiva för de flesta, är det viktigt att vara uppmärksam på potentiella bieffekter och att vidta åtgärder för att mildra dessa.

Genom att följa rekommenderade doser och råd kan du maximera fördelarna med kreatin samtidigt som du minimerar risken för oönskade effekter.

Så väljer du det bästa kreatintillskottet på egen hand

För att välja det mest passande kreatintillskottet bör du först utforska marknadens utbud för att sedan noggrant jämföra olika produkters egenskaper mot varandra.

Genom denna metodik ökar du möjligheten att finna ett tillskott som uppfyller dina förväntningar.

Beakta följande faktorer när du bedömer olika kreatintillskott:

 • Mängd per dos: Kontrollera mängden milligram kreatin per dos för att förstå tillskottets koncentration. En högre koncentration innebär oftast att du får mer värde för pengarna, eftersom det indikerar en högre andel aktivt kreatin.
 • Pris per dos: Ett högkoncentrerat tillskott kan erbjuda bättre värde, men se till att det passar inom din budget. Jämför priset per dos mellan olika alternativ för att hitta det mest kostnadseffektiva valet.
 • Smak: Även om ett tillskott marknadsförs med en neutral smak, kan det fortfarande ha en obehaglig eftersmak. Därför rekommenderas det att provsmaka flera produkter för att hitta en som du föredrar.

Innan du gör en slutgiltig bedömning av ett nytt kreatintillskott, ge det en chans under fem till sju dagar. Detta tidsspann är viktigt eftersom din kropp behöver tid att ackumulera kreatin och visa tydliga resultat.

Det ideala kreatintillskottet bör vara lättlösligt i vätskor och ha en så neutral smak som möjligt, för att underlätta daglig användning.

Kvalitet och renhet är avgörande: Utöver de nämnda faktorerna, bör du också överväga tillskottets renhet och om det är testat och certifierat av oberoende tredjeparter. Dessa kvalitetsindikatorer kan ge dig extra trygghet i ditt val.

Säker användning: Kom ihåg att alltid följa tillverkarens rekommenderade doser.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du göra ett välgrundat val och hitta ett kreatintillskott som bäst stödjer dina träningsmål och hälsa.

Sammanfattning

Vi på tillskottsvarhuset.se har genomfört en stor undersökning för att hitta bästa kreatinet 2024.

Detta är vad vi kom fram till:

 1. Core Creatine
 2. Core Creatine Pro

Slutligen, när det gäller att välja det bästa kreatinet, är det viktigt att inte enbart fokusera på pris och popularitet. Kvalitet, renhet, och hur väl ett tillskott passar med dina individuella behov och mål är avgörande faktorer.

Det är också viktigt att komma ihåg att även om kreatin kan erbjuda märkbara fördelar för fysisk prestation och återhämtning, är det inte en magisk lösning.

Framgång inom styrketräning och andra fysiska discipliner kräver en helhetsapproach som inkluderar adekvat näring, vila, och ett genomtänkt träningsprogram.

Att vara informerad om de olika typerna av kreatin och hur de fungerar kan hjälpa dig att göra ett mer informerat beslut när du väljer ett tillskott.

Samtidigt är det viktigt att lyssna på din kropp och anpassa ditt intag efter dina specifika reaktioner och resultat.

Och kom ihåg, även om tillskott kan vara till hjälp, är de inte ersättningar för en balanserad kost och en hälsosam livsstil.

Genom att välja kreatin med omsorg, och använda det som en del av en välplanerad tränings- och näringstrategi, kan du optimera dina resultat och njuta av de fördelar det har att erbjuda.

Oavsett om du är en erfaren atlet eller en entusiastisk nybörjare på gymmet, kan rätt användning av kreatin vara nyckeln till att nå nya höjder i din fysiska utveckling och prestationsförmåga.

”Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.”