Bästa magnesium

Senaste uppdaterad:

Letar du efter marknadens bästa magnesium? Vi har utfört ett stort test av olika magnesiumtillskott, allt för att hjälpa dig att välja den bästa produkten.

Magnesium är en av kroppens viktigaste mineraler. Den spelar bland annat en livsnödvändig roll för matsmältningen, nervsystemet och muskelfunktionen. Du kan upptäcka en brist på magnesium genom att musklerna drabbas av kramper.

Om du är en av dem som vill lära dig mer om magnesium och hitta det kosttillskott som är bäst i test, då ska du fortsätta läsa. Vi har nämligen knåpat ihop en köpguide och en topplista med de tillskott som är bäst just nu.

Magnesium - bäst i vårt test

Dessa produkter har kvalat in på vår lista över bästa magnesiumprodukter. Vissa passar bättre för dina eventuella specifika behov så det är inte säkert att de första är rätt för just dig. Därför listar vi ett större urval av produkter där alla är värda att rekommendera.

Rank 1 / 6

Super Magnesium

Betyg

98

Pris

169 kr

Antal

100

Mängd/mg

800 mg/kapsel

Bäst i Test!

Denna Healthwell -produkt garanterar att du får i dag tillräckligt med magnesium. Tre källor av magnesium i varje vegetabilisk kapsel gör att kroppen har större möjlighet att ta upp rätt mängd. Bra för muskler och nervsystem samt starka skelett och tänder. Fina användarbetyg där det bla rapporteras om minskad krampkänning.

Magnesium-Lamberts
Rank 2 / 6

Magnesium - Lamberts

Betyg

96

Pris

195 kr

Mängd

180

Typ

tabletter

Skonsamt mot magen

375 mg vilket motsvarar ett dagsbehov. En om dagen i en tablett som är lätt att svälja gör att du får ett halvt årsbehov i en burk här.

magnesium-protein-se
Rank 3 / 6

Magnesium - Protein.se

Betyg

94

Pris

99 kr

Mängd

60

Typ

Kapslar

Vegansk

Magnesium kan även hjälpa mot trötthet. Här har Protein.se förpackat en ren magnesium produkt i en snygg burk. Sover bättre, sluppit kramp och lyxig förpackning är några användarkommentarer.

Magnesiumglycinat
Rank 4 / 6

Magnesiumglycinat - Bättre Hälsa

Betyg

93

Pris

179 kr

Mängd

120

Typ

kapslar

Skonsamt mot magen

Vissa magar kan vara lite känsliga för magnesium produkter. Då kan detta vara ett bra alternativ. Fina omdömen generellt.

osimagnesium-magnesiumolja-optimsm
Rank 5 / 6

Osimagnesium magnesiumolja +optimsm

Betyg

92

Pris

159 kr

Mängd

100 ml

Typ

Olja

Detta är en olja som ger magnesium och MSM som stödjer leder och muskler. Stryks på huden och är doftfri. Riktigt fina användarbetyg där flera säger sig ha sluppit ryggvärk och muskelvärk.

better-you-magnesium-plus
Rank 6 / 6

Better you magnesium plus

Betyg

90

Pris

199 kr

Mängd

90

Typ

kapslar

Denna magnesium produkt är uppblandad med nyponpulver och spenat. Detta ger utöver stödet till muskler en boost av c-vitamin och andra nyttigheter. Omdömen är bra överlag och man skriver bla att man sluppit kramp.

bästa magnesium tillskott just nu

Ska du köpa magnesium? Läs vår köpguide först!

Att regelbundet ta ett kosttillskott med magnesium kan förbättra din hälsa på många olika sätt. Det finns dock ett enormt utbud att välja mellan. Vi har därför granskat, testat och jämfört mängder av produkter för att kunna sammanställa en topplista och utse marknadens bästa magnesium. 

I vår topplista här ovan hittar du kosttillskott av hög kvalitet som snabbt ger stor effekt på kroppens funktioner. Alla är noggrant utvalda och testade av vår testpanel. Dessutom har vi givetvis läst användares betyg och recensioner om de olika produkterna.

Vad är magnesium?

Magnesium är en livsnödvändig mineral som styr många delar av kroppen. Det är nästan omöjligt att beskriva allt som magnesium jobbar med, men här är några av dess arbetsområden i kroppen:

 • Reglerar metabola processer så att du kan tillgodogöra dig matens näringsämnen 
 • Stärker skelettet och immunförsvaret
 • Säkerställer att kroppens nervsignaler fungerar
 • Behövs för kroppens produktion av protein
 • Behövs för kroppens muskelfunktion
 • Viktigt för kroppens enzymer

Magnesium finns framförallt i skelettet, tänderna och cellerna och används som byggstenar i kroppen. Över 55 % av mineralen finns i kroppens skelett. Om du får en brist så kan kroppen därför hämta magnesium från skelettet, vilket påverkar kroppen mycket negativt. Därför är det bra att få i sig extra magnesium via ett kosttillskott.

Magnesium i olika livsmedel

Du hittar magnesium i en rad olika livsmedel, bland annat baljväxter, kött, fisk och bladgrönsaker. Det finns även magnesium i dricksvattnet. Du får alltså i dig magnesium genom både mat och dryck. Du kan dock ta ett kosttillskott som komplement för att säkerställa att du får i dig rätt nivå. 

magnesium i olika livsmedel

Ditt dagsbehov av magnesium

När du väljer vilket kosttillskott du ska köpa så är det bra att tänka att du ska behöva ta så få tabletter eller kapslar som möjligt för att fylla ditt dagsbehov. Det bästa magnesiumtillskottet är alltså högkoncentrerat. 

Alla behöver få i sig magnesium för att må bra, såväl barn som vuxna. För vuxna så gäller följande rekommendation för dagligt intag:

 • Kvinnor: 280 mg/dag
 • Män: 350 mg/dag

Med kosttillskott är det dock vanligt att ta mellan 400-1200 mg per dag för att få en optimal effekt.

Vilken tid på dygnet ska jag ta magnesium?

Det bästa med magnesium är att denna mineral har så många funktioner när du tar den som ett kosttillskott. Dels hjälper den kroppens livsnödvändiga funktioner och dels hjälper kosttillskottet dig att få bättre sömn.

Du bör ta ditt dagliga intag sent på kvällen. Då aktiveras nämligen kroppens parasympatiska nervsystem, vilket leder till att du blir trött och får bättre sömn.

Spray, tabletter eller kapslar?

Denna typ av kosttillskott finns i en rad olika beredningsformer. Men vilket är egentligen det bästa magnesiumet du kan välja? Det beror helt på dina egna preferenser!

På vår lista över de magnesium som är bäst i test finns det olika beredningsformer. De vanligaste du kan hitta du butiker är dessa:

 • Kapslar – Är något större och kan därför vara svåra att svälja. Du kan öppna kapslarna och röra ner pulvret i t.ex. smoothies. 
 • Tabletter – Enkla att få i sig då de ofta är små. Smidigt alternativ att ta med sig på resor.
 • Spray – En magnesiumspray som innehåller mängder med mineraler. Sprejas utvärtes och tas upp direkt av huden. 

Du kan även hitta magnesiumlotions på marknaden. Det är det bästa magnesiumet vid trötta muskler, träningsvärk och kramp i vaderna då du kan smörja in lotionen direkt på huden. 

5 olika sorter – vilket är det bästa magnesiumet?

När du kikar närmare på de olika magnesiumprodukterna så kommer du att märka att de innehåller olika slags magnesium. Det kan du se på burkens innehållsförteckning. De olika sorterna kan ha bättre effekt vid vissa symptom i kroppen.

 • Magnesiumoxid – Det här är det bästa magnesium du kan välja om du lider av kramp i kroppen. Det är även ett bra val om du ofta har en trög mage eller är förstoppad. 
 • Magnesiumtaurat – Det här är det bästa magnesiumet för dig som har problem med hjärtat. Magnesiumet har en hög biotillgänglighet och är bra vid känslig mage.
 • Magnesiumglycinat – Ett riktigt bra magnesium om du har kramper i kroppen då det verkar muskelavslappnande. Har hög biotillgänglighet och är även bra vid träning och dålig sömn.
 • Magnesiumcitrat – Ett vanligt magnesium i kosttillskott som även det har hög biotillgänglighet.
 • Magnesiummalat – Det bästa magnesium du kan välja om du vill sova bättre och bli piggare. 

Vanliga symptom på brist på magnesium

Det är relativt ovanligt att ha brist på magnesium. Dock kan det uppstå om du äter en strikt kost eller om du har drabbats av vissa sjukdomar. 

Om du lider brist på magnesium så kan det visa sig genom olika symptom. Det vanligaste symptomet på magnesiumbrist är kramp i musklerna. 


Det är viktigt att du åtgärdar en eventuell brist på magnesium i kroppen. Annars kan du nämligen drabbas av hämmad tillväxt, muskelsvaghet, darrningar och störningar i beteendet eller hjärtat. 

Tester har även visat att det finns ett samband mellan brist på magnesium i kroppen och depression, mental trötthet och migrän.

Vanliga anledningar till magnesiumbrist

Vanliga anledningar till att du drabbas av magnesiumbrist är att du lever med långvarig stress, att du tränar mycket och svettas ut magnesium, att du äter en kalciumrik kost och att du äter en magnesiumfattig kost. Det är viktigt att ha en bra balans mellan kalcium och magnesium.

Så väljer du det bästa magnesiumet för just dig

Det finns mycket att tänka på när du ska hitta det bästa magnesiumtillskottet för just dig. Därför har vi sammanställt en smart lista med fem punkter som du kan checka av när du kikar på olika kosttillskott.

 • Magnesiumsort – Kika på vår lista över olika magnesiumsorter och bestäm vilken sort som är bäst för dig och din kropp. Vilken effekt vill du uppnå med kosttillskottet? Leta sedan efter det bästa magnesiumet med just den magnesiumsorten du vill använda.
 • Dosering – Kika på hur högkoncentrerat kosttillskottet är. Det bästa magnesiumtillskottet ger dig mycket magnesium även i få tabletter eller kapslar. Ju mer magnesium en kapsel innehåller, desto mer högkoncentrerat är det. Det är helt enkelt enklare för dig att ta en kapsel per dag snarare än fem för att uppnå det rekommenderade intaget.
 • Beredningsform – Vilken beredningsform föredrar du? Både kapslar och tabletter är behändiga, men kapslar kan ibland vara stora att svälja. En spray är däremot perfekt om du vill kunna applicera magnesium direkt på huden utan att det först passerar genom matsmältningskanalen. 
 • Recensioner – För att hitta det bästa magnesiumet är det bra att läsa användares recensioner. Det finns trots allt tusentals personer som själv har testat olika produkter och kan skvallra om dess effekter på nätet. 
 • Jämför – Se till att alltid jämföra de kosttillskott du är intresserad av. Det är alltid bra att använda uteslutningsmetoden för att komma fram till vilken produkt som passar dig bäst.

Vi har utsett marknadens bästa magnesium

Vi har utsett marknadens bästa magnesium och anser att vi hittat riktigt fina produkter som hamnar i topp i vår lista. De är mycket bra alternativ sett till innehåll, kvalitet, pris och effekt.

Såväl användare som vår egen testpanel blev imponerade av produkternas effekter. Det är helt enkelt mycket bra val för dig som vill investera i din hälsa. Om du vill läsa mer om det magnesium som blev bäst i test så kan du scrolla upp till toppen av vår topplista.

FAQ – Vanliga frågor om magnesium

Ger magnesium bättre sömn?

Ja, det är vetenskapligt bevisat att magnesium ger dig bättre sömn. Ta därför kosttillskottet precis innan läggdags.

Kan ett högt intag av magnesium gå några biverkningar?

Ja, om du får i dig för höga halter så är diarré en vanlig biverkning.

Hjälper magnesium med viktuppgång?

Vissa studier pekar på att för lite magnesium i kroppen kan sammanlänkas med insulinresistens, något som kan leda till viktuppgång.

Vilket är det bästa magnesium jag kan köpa?

Det bästa magnesiumet du kan köpa är Super magnesium från Healthwell. Detta kosttillskott fick högsta betyg i vårt test och är även populärt bland användare.

Upplev det bästa med magnesium

Efter att ha gått igenom vår topplista så vet du vilket som är det bästa magnesiumet på marknaden. Ett och samma kosttillskott behöver dock inte vara bäst för alla människor.

Vilket kosttillskott du bör välja beror bland annat på vilken effekt du vill ha. Välj rätt form av magnesium och ta den mängd som uppges på burken för att snabbt kunna känna av kosttillskottets effekt på kroppen. I vår köpguide fick du gott om råd för att kunna välja rätt tillskott. Lycka till med ditt köp.

Det kan vara så att magnesium kan ge dig minskad besvär om du är i klimakteriet, mer om detta kan du läsa här.

Källhänvisning: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/magnesium, https://www.healthline.com/health/-help-with-weight-loss