Bästa MCT olja

Senast uppdaterad 7 juni, 2024 av Andreas Börjesson

MCT olja är det bästa du kan använda om du vill öka din fettförbränning, påskynda din viktnedgång och främja din hälsa. Vi har därför genomfört en stor granskning för att utse vilken olja som är ”bäst i test”.

En riktigt bra olja ska innehålla mycket kaprylsyra (C8) och den har gott om användningsområden i din matlagning. Många produkter är dessutom både smak- och luktfria.

Om du vill lära dig mer om hur du hittar den mest hälsosamma och bästa MCT-oljan så kan du läsa mer i vår köpguide.

Sidan innehåller annonslänkar

Bästa MCT oljorna

Dessa produkter är de bästa vi har hittat. Varför vi valt dessa kan du läsa om i vår köpguide längre ner i texten.

Bäst i Test
Core MCT-olja

Core MCT-olja

Core C8 MCT Oil har snabbt blivit en favorit i vårt bäst i test tack vare de många positiva omdömena den fått.

Med 100 % kaprylsyra utvunnen direkt från kokosolja – inte palmolja, som är vanligare i billigare alternativ – står denna MCT-olja ut för sin kvalitet och effektivitet.

Den är särskilt uppskattad bland de som är aktiva eller följer en diet, eftersom den unika sammansättningen av medellånga fettsyror ger snabb energi utan att lagras som fett.

Dessutom är absorptionen i mag- och tarmkanalen ovanligt effektiv, vilket innebär att kroppen kan använda energin direkt.

Detta, tillsammans med ytterligare hälsofördelar, gör Core C8 MCT Oil till en topprodukt för de som söker en omedelbar energiboost.

 • Pris: 279kr
 • Typ: Flytande
 • Mängd: 500 ml

Annons

MCT Oil eko - Healthwell

MCT Oil eko - Healthwell

MCT Oil EKO har fått flera positiva omdömen från användare. Denna MCT-olja, utvunnen från ekologiska kokosnötter, innehåller medellånga fettsyror som är enkla för kroppen att absorbera utan att förbruka energi.

Dess förmåga att omvandlas direkt i kroppen, samtidigt som den är skonsam mot magen, gör den till en utmärkt energikälla.

Dessutom bidrar den inte till fettlagring, vilket är en stor fördel för dem som vill hålla sig i form.

Med MCT Oil EKO kan du enkelt berika din kost med kaprylsyra, vilket gör den till en värdefull del av din dagliga rutin.

 • Pris: 199 kr
 • Typ: Flytande
 • Mängd: 500 ml

Annons

C8 MCT Oil

C8 MCT Oil

Denna renade olja, med 99% kaprylsyra (C8) från kokos, är idealisk för de som tränar hårt eller följer en ketogen diet.

Den är uppskattad för sin förmåga att effektivt öka energin och främja ketonproduktionen utan smaksättning eller onödiga tillsatser.

 • Pris: 229 kr
 • Typ: Flytande
 • Mängd: 500 ml

Annons

Såhär genomförde vi vårt bäst i test

bästa mct oljan

I vårt stora onlinebaserade test av MCT oljor kommer du att hitta många bra oljor med fantastiska egenskaper. Vi har valt ut de populäraste produkterna på marknaden som fått flest och bäst omdömen av riktiga användare.

Detta är en metod som vi använder genomgående i våra tester på den här hemsidan då vi tycker den ger mest rättvisa bilden av en produkt.

Vad är MCT olja?

MCT olja är en fettsyra som utvinns ur kokosolja. Det är ett mycket bra livsmedel för dig som vill få i dig extra fett, till exempel om du äter en LCHF-diet med extra fett.

Fettsyran är en triglycerid som återfinns naturligt i kroppens blod tillsammans med kolesterol. MCT i namnet står för just medellånga triglycerider. De fettsyror som förekommer i MCT är huvudsakligen kaprylsyra (C8) och kaprinsyra (C10). 

Vissa tillverkare kan utvinna MCT ur palmolja, men det är ett mindre bra alternativ för din hälsa. Det är dessutom ett mindre bra alternativ för miljön. Oljan är smaklös och är därför perfekt att hutta eller ringla över sallader. 

Vilka hälsoeffekter har MCT oljan?

MCT olja har en lång rad hälsoeffekter. Du kan därför välja mellan att ha den i din matlagning eller bara ta en daglig hutt för att få upp dina fettnivåer och främja hälsan.

Några av de hälsoeffekter som har undersökts och bekräftats av studier är:

 • Enkelt för din kropp att bryta ner och förbränna
 • Ger ökad energi i kroppen
 • Ökad fettförbränning
 • Kan hjälpa dig med din viktnedgång
 • Förbättrade kognitiva funktioner
 • Förbättrad uthållighet och prestation tack vare energin
 • Balanserad tarmflora

MCT tas upp snabbt av blodet och konverteras sedan till energi i levern. På så sätt för du ökad energi, ökad fettförbränning och bättre uthållighet. Eftersom oljan snabbt tas upp av kroppen kommer de goda fördelarna direkt när du börjar äta oljan. Du behöver alltså inte vänta länge på någon av de olika hälsoeffekterna.

Vad är bäst – flytande olja eller pulver?

Oavsett om du äter LCHF, Paleo eller någon annan diet så finns det två sätt att få i dig MCT på. Det bästa du kan göra är att testa dig fram för att hitta ditt favoritalternativ. På vår bäst i test-lista hittar du olika sorters MCT som alla är mycket bra alternativ. 

Flytande olja – De flesta produkter består av en flytande olja som är mycket nyttigt. Den är enkel att använda och har många användningsområden. Du kan bland annat tillsätta den i smoothies, kaffe eller ringla över en sallad. Det finns flytande olja i en stor flaska och som kapslar.

Pulver – Du kan även ta MCT i form utav ett pulver. Det är ett lättlösligt pulver som du kan lösa upp i vatten. Pulver är ett utmärkt val som håller länge i skafferiet och som du enkelt kan dosera och ta med dig på resor eftersom du slipper den tunga glasflaskan. 

Vem kan ta MCT olja?

MCT olja från kokosnöt

De flesta människor kan äta MCT och dra del av oljans positiva fördelar. Du som vuxen kan vanligtvis äta en-fyra matskedar per dag utan att det påverkar magen.

De som kan dra extra stor fördel av oljan är de som äter högfettsdieter, bland annat LCHF och Paleo. Det är nämligen enkelt att på ett hälsosamt sätt öka fettmängden i din mat med hjälp av oljan. 

Vilken tid på dagen bör jag inta MCT?

Det spelar ingen större roll när på dagen du äter oljan, men däremot kan du få olika effekter beroende på tid på dygnet.

Generellt kan du äta oljan både till frukost, lunch och middag. Det är dock extra populärt att äta oljan på kvällen. Om du äter oljan på kvällen hinner kroppen nämligen ta upp den under natten, vilket ger dig extra energi och klarhet på morgonen.

Du kan även äta oljan innan du ska träna. Eftersom oljan omvandlas till energi i kroppen så får du en extra energikick och kan prestera bättre på träningen. Dels får du energi till att lyfta tyngre och dels får du energi till att öka din uthållighet.

Öka din viktnedgång med MCT olja

Det är populärt att använda MCT olja för att främja viktnedgång. Det bästa är att du kan få snabba resultat som dessutom är synbara. 

Eftersom oljan ökar din energi och fettförbränning så hjälper den dig att gå ner i vikt. Det enda som behövs är någon matsked per dag. Oljan är även bra vid viktminskning eftersom den främjar din mätthetskänsla genom att frisätta hormonerna peptid och leptin. Det är framförallt kaprylsyra (C8) som påskyndar din viktminskning. Välj därför en olja med en hög nivå av C8 om du vill gå ner i vikt.

Om du äter en högfettskost är MCT även ett bra sätt att öka din fettmängd på. På så sätt behöver du inte bekymra dig för att få i dig för lite fett.

Eventuella nackdelar och biverkningar med oljan

Enligt studier finns det inga nackdelar med att äta MCT olja och det finns inte heller några svåra biverkningar. Det enda du bör passa dig för är att äta för mycket av oljan. Då kan du nämligen drabbas av diverse magproblem såsom diarré. 

När du börjar äta MCT bör du därför börja smått och sedan trappa upp allt eftersom när magen har vant sig. Om du drabbas av magsymtom kan du sprida ut ditt intag under dagen.

Så hittar du bäst MCT

MCT olja blir allt populärare och nu för tiden finns det gott om olika alternativ att välja mellan. Du kan köpa oljan såväl på nätet som i välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer. Det är alltid bra att jämföra priset på olika ställen om du vill hålla dig inom en specifik budget.

Du hittar många bra alternativ i vår topplista. För att du ska veta vilken produkt som är bäst för just dig finns det några saker du bör ha i åtanke.

 • Välj beredningsform – Fundera på vilket storts tillskott som passar bäst in i din vardag. Är det enklast för dig att använda ett pulver eller en flytande olja? Ett pulver eller kapslar är extra bra om du ofta är på resande fot. 
 • Kika på oljans innehåll – Olika MCT oljor har olika innehåll. Glöm därför inte att läsa igenom ingredienslistan. Den bästa oljan innehåller mycket C8, kaprylsyra. Det finns många oljor som även innehåller mer eller mindre av C6, C10 och C12. En olja med just C8 absorberas snabbt av kroppen och är extra hälsosam. 
 • Är oljan ekologisk? – Den absolut bästa oljan du kan välja är en som är ekologiskt odlad och framställd på ett miljövänligt sätt. Då får du en ren olja som inte innehåller onödiga kemiska lösningsmedel eller tillsatser. 

När du har hittat bra produkter är det en stor fördel om du jämför dem mot varandra. Passa även på att läsa användares recensioner för att se hur de upplever de olika produkterna. 

mct-olja i kaffet
MCT kokossmör fungerar utmärkt att ta med kaffet.

Den bästa MCT oljan är utsedd

I vårt stora test har vi utsett den bästa MCT oljan för dig och din hälsa. Ta ett titt på vår topplista för att hitta vår testvinnare. Oljan har en bra näringsprofil och dessutom är det en ren olja som utvunnits på ett miljövänligt sätt. 

Främja din hälsa och viktnedgång med MCT

MCT olja är ett av de bästa sätten att få i dig mycket fett på. Det är en ren olja som direkt ökar din energi och fettförbränning. Det är dessutom en hälsosam olja, till skillnad mot andra Omega 6-rika oljor från växtriket.

MCT innehåller diverse fettsyror av hög kvalitet och utvinns ur kokosolja. Du kan använda den i allt från matlagning till kaffe och därmed är det enkelt att få i sig oljan varje dag. 

I vår topplista hittar du bra oljor i alla prisklasser. Lycka till med ditt köp!

FAQ – Vanliga frågor och svar

Kan jag äta kokosolja istället för MCT olja?

I princip kan du äta kokosolja istället för MCT. Kokosoljan innehåller nämligen höga nivåer av den oljan, dock endast 55 %. Om du vill ha i dig 100 % MCT måste du alltså äta ren olja.

Kan jag steka i MCT?

Nej, du bör inte använda MCT när du steker mat. Oljan är nämligen inte lämplig vid höga temperaturer. Då bör du istället använda kokosolja. 

Vilken sorts olja är effektivast?

Den mest effektiva oljan du kan hitta är en olja som enbart innehåller ren C8, alltså kaprylsyra. 

Hjälper MCT mig att stanna i ketos?

Ja, MCT är ett bra val om du vill få i dig extra fett för att bibehålla din ketos.

Källhänvisning: https://kurera.se/ge-bransle-at-hjarnan-med-mct-olja/