Bästa multivitamin

Senaste uppdaterad:

Vill du bibehålla en optimal hälsa utan att behöva ändra din kost? Då kan du hitta den bästa multivitaminen i vårt stora test av vitaminer.

En multivitamin är det bästa valet för dig som vill få i dig alla nödvändiga vitaminer även under stressiga dagar med lite sömn. Det är ett bra komplement om du inte hinner planera all mat du äter.

I vårt test finns det bra vitaminer för såväl män som kvinnor, barn och gravida. Vi har testat och granskat dem för att kunna sammanställa en topplista med de alternativ som är bäst i test och ger mest näring.

Multivitamin - bäst i test

Har hittar ni alla våra vinnare och favoritprodukter.

monkids-multivitamin-protein
Rank 1 / 6

MONKIDS - MULTIVITAMIN

Betyg

98

Pris

139 kr

Mängd

60

Typ

Tuggtabletter

För kvinnor

10 olika vitaminer som kan behövas i en smaskig tablett. Ska vara enkel att tugga och svälja. Har inte så många utvärderingar att läsa ännu.

Healthwell-Multivitamin
Rank 2 / 6

Healthwell Multivitamin

Betyg

98

Pris

169 kr

Mängd

90 dagar

Typ

Kapsel

Storsäljare från svensk hälsokost. Innehåller samtliga vitaminer, Paba och q10. Innehåller även kokosolja för enklare upptag. Många fina omdömen där det rapporterats både att man blir piggare och håller sig frisk.

MaBattre-Multivitamin
Rank 3 / 6

MåBättre Multivitamin

Betyg

98

Pris

349 kr

Mängd

180

Typ

Tabletter

Här kommer mycket av vitaminerna från alfaalfa, korn & vetegräs, persilja, broccoli. Denna är komponerad så att man ska få en jämn utsöndring tidsmässigt, vilket gör att man inte bara kissar ut dem direkt. Riktigt många bra betyg från verifierade användare.

MULTIVITAMIN-KVINNA
Rank 4 / 6

MULTIVITAMIN KVINNA

Betyg

98

Pris

129 kr

Mängd

60

Typ

Kapslar

För kvinnor

Denna är speciellt sammansatt för att stödja de ämnen som kvinnor behöver för att må bra. 22 vitaminer och mineraler med extra järn, zink och folsyra så täcker dessa de flesta behov. Omdömen är övervägande bra.

Tuggbar-Multivitamin-for-Barn
Rank 5 / 6

Tuggbar Multivitamin för Barn - Dr Mercola

Betyg

92

Pris

269 kr

Mängd

60

Typ

Tuggtablett

För barn

Föräldrar skriver att deras barn verkligen gillar dessa tuggisar. 28 vitaminer, mineraler och spårämnen som säkrar att barnen får i sig allt de behöver för att vara friska och utvecklas. Inget tillsatt skräp förutom sötningsmedel, 0 socker.

Mega-Vital-Kapslar
Rank 6 / 6

Mega Vital Kapslar - Bättre hälsa

Betyg

91

Pris

429 kr

Mängd

30 dagar

Typ

Kapsel

Komplett tillskott

Detta är ett total tillskott där du får både alla vitaminer, många mineraler, enzymer mm. Vi har med denna på listan för dig som vill täcka upp för alla risker för brister av ämnen i en och samma tablett. Q10, vetegräs, blåbärslöv etc, totalt 164 näringsämnen.

bästa multivitamin

Allt du behöver veta om multivitaminer

De flesta blir piggare och får bättre hälsa av att ta ett kosttillskott med multivitaminer. I vårt test har vi därför granskat en mängd produkter på marknaden för att hjälpa dig att välja den bästa multivitaminen.

I vår topplista hittar du riktigt bra och näringsrika tillskott för alla åldrar och kön. Dessutom har vi sammanställt en uttömmande köpguide så att du ska kunna göra rätt val.

Vanliga vitaminer i multivitamintabletter

Det finns en mängd olika tillskott med vitaminer, mineraler och aminosyror i olika kombinationer. En multivitamintablett är ett utmärkt tillskott för dig som vill säkerställa att du optimerar din hälsa. Om det är några särskilda vitaminer du är i extra stort behov av så bör du säkerställa att de finns med i det kosttillskott du väljer. De flesta kombinerade tillskott innehåller fler än tio ingredienser. 

Multivitaminer brukar bland annat innehålla följande vitaminer:

Andra ingredienser kan till exempel vara folsyra, kalcium, järn, magnesium och zink. Innehållet varierar mellan olika produkter. Därför är det viktigt att alltid läsa igenom innehållslistan noggrant och kika på hur hög procent av det rekommenderade dagliga intaget som varje ingrediens har.

Många tabletter innehåller även kokosolja eller en annan tillsats som ger ett bättre upptag om ingredienserna är fettlösliga. 

Några av de viktigaste tillskotten du kan behöva

Vitaminer mellan A till E i all ära, men det är de mer specifika ingredienserna som kan göra den stora skillnaden på ditt allmänna mående. De följande sex tillskotten är extra viktiga att få i sig för att må bra.

 1. Järn – Ett tillskott av järn är extra viktigt för kvinnor och veganer som lätt kan få brist på detta viktiga ämne. Järn är viktigt för de röda blodkropparna och för att ge kroppen energi. Energibrist och orkeslöshet kan ofta vara symtom på järnbrist.
 2. Kalcium – Kalcium är viktigt för att få ett starkt skelett och för att bibehålla ett friskt nervsystem. Dessutom hjälper kalcium till med blodkoaguleringen i kroppen. 
 3. Magnesium – Magnesium kan hjälpa din kropp att slappna av och ett tillskott är positivt för såväl muskler och nervsystemet som för din stressnivå och sömnkvalitet. 
 4. Folsyra – Folsyra, eller vitamin B9 som det också kallas, är extra viktigt för gravida kvinnor för att fostret ska kunna utvecklas. Det är även viktigt för kroppens blodproduktion.
 5. Zink – Zink är ett livsnödvändigt ämne i kroppen som stressade människor ofta har brist på. Det zink gör är bland annat att bryta ner kolhydrater, fett och proteiner i maten och omvandla det till energi som kroppen kan använda. 
 6. Vitamin B12 – Ett mycket viktigt ämne som veganer ofta behöver få ett tillskott av. Är väsentligt för allt från DNA till blodproduktionen. 
bra olika ämnen i en multivitamin

Så väljer du rätt multivitamin

För att välja den bästa multivitaminen bör du fundera på vilka behov du har. Alla människor har nämligen olika behov och det skiljer sig även mellan olika åldrar och kön. Därför finns det vitaminer speciellt framtagna för såväl kvinnor och män som barn och gravida. 

För att välja den bästa multivitaminen för just dig bör du därför kika på vad de olika alternativen innehåller, vem de är tillverkade för samt din nuvarande hälsostatus.

Bästa multivitaminen för kvinnor

För kvinnor är det viktigt att äta en varierad kost och få i sig mycket järn. Det finns specifika multivitamintillskott för kvinnor som är extra anpassade för kvinnors behov. En kvinna behöver även få i sig extra mycket folsyra, vitamin B-12, vitamin D och kalcium.

En gravid kvinna bör äta multivitamintabletter för just gravida då de bland annat behöver extra folsyra och järn. 

Bästa multivitaminen för män

Även män behöver äta en balanserad kost som sedan kan kompletteras med multivitaminer. Den bästa multivitaminen för män bör bland annat innehålla extra mycket D-vitamin, magnesium, zink och vitamin B-12.

Bästa multivitaminen för barn

Multivitamintillskott för barn följer de nordiska näringsrekommendationerna för barn. Det är ofta välsmakande tuggtabletter i roliga färger som är enkla för barn att få i sig. De innehåller alla de vitaminer som växande barn behöver. Den bästa multivitaminen för barn innehåller bland annat vitamin D, vitamin E, B-vitaminer och jod.

Multivitamintillskott för veganer

Om du är vegan så är det extra viktigt att du får i dig rätt vitaminer och mineraler då du inte äter några animaliska produkter. Det är viktigt att vitamin B-12 finns med i ditt multivitamintillskott eftersom veganer ofta har brist på det. Vitamin B-12 är bland annat viktigt för kroppens nervsystem.

Välj mellan tabletter, tuggisar och flytande kosttillskott

Om du väljer kombinerade vitaminer så finns de i olika former. Vårt test visar att de tre vanligaste formerna är:

 • Tabletter – Många multivitaminer kommer i form av tabletter. De är enkla att dosera och enkla att ta med på resor. Vissa tabletter smälter på tungan.
 • Tuggtabletter – Tuggtabletter är extra smidiga för barn då de tycker om att tugga i sig de godisliknande bitarna. 
 • Flytande – Ett flytande kosttillskott är enkelt för såväl vuxna som barn att ta. Den stora fördelen med detta kosttillskott är att du kan blanda det i vatten eller juice. På så sätt märker du inte att du dricker det.

Det finns även dryck med multivitaminer som du kan dricka till frukosten för att få ett extra tillskott. Drycken handlar ofta om en juice som är berikad med vitaminer. Det är dock det minst nyttiga alternativet då den innehåller mycket tillsatt socker. 

att tänka på när du ska köpa multivitamin

4 saker att tänka på när du köper ett multivitamintillskott

När du ska köpa hem ett kosttillskott med multivitaminer så är det bra att veta vad du bör kika efter. Priset är en viktig faktor, men det är ännu viktigare att tillskottet har exakt de vitaminer som du är i behov av. Om du sportar, är vegan eller gravid så finns det specifikt utvecklade vitaminer för just dig. Det är dessutom viktigt att välja rätt tillskott beroende på ditt kön och din ålder.

Här är fyra viktiga saker som du bör ha i åtanke när du letar efter den bästa multivitaminen:

 • Ingredienser – Vilka vitaminer, mineraler och näringsämnen innehåller det tillskott som du är intresserad av? För att få reda på om du har brist på något särskilt ämne så kan du testa dig hos en läkare eller på en privat klinik. Många vitaminbrister har dessutom tydliga och utmärkande symtom. 
 • Koncentration – Hur hög är koncentrationen av de olika näringsämnena?
 • Beredningsform – Vilken form har kosttillskottet? Är det i form utav kapslar, tabletter, tuggtabletter, flytande eller dryck?
 • Pris per portion – Hur mycket kostar kosttillskottet dig per kapsel, tablett eller portion? Hur mycket pengar är du beredd att lägga på det bästa multivitamintillskottet? 

Så utsåg vi den bästa multivitaminen

Vi har utsett den bästa multivitaminen och du finner en mängd riktigt bra alternativ i vår topplista. Den produkt vi anser är bäst innehåller gott om högkoncentrerad näring av hög kvalité med stor variation av vitaminer som kompletterar varandra.

Den bästa produkten på vår topplista kommer att hjälpa dig att få en bra kombination av alla de vitaminer och mineraler som din kropp behöver för att frodas. Dessutom har den fått höga betyg av såväl vår testpanel som av användare. 

FAQ – Vanliga frågor om multivitaminer

När ska man ta multivitaminer?

Kosttillskottet ska tas en gång per dag och regelbundet för att få optimal effekt. 

Kan man få i sig för mycket vitaminer?

Det är aldrig bra att få i sig ett överskott av vitaminer och mineraler. Det överskott som inte kan kissas ut kan istället ge tråkiga biverkningar med allt från diarré till magkramper.

Finns det tuggtabletter för vuxna?

Ja, det finns även tuggtabletter för vuxna som har svårt att svälja hela tabletter eller kapslar. 

Kan multivitaminer ersätta en undermålig kost?

Nej, det är viktigt att du äter en bra kost samtidigt som du tar tillskottet. Med ett kosttillskott får du dock rätt nivåer av alla vitaminer och mineraler. 

Optimera din hälsa med multivitaminer

Alla vitaminer är väsentliga för att kroppen ska fungera normalt. Därför är det extra bra att ta en multivitamintablett då det är svårt att välja rätt tillskott och dosering på egen hand. Genom att välja ut den bästa multivitaminen och ta kosttillskottet varje dag så kan du förbättra din hälsa. Det gäller även om du ibland slarvar med kosten, stressar mycket och har en dålig sömnkvalitet. 

Efter att ha läst vårt test och kikat på vår topplista vet du vilken multivitamin som blev bäst i test. Vi hoppas att du kan dra nytta av vår köpguide och göra ett bra val för din hälsa. Lycka till med ditt köp!

Källhänvisning: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/kosttillskott