Bästa NAC

Publicerad:

Har du hört talas om alla positiva fördelar du kan få av NAC och är sugen på att testa detta tillskott? Då är det här rätt test för dig!

NAC är den bästa aminosyran för din kropp om du vill stärka, avgifta och rena den. Den har nämligen en mycket kraftfull effekt och hjälper bland annat till att bilda glutation.

Vi har genomfört ett stort test av kosttillskott för att ta reda på vilken produkt som är bäst i test. Vill du optimera din hälsa? Fortsätt då läsa och kika på vår topplista!

NAC - Bäst i vårt test

Här är hela vår topplista från högsta betyget och neråt. Vi tar fram ett antal produkter så att alla kan hitta den variant som är bäst för just dig!

Rank 1 / 5

NAC N-acetylcystein - Healthwell

Betyg

96

Pris

249 kr

Mängd/kapsel

600 mg

Pris/kapsel

2,77 kr

Bäst i test!Veganvänlig

Kvalitetsprodukt från Healthwell, detta tillskott med N-acetylcystein som är en form av cystein kan göra stor nytta för dig. Bra för muskelbygge, lever, hår, hud och naglar med mera. Fina användarbetyg generellt.

Battre-Halsa-N-Acetyl-Cystein
Rank 2 / 5

Bättre Hälsa N-Acetyl Cystein

Betyg

95

Pris

295 kr

Mängd/kapsel

500 mg

Pris/kapsel

3,28 kr

Som övriga NAC produkter så innehåller denna svavel som är viktigt för bland annat hår, hud och bindväv. Användare skriver bla om energihöjning när de börjat ta dessa samt bra kvalitet.

N-acetylcystein-Lamberts
Rank 3 / 5

N-acetylcystein (NAC) - Lamberts

Betyg

92

Pris

289 kr

Mängd/kapsel

600 mg

Pris/kapsel

4,81 kr

Lamberts framhåller att NAC även kan minska slembildning i halsen och förbättra luftrören. En antioxidant i kapsel.

Solgar-NAC
Rank 4 / 5

Solgar NAC

Betyg

87

Pris

379 kr

Mängd/kapsel

600 mg

Pris/kapsel

6,32 kr

Även denna är vegansk och är lagom doserad. Har inte hittat så många recensioner. Helt ok produkt men klart dyrare än flera andra.

BioCare-N-Acetyl-Cysteine
Rank 5 / 5

BioCare N-Acetyl Cysteine

Betyg

87

Pris

409 kr

Mängd/kapsel

500 mg

Pris/kapsel

4,54 kr

Helt ok produkt som rekommenderas av användare. Känns likvärdig andra men lite väl dyr.

bästa nac just nu

Vill du veta mer om NAC? Läs vidare!

Vi har genomfört ett stort test av kosttillskott med N-Acetylcystein för att ta reda på vilket som ger bäst effekt i förhållande till kvalitet, pris och användarvänlighet. Allt för att hjälpa dig att göra ett bra val!

Här ovan hittar du vårt topplista med vår testvinnare och flera riktigt bra alternativ. Om du fortsätter läsa hittar du dessutom en riktigt informativ köpguide med allt du vill veta om NAC. 

I vårt test har vi bland annat granskat ingredienser, dosering, recensioner och tester för att nå fram till vårt resultat. 

Vad är NAC?

NAC är en förkortning för N-Acetylcystein, vilket är en svavelbärande aminosyra. N-Acetylcystein är en form av cystein som förekommer naturligt i kroppen. Om du har brist på denna aminosyra kan du med hjälp av ett kosttillskott öka nivåerna och få en bättre hälsa.

NAC hjälper dig bland annat att öka nivåerna av glutation i kroppen. Glutation i sin tur har kraftfulla antioxidanta och renande egenskaper. Aminosyran ser även till att stärka hår, hud och naglar samt muskler. Det är nämligen så att cystein förekommer naturligt i både hår, hud och naglar där den verkar uppbyggande och främjar tillväxten. 

Hur hög dos bör jag ta?

De flesta kosttillskott består av kapslar som innehåller runt 500-600 mg N-Acetylcystein per kapsel. Hur stor dos du vill ta bestämmer du själv. Det är bra att börja med en låg dos för att sedan öka om effekten uteblir eller om du vill öka den.

Generellt rekommenderas det att ta en tablett en till tre gånger per dag. På så sätt får du ett utspritt intag som är enkelt för kroppen att ta upp. Du får alltså i dig en daglig dos på mellan 500 och 1800 mg.

När ska jag ta NAC?

Du ska ta ett kosttillskott med NAC om du vill rena din kropp och lever, främja ditt muskelbygge och stötta tillväxten av hår, hud och naglar. Det är ett perfekt kosttillskott vid träning och detox. 

De allra flesta vuxna kan må bra av ett tillskott av denna aminosyra. Ta tillskottet en till tre gånger per dag, alltid innan en måltid.

Olika beredningsformer – kapslar och pulver

NAC finns framförallt i två beredningsformer, dels kapslar och dels rent pulver. Vilken beredningsform som är bäst beror helt enkelt på vad du föredrar.

Ett rent pulver kan vara det bästa valet om du vill få total kontroll över hur hög dos du får i dig. Ett rent pulver kan du dessutom bland ut i dryck eller smoothies. På så sätt slipper du svälja stora kapslar.

Kapslar är däremot bäst i test om du inte vill krångla med att mäta upp pulver. Det är dessutom det bästa valet om du ska åka iväg på semester och vill kunna ta med dig rätt doser. Om du vill ta kosttillskottet vid lunch är kapslar även enklast att ta med till jobbet.

NAC ökar kroppens nivåer av glutation

Du kan ta ett kosttillskott med N-Acetylcystein för att öka kroppens egna nivåer av glutation. Då kan du få många hälsoeffekter.

Glutation är en av kroppens mest kraftfulla antioxidanter. Du kan få i dig det genom att äta frukt och grönsaker eller genom ett kosttillskott. Glutation finns i kroppens alla celler och skyddar den mot inflammation och gifter samt sjukdomsalstrande sjukdomar. Med låga nivåer av glutation i kroppen får du ett nedsatt immunförsvar och kroppens funktioner kan påverkas. 

Glutation avgiftar kroppen genom att binda gifterna i kroppens vävnader och forsla ut dem. Ett tillskott av NAC är optimalt eftersom det ökar dina nivåer av glutation i kroppen. Glutation ser även till att skydda ditt nervsystem samtidigt som det förbättrar din hjärnfunktion och ditt långtidsminne.

NAC bidrar till en hälsosam lever

Med ett tillskott av NAC kan du alltså få hjälp att avgifta kroppen, något som bidrar till en hälsosam lever. Levern används nämligen till att avgifta kroppen.

Det är extra viktigt med ett kosttillskott om du har ätit mycket paracetamol och kanske till och med drabbats av en paracetamolförgiftning. Det är nämligen så att paracetamol minskar glutationsnivåerna i kroppen. Med hjälp av N-Acetylcystein kan du återigen bygga upp glutationen, avgifta kroppen och skydda levern mot skador. 

Viktig aminosyra vid träning och detox

NAC är en mycket viktig aminosyra i kroppen och den hjälper dig när du tränar och detoxar. Att kosttillskottet hjälper vid detox är inte så konstigt då det hjälper till att skapa glutation som renar och avgiftar kroppen och levern. Det är därmed ett av de bästa tillskotten om du vill detoxa kroppen.

Eftersom tillskottet renar och avgiftar kroppen kan du få utslag på huden när kroppen vill bli av med alla gifter.

bygg muskler med nac

Grym muskeluppbyggande effekt vid träning

Tillskottet hjälper dig även vid träning och muskelbygge. Många atleter och tyngdlyftare använder tillskottet för att snabbt kunna återställa och bygga upp musklerna efter hård träning och för att återhämta sig. 

Om du tränar kan det vara optimalt med ett tillskott i pulverform som du kan blanda ner direkt i din proteindryck eller liknande. 

Gynna tillväxten av hår, hud och naglar

Ett tillskott av NAC hjälper dig att bygga upp hår som har fått kluvna toppar och blivit skadat. Cystein bygger upp både hår och hud när du tar tillskottet dagligen.

Svavelaminosyran är alltså ett perfekt tillskott för dig som tränar hårt och som samtidigt vill kunna hjälpa ditt hår på traven. Dessutom ser tillskottet till att ge dig en slät och fin hud. 

Biverkningar av NAC

Kosttillskottet har mycket få biverkningar, därmed finns det inget som du behöver bekymra dig för. Precis som med alla tillskott så gäller det dock att du håller dig inom det dagliga rekommenderade intaget och inte överdoserar det.

Om du tar för höga doser av tillskottet kan du drabbas av illamående, förstoppning eller diarré. Du kan även få hudutslag på grund av den starka detoxen. Du bör dessutom vara extra försiktig om du lider av astma eller om du är känslig mot sulfiter. 

Så hittar du det bästa kosttillskottet

Det finns många produkter som innehåller NAC. För att hitta det alternativ som är bäst för just dig så är det smart att göra en jämförelse. På så sätt kan du jämföra olika produkter mot varandra.

När du ska hitta den bästa produkten så bör du kika på följande:

  • Ingredienser – Innehåller produkten endast ren N-Acetylcystein eller innehåller den även kompletterande ingredienser?
  • Kapslarnas innehåll – Vad består kapslarna av? Är de vegetabiliska och passande för veganer?
  • Dosering – Hur mycket N-Acetylcystein innehåller varje kapsel och hur många kapslar bör du ta varje dag?
  • Pris per dos – Hur många kapslar eller hur mycket milligram ska du ta varje dag och vad blir priset för den dagliga dosen i jämförelse med din budget?

Det är även mycket bra att läsa användares recensioner så att du får ett hum om hur bra tillskotten är när det verkligen gäller. När du har valt vilket tillskott du vill köpa så är det bra att börja med en låg dos för att vänja magen.

Så utsåg vi vår testvinnare

Vi har noggrant granskat marknadens populära produkter för att kunna utse vilken NAC som är bäst i test. Ta en kik på vår topplista för att få bra tips. Testvinnaren utsåg vi genom att undersöka kvalitet, innehåll och effekt och sedan ge betyg.

vinnare bland nac produkterna

Vanliga frågor och svar

Kan jag kombinera med något annat tillskott för att få ett ökat resultat?

Många tycker om att kombinera med C-vitamin för att få en optimal effekt.

Finns det smakfria pulver?

De flesta kosttillskott med N-Acetylcystein i pulverform har en något sur smak, vilket är svårt att komma ifrån. Blanda därför gärna ut pulvret i en söt dryck.

Finns det vegansk NAC?

Ja, det gör det. Själva kosttillskottet är naturligt veganskt, kika bara så att även kapseln är vegansk.

Vilket märke är det bästa?

Det finns generellt inte något märke som är bäst, utan det finns många tillverkare som gör riktigt bra produkter.

Stärk kroppen med N-Acetylcystein

N-Acetylcystein är en aminosyra och en form utav cystein som förekommer naturligt i kroppen. Med hjälp av ett kosttillskott kan du höja kroppens egna nivåer och snabbt optimera din hälsa. Effekterna är starka och du behöver inte oroa dig för några biverkningar.

NAC kan bland annat hjälpa dig med återhämtning och muskeluppbyggnad om du tränar hårt. Dessutom är tillskottet bra för dig som vill stärka hud, naglar och skadat hår. I vårt stora test utsåg vi den bästa produkten för din hälsa. Lycka till med ditt köp!

Källhänvisning: https://www.healthline.com/-nac-benefits