Bästa nyponpulvret

Senast uppdaterad 7 juni, 2024 av Andreas Börjesson

Nyponpulver Bäst i Test

Allt du vill veta om nyponpulver

bästa nyponpulver

Vi har granskat ett stort antal kosttillskott för att utse vilket som är det bästa nyponpulvret på marknaden. Allt för att kunna hjälpa dig att göra ett bra val för din hälsa.

Vi har läst användares egna recensioner online, satt betyg och jämfört. Du hittar de bästa nyponpulvren på vår topplista här ovan.

I vårt onlinebaserade test har vi även tagit till oss av vetenskap runt nyponpulver och skrivit ihop en uttömmande köpguide.

Vad är nyponpulver?

Nyponpulver är gott och välsmakande, därför är det enkelt att använda det i både smoothies och på gröt. Nypon innehåller många viktiga vitaminer som ger dig en optimal hälsa, bland annat vitamin A, vitamin B5, vitamin C, vitamin E och antioxidanter. Nypon innehåller dessutom bioflavonider, aminosyror, betakarotener, kalcium, magnesium, zink, järn och kisel. 

Det bästa med nyponpulver är dock att det har många läkande egenskaper, det är vetenskapen mycket tydlig med. Nypon är frukter på växten Rosa canina och lindrar symptom på artros och ledinflammationer. 

Det nyponpulver som är bäst i test ska innehålla max två ingredienser – nypon och eventuellt tillsatta vitaminer. Mer än så behövs nämligen inte. Det är givetvis riktigt bra om nyponen är ekologiskt odlade. 

Därför ska du använda nyponpulver

Det finns en rad anledningar till varför du bör inkludera nyponpulver som ett av dina kosttillskott. Det här är helt enkelt ett naturläkemedel som kan göra under i din kropp. Det bästa med nyponpulver är framförallt hur bra effekt det ger mot specifik smärta i kroppen.

Du kan bland annat ta ett dagligt tillskott om du har:

  • Atros
  • Ledinflammationer
  • Ont i leder, t.ex. i knän, nacke, axlar och höfter
  • Sänkt immunförsvar

Studier visar dessutom att malda nypon skapar ett riktigt bra pulver som dessutom är anti-inflammatoriskt. Du kan därför äta det under långa perioder för hälsovinster. 

Hur ofta bör jag använda nyponpulver?

Du bör inta nyponpulver en gång per dag för att få bäst effekt. När du väl har börjat inta pulvret så brukar det gå rätt fort tills du märker av dess effekt. Den vanligaste doseringen är 5 gram per dag.

Du kan bland annat röra ut rent pulver i vatten, eller varför inte blanda ner det i välsmakande smoothies. Om du istället har köpt ett kosttillskott med kapslar så är det bara att svälja dem med ett glas vatten. 

nypon i pulverform

Ska jag välja kapslar eller rent pulver?

Det finns nyponpulver i olika former, men det absolut vanligaste är att köpa en stor burk med rent pulver i. Ett rent pulver är mycket bra, för då kan du själv styra över hur mycket du vill få i dig. Den rekommenderade dagliga dosen är fem gram, vilket blir ca en tesked. 

Kapslar är också ett bra alternativ, speciellt om du inte vill spilla pulver på köksbänken. Om du ska ut och resa så är det dessutom enklast att packa med dig i resväskan. Om du skulle vara en av de människor som inte tycker om smaken av nypon, så kan är kapslar det givna valet.

Vem kan äta nyponpulver?

De allra flesta mår bra av att få i sig en daglig dos av nyponpulver. Det gäller framförallt äldre människor som har drabbats av värk i leder eller artros. 

Om du är gravid eller om du vill ge nyponpulver till dina barn så är det dock bäst att först prata med din läkare.

Så hittar du det bästa nyponpulvret

Det bästa nyponpulvret är det som både är gott och näringsrikt. När du har letat fram några intressanta kosttillskott med hjälp av vår lista så är det bra att jämföra dem med hjälp av följande lista. Vi har själva använt oss av den i vårt test för att utvärdera alla produkter.

  • Typ av nypon – Vilka sorts nypon har använts i kosttillskottet? Är det odlade nypon eller strandnypon?
  • Smak – Hur smakar pulvret? Det nyponpulver som är bäst i test kanske inte faller just dig i smaken. Eftersom du ska äta det varje dag så är det viktigt att det är gott.
  • Typ av kosttillskott – Vilken beredningsform har tillskottet? Är det ett rent pulver eller är det kapslar?
  • Konsistens – Vilken konsistens har pulvret och vad föredrar du? Är det finmalet eller är det lite grövre korn?
  • Mängd – Hur högkoncentrerat är pulvret, d.v.s. hur mycket pulver är det i varje kapsel?

Det finns mycket annat att kika på när du bestämmer dig för vilket som är det bästa nyponpulvret för just dig. Kanske är det extra viktigt för dig att nyponen är ekologiskt odlade utan bekämpningsmedel. Kika även på pris per portion för att hitta ett alternativ som passar din plånbok.

Få koll på skillnaden mellan olika nypon

Det finns en mängd olika nyponsorter. Alla går att äta, men alla är däremot inte goda. Det växer nypon både på stränder och i bergen, vilt och på odlingar.

Generellt sätt är alla sorters nyponpulver bra för din hälsa. De bästa nyponpulvren är dock ekologiskt odlade, alternativt vildväxande och fria från bekämpningsmedel. 

Ett land som är känt för sin nyponproduktion är Chile. Här växer det gott om nypon som handplockas och torkas i ugn på låg värme för att bevara nyponens näring och egenskaper.

Du kan plocka egna nypon, kärna ur, torka och mala ner. Det är dock en lång och tidskrävande process och därför föredrar de allra flesta att köpa ett färdigt tillskott. 

Biverkningar av nyponpulver

Om du äter väldigt mycket nypon så kan du få biverkningar i form utav mag- och tarmkanalen sätter fart. Du kan helt enkelt få lite bråttom till toaletten. Det finns däremot inga andra kända biverkningar som är vanliga. Nypon är istället mycket skonsamt mot såväl magen som hela kroppen.

Om du äter medicin mot smärta i leder så kan ett klassiskt naturläkemedel som nyponpulver istället vara ett bättre alternativ om du lider av diverse biverkningar av medicinen. 

det finns olika sorters nypon att köpa

Stora fördelar med ekologiskt nyponpulver

Om du värnar om såväl din hälsa som miljön så bör du välja ett ekologiskt nyponpulver. Genom att välja ett ekologiskt pulver så vet du att nyponen har blivit skonsamt behandlade under växtperioden. 

Bland annat så har de inte blivit besprutade med några kemiska bekämpningsmedel. På så sätt behöver du inte bekymra dig om att få i dig rester av dessa bekämpningsmedel när du äter ditt nyponpulver. Det bästa nyponpulvret för din kropp är helt enkelt det ekologiska alternativet. 

Vi har utsett det bästa nyponpulvret

Vi har utsett det nyponpulver som är bäst i test. Vinnaren ger dig en väl avvägd kombination av mycket näring, ett pulver av hög kvalitet och ett bra pris. Ta ett titt i vårt topplista om du vill få gott om alternativ på skonsamma kosttillskott för att lindra din smärta från artros och leder.

Det bästa med nyponpulver? – Minskad smärta!

Om du har läst hela vårt test så vet du vilket som är det bästa nyponpulvret och vilket du därmed bör köpa hem om du vill lindra din smärta. Nypon är ett välkänt knep inom såväl hälsokosten som vetenskapen när det gäller att lindra artros och ledinflammationer. Det finns gott om studier som visar att nypon är ett riktigt välgörande livsmedel. Med ett regelbundet intag kan du lindra din smärta och minska dina symptom. 

Alla produkter på vår topplista håller mycket hög kvalitet, oavsett var nyponen har växt eller odlats. Det skiljer relativt lite mellan de olika produkterna. Om det bästa nyponpulvret på topplistan inte faller dig i smaken kan du därför testa ett liknande alternativ. Det är nämligen viktigt att kosttillskottet är välsmakande om du ska ha det i din mat eller dricka det upplöst i vatten. Lycka till med ditt köp!

Fler fina produkter som kan ge dig hjälp med hälsan på olika sätt hittar du exempelvis i denna artikeln om kosttillskott för dina leder eller i denna om vad gurkmeja kan göra för dig. En annan superfood som har seglat upp som en populär produkt för välmående är spirulina.

FAQ – Vanliga frågor om nyponpulver

Är strandnypon bättre än odlade nypon?

Det växer nypon lite överallt, såväl på stränder som uppe i bergen. Alla nypon är bra för din hälsa. 

Är det lika hälsosamt att äta nyponsoppa?

Nej, det är inte lika hälsosamt och bra för dina leder att äta nyponsoppa då den är full av socker.

Vilket är det bästa nyponpulvret till smoothies?

Om du vill blanda ner pulvret i dina smoothies så kan du antingen köpa ett rent pulver eller kapslar som du öppnar och tömmer. Välj då ett så finkornigt pulver som möjligt.

Fungerar verkligen nyponpulver mot artros?

Ja, det finns många studier och gott om vetenskap som pekar på att nyponpulver är ett bra naturmedel mot såväl artros som ledinflammationer. 

Källhänvisning: https://gupea.ub.gu.se/-bitstream/2077/28594/1/

”Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.”