Bästa omega-3

Senaste uppdaterad:

Vill du öka din energi i vardagen och på gymmet? Då ska du testa koffeintabletter. Vi har jämfört alla populära tillskott på marknaden för att hitta de bästa koffeintabletterna åt dig!

Koffeintabletter är ett utmärkt tillskott för dig som vill få ut det där lilla extra av din träning eller som vill orka mer i vardagen. Det är alltså ett bra all round-tillskott med positiva effekter på hela livet.

Framförallt kommer du att öka både din prestation, din uthållighet och ditt fokus. Nedan kommer vår topplista med det bästa produkterna.

Omega 3 - bäst i test

Har hittar ni alla våra vinnare och favoritprodukter.

alpha_plus_omega_3_plus
Rank 1 / 6

Alpha plus omega-3 plus

Betyg

100

Pris

150 kr

Mängd/enhet

1200 mg

Pris

150

Typ

Kapsel

Bäst i test!

Bäst användarbetyg, bra formula och bra pris gör denna omega-3 produkt till vinnare i vår genomgång. Nyttiga fettsyror på ett enkelt sätt, naturliga från fisk utanför Peru.

superfruit-chiafron
Rank 2 / 6

Superfruit chiafrön

Betyg

99

Pris

159 kr

Mängd

750 g

Typ

Frön

Dessa frön innhåller mycket nyttiga fettsyrer, protein och fibrer. Det är även en av de bästa vegetabiliska källorna till Omega 3. Ger även en mättnadskänsla vilket kan vara fint om man vill gå ner i vikt. Helt naturlig produkt med många nöjda användare.

puori-omega-o3
Rank 3 / 6

Puori omega o3

Betyg

98

Pris

229 kr

Mängd

120 g

Typ

Kapsel

Högdoserad fiskolja från fisk som anjovis och sardin. EPA och DHA fettsyror i mängd. Bra för hjärta och hjärna. Fina omdömen.

linfröolja-eko
Rank 4 / 6

linfröolja eko

Betyg

97

Pris

69 kr

Mängd

250 ml

Typ

Flytande

Ekologisk

Denna ekologiska linfröolja är kallpressad och innehåller bra med både omega 3, 6 och 9. Kan användas både i mat och direkt på huden. Bra betyg hos användare och en klar fördel är att den smakar gott vilket inte kan sägas om alla omega 3 produkter.

Lamberts Havtornsolja med Omega 3-6-7-9
Rank 5 / 6

Lamberts Havtornsolja med Omega 3-6-7-9

Betyg

96

Pris

209 kr

Mängd

30

Typ

Kapsel

En havtornsolja som har bra innehåll utav de olika omega sorteran 3-6-7-9. Helt klart en bra produkt att prova.

BioCare-Vegan-Omega-3
Rank 6 / 6

BioCare Vegan Omega-3

Betyg

93

Pris

309 kr

Mängd

60

Typ

Soft gel kapsel

Vegan

Bra med DHA & EPA som bidrar till hjärtats normala funktion med ett dagligt intag av 250 mg DHA och EPA. Har inte hittat några recensioner här men den ser bra ut, kanske lite dyr.

omega 3 bäst i vårt test

Allt om det livsnödvändiga omega-3

Funderar du på att köpa ett tillskott med fiskolja? Då har vi en uttömmande köpguide som hjälper dig att välja den bästa produkten. I vår topplista får du dessutom se vilken produkt vi anser är bäst i test.

Att välja den bästa omega 3 kan vara svårt. Det finns nämligen ett rejält utbud av produkter. Vad skiljer egentligen ett tillskott från ett annat? Det ska vi gå igenom i den här artikeln. Allt för att underlätta inför ditt viktiga val. 

Vad är Omega-3?

Omega 3 är ett fleromättat fett som kroppen inte själv kan bilda. Därför är det viktigt med rätt kost eller ett tillskott. Fettet innehåller bland annat DHA och EPA.

Denna fettsyra behövs bland annat för att kunna reperara och bygga nya celler. Den har dock fler funktioner i kroppen. Bland annat hjälper den till med att reglera blodtrycket, stärka immunförsvaret och bidra till en bra njurfunktion. 

Få rätt balans mellan omega-3 och omega-6

Det finns flera fleromättade fetter och de två viktigaste är omega-3 och omega-6. Det är viktigt att dessa två finns i kroppen och har rätt balans. Det ska finnas mycket mer omega-3 i kroppen än omega-6. Med dagens moderna kost är det dock vanligt att kroppen har mer omega-6 i sig, allt på grund av onyttiga fetter, friterad mat och liknande. 

För att återställa balansen bör du äta mer fisk eller ta ett tillskott av omega 3. Detta fett har en moderfettsyra som kallas för alfa-linolensyra.

I detta livsmedel finns omega 3

Det är viktigt att du får i sig rätt fleromättat fett. Du kan optimera din kost och försöka få i dig mer omega 3 via den. Då bör du äta livsmedel såsom:

 • Fet fisk, t.ex. lax och makrill
 • Alger
 • Valnötter
 • Rapsolja

Om du inte tycker om dessa livsmedel kan du istället välja det bästa omega 3-tillskott du kan hitta. Det bästa med omega 3 är att det är enkelt att få tag i. Därmed behöver du aldrig oroa dig för att få brist på detta fleromättade fett. Allt som krävs är en noggrann diet eller en riktigt bra tillskott. 

bra mat med omega-3

Så mycket omega 3 måste du få i dig varje dag

Det är viktigt att du får i dig rätt mängd omega-3 varje dag. Den bästa omega 3 du kan välja ger dig rätt dos med hjälp av endast en eller två kapslar. Då går det snabbt och smidigt att få i dig tillskottet. 

En vuxen människa bör få i sig 2,5-3 gram omega 3 per dag. Det motsvarar en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.

Kapslar, tabletter eller flytande form?

Omega 3 finns i olika beredningsformer, med de vanligaste är kapslar och flytande form. Det beror helt enkelt på att tillskottet består av en olja som är svår att tillverka som tabletter. 

 • Kapslar – Med kapslar är det enkelt att få rätt dosering och de är enkla att ta med om du ska resa på semester. En stor fördel är dessutom att du slipper den tråkiga smaken som fettsyran har. Nackdelen med kapslar är däremot att de ofta är stora och därmed extra svåra att svälja. 
 • Flytande olja – Flytande olja har ofta en tråkig fisksmak som kan vara svår att vänja sig vid. Men den är enkel att ge till barn och vuxna som inte kan svälja kapslar. Du kan alltid blanda ner oljan i smoothies för att dölja smaken. Många flytande tillskott är dessutom smaksatta med t.ex. äpple eller citron.

Den bästa omega 3 för gravida

Gravida har ett extra stort behov av att få i sig rätt mängd omega 3. Det bästa med omega 3 för gravida är att fettsyran hjälper fostret att utvecklas normalt i magen. Det bidrar helt enkelt till rätt utveckling. Dessutom hjälper det även små spädbarn med utvecklingen medan de ammas. 

Gravida kan äta samma tillskott som andra vuxna, det finns helt enkelt inget speciellt tillskott för just gravida kvinnor. Det finns dock vissa tillskott som för gravida som har en högre mängd DHA. Gravida bör få i sig 200 mg DHA varje dag.

Den bästa omega 3 för veganer

Som vegan är det extra viktigt att du får i dig tillräckligt med omega-3. Som tur är finns det ett tillskott med omega 3 även för veganer. Veganska kosttillskott med omega 3 är tillverkade av alger och innehåller därmed algolja. 

Den bästa omega 3 som finns för veganer innehåller alger som är odlade i rent vatten. Då vet du att du får en bra produkt. 

Den bästa omega 3 för barn

Även barn bör få i sig rätt mängd omega 3 för att utvecklas i rätt takt. Det är speciellt viktigt med ett tillskott för barn som inte äter fisk. 

Den bästa omega 3 du kan välja för barn är en flytande olja, eller de speciellt framtagna tuggisarna som är enkla för barn att få i sig.

Så väljer du rätt tillskott

När du ska köpa hem fiskolja för att optimera din hälsa så gäller det att välja rätt produkt. För att göra ett bra val finns det flera olika delar du bör kika lite närmare på.

 • Vilken sorts olja det är – Är det fiskolja eller algolja i produkten? Veganer bör välja det senare alternativet. Det bästa är om det framgår på produkten vilken sorts fisk oljan kommer ifrån och hur och vart fisken är odlad eller fångad. Oljan bör även vara certifierad och väl testad så att den är av hög kvalitet och inte innehåller några miljögifter.
 • Hur mycket näring oljan innehåller – För att välja den bästa omega 3-oljan bör du kika på näringen. Hur mycket DHA, EPA och annan näring innehåller oljan? Vissa har även tillskott av t.ex. vitamin D.
 • Vilken beredningsform det är – Består produkten av kapslar, flytande olja eller tuggisar och vilken beredningsform föredrar du?
 • Det dagliga intaget – Hur många kapslar eller hur mycket flytande olja behöver du ta varje dag för att få i dig det rekommenderade dagliga intaget?
 • Färskhet – Det är mycket viktigt att den fiskolja du köper är färsk och inte härsken. En härsken olja har oxiderat och luktar riktigt illa. Kolla därför på datumet när produkten går ut.

Risker och biverkningar med för lite omega-3

Om du inte får i dig tillräckligt mycket omega 3 så kan kroppen drabbas av en brist. En biverkning som bristen ger är att du enklare kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. En annan risk är att gravida kvinnors foster inte får en ordentlig tillväxt och utveckling.

Det kan vara skadligt att äta för mycket fiskolja. En biverkning är då att oljan har en blodtunnande effekt. Du bör därför vara försiktig om du även äter blodförtunnande medicin.

Denna omega 3 är bäst i test

Vi har utsett den bästa omega 3-oljan och du hittar den högst upp på vår topplista. Vinnaren är en olja som har en mängd bra egenskaper. Oljan är av bra kvalité, mycket näringsrik och priset är plånboksvänligt.

Det är dock värt att nämna att alla produkter på vår topplista fick mycket höga betyg av såväl vår testpanel som av användare. 

frågor och svar om omega 3

FAQ – Vanliga frågor om omega 3

Vilken fisk kommer oljan ifrån?

Vilken fisk som omega 3-oljan utvinns ifrån varierar beroende på vilken produkt du köper. Vanliga fisksorter är bland annat ansjovis och sardiner. 

Vem behöver ta ett tillskott med fiskolja?

Alla mår bra av att ta ett tillskott med fiskolja för att inte drabbas av en brist. Veganer kan istället ta ett tillskott av alger.

Vilken fiskolja är bäst?

Allra helst bör du satsa på en fiskolja från vildfångad fisk eller från fisk som är odlad under rena förhållanden.

Vad bör jag kombinera omega 3 med?

Det är bäst att kombinera omega 3 med D-vitamin för att maxa den hälsosamma effekten i din kropp.

Den bästa omega 3 för din hälsa

Vi har utsett den omega 3 som är bäst i test för att hjälpa dig att göra ett bra val. Den bästa omega 3 kan hjälpa dig med att bibehålla eller återfå en god hälsa. Det livsviktiga fleromättade fettet kan vara svårt att få i sig vid fel kost, därför är ett nyttigt tillskott ett utmärkt val. Dessutom är det smart för hälsan.

Såväl barn som vuxna och gravida mår bra av att dagligen ta ett tillskott med fiskolja. Tillskottet är enkelt att få tag i och genom att välja kapslar eller en smaksatt olja slipper du den tråkiga fisksmaken.

Källförteckning: https://www.lakemedelsvarlden.se/hog-dos-omega-3-minskade-hjart-karl-risk/