Bästa omega 3

Senast uppdaterad 7 juni, 2024 av Andreas Börjesson

Är du i tankarna att investera i ett fiskoljetillskott? Vi har sammanställt en omfattande köpguide för att assistera dig i jakten på den optimala produkten. Ta del av vår topplista där vi avslöjar vilket tillskott vi korar till ”bäst i test”.

Att navigera bland det breda utbudet av omega 3-tillskott kan vara en utmaning. Hur skiljer sig egentligen de olika alternativen åt? Det kommer vi att utforska i denna artikel.

Sidan innehåller annonslänkar

Omega 3 bäst i test 2024

Här presenterar vi det omega 3-tillskott som utmärkte sig som det bästa i vårt onlinebaserade 2024-test, valt för dess höga kvalitet och de positiva omdömen det fått från användare, tätt följt av andra topprodukter.

Bäst i test
Core Omega-3+

Core Omega-3+

Core Omega-3+ står ut som den överlägsna produkten i vår jämförelse, med en imponerande koncentration på 60 % omega-3-fettsyror och 550 mg EPA & DHA i varje dos. Dess förmåga att leverera önskade hälsoeffekter med endast 1-2 kapslar dagligen har gjort den till en favorit bland användarna, vilket reflekteras i det höga betyget. Denna extra högkoncentrerade fiskolja är vår toppval för dess kvalitet, effektivitet och användarvänlighet, vilket gör den till det självklara valet för den hälso- och kvalitetsmedvetna individen.

 • Pris:  149kr
 • Typ: Kapslar
 • Mängd: 120

Annons

Ekologisk
Linfröolja eko

Linfröolja eko

Denna ekologiska linfröolja är kallpressad och innehåller bra med både omega 3, 6 och 9. Kan användas både i mat och direkt på huden. Bra betyg hos användare och en klar fördel är att den smakar gott vilket inte kan sägas om alla omega 3 produkter.

 • Pris: 79 kr
 • Typ: Flytande
 • Mängd: 250 ml

Annons

Superfruit chiafrön

Superfruit chiafrön

Superfruit Chiafrön är en näringskraftpaket som är perfekt för en hälsosam livsstil. Rika på omega-3, fibrer och erbjuder långvarig mättnad samt energi.

 • Pris: 199 kr
 • Typ: Frön
 • Mängd: 750 g

Annons

Vegan
BioCare Vegan Omega-3

BioCare Vegan Omega-3

Bra med DHA & EPA som bidrar till hjärtats normala funktion med ett dagligt intag av 250 mg DHA och EPA. Vi har inte hittat några recensioner här men den ser bra ut, kanske lite dyr.

 • Pris: 369 kr
 • Typ: Soft gel Kapsel
 • Mängd: 60

Annons

Finns som flytande eller kapsel
Puori omega o3

Puori omega o3

Högdoserad fiskolja från fisk som anjovis och sardin. EPA och DHA fettsyror i mängd. Bra för hjärta och hjärna.

 • Pris:309 kr
 • Typ: Kapsel
 • Mängd: 120g

Annons

Lamberts Havtornsolja med Omega 3-6-7

Lamberts Havtornsolja med Omega 3-6-7

En havtornsolja som har bra innehåll utav de olika omega sorterna 3-6-7-9. Helt klart en produkt värt att prova.

 • Pris: 285kr
 • Typ: Kapsel
 • Mängd: 30

Annons

Vad är Omega 3?

omega 3 bäst i test

Omega 3 är ett fleromättat fett som kroppen inte själv kan bilda. Därför är det viktigt med rätt kost eller ett tillskott. Fettet innehåller bland annat DHA och EPA.

Denna fettsyra behövs bland annat för att kunna reperara och bygga nya celler. Den har dock fler funktioner i kroppen. Bland annat hjälper den till med att reglera blodtrycket, stärka immunförsvaret och bidra till en bra njurfunktion. 

Få rätt balans mellan omega-3 och omega-6

Det finns flera fleromättade fetter och de två viktigaste är omega-3 och omega-6. Det är viktigt att dessa två finns i kroppen och har rätt balans. Det ska finnas mycket mer omega-3 i kroppen än omega-6. Med dagens moderna kost är det dock vanligt att kroppen har mer omega-6 i sig, allt på grund av onyttiga fetter, friterad mat och liknande. 

För att återställa balansen bör du äta mer fisk eller ta ett tillskott av omega 3. Detta fett har en moderfettsyra som kallas för alfa-linolensyra.

I dessa livsmedel finns Omega 3

Det är viktigt att du får i sig rätt fleromättat fett. Du kan optimera din kost och försöka få i dig mer omega 3 via den. Då bör du äta livsmedel såsom:

 • Fet fisk, t.ex. lax och makrill
 • Alger
 • Valnötter
 • Rapsolja

Om du inte tycker om dessa livsmedel kan du istället välja det bästa omega 3-tillskott du kan hitta. Det bästa med omega 3 är att det är enkelt att få tag i. Därmed behöver du aldrig oroa dig för att få brist på detta fleromättade fett. Allt som krävs är en noggrann diet eller en riktigt bra tillskott. 

bra mat med omega-3

Så mycket omega 3 måste du få i dig varje dag

Det är viktigt att du får i dig rätt mängd omega-3 varje dag. Den bästa omega 3 du kan välja ger dig rätt dos med hjälp av endast en eller två kapslar. Då går det snabbt och smidigt att få i dig tillskottet. 

En vuxen människa bör få i sig 2,5-3 gram omega 3 per dag. Det motsvarar en portion lax eller 1-2 matskedar rapsolja.

Kapslar, tabletter eller flytande form?

Omega 3 finns i olika beredningsformer, med de vanligaste är kapslar och flytande form. Det beror helt enkelt på att tillskottet består av en olja som är svår att tillverka som tabletter. 

 • Kapslar – Med kapslar är det enkelt att få rätt dosering och de är enkla att ta med om du ska resa på semester. En stor fördel är dessutom att du slipper den tråkiga smaken som fettsyran har. Nackdelen med kapslar är däremot att de ofta är stora och därmed extra svåra att svälja. 
 • Flytande olja – Flytande olja har ofta en tråkig fisksmak som kan vara svår att vänja sig vid. Men den är enkel att ge till barn och vuxna som inte kan svälja kapslar. Du kan alltid blanda ner oljan i smoothies för att dölja smaken. Många flytande tillskott är dessutom smaksatta med t.ex. äpple eller citron.

Den bästa omega 3 för gravida

Gravida har ett extra stort behov av att få i sig rätt mängd omega 3. Det bästa med omega 3 för gravida är att fettsyran hjälper fostret att utvecklas normalt i magen. Det bidrar helt enkelt till rätt utveckling. Dessutom hjälper det även små spädbarn med utvecklingen medan de ammas. 

Gravida kan äta samma tillskott som andra vuxna, det finns helt enkelt inget speciellt tillskott för just gravida kvinnor. Det finns dock vissa tillskott som för gravida som har en högre mängd DHA. Gravida bör få i sig 200 mg DHA varje dag.

Den bästa omega 3 för veganer

Som vegan är det extra viktigt att du får i dig tillräckligt med omega-3. Som tur är finns det ett tillskott med omega 3 även för veganer. Veganska kosttillskott med omega 3 är tillverkade av alger och innehåller därmed algolja. 

Den bästa omega 3 som finns för veganer innehåller alger som är odlade i rent vatten. Då vet du att du får en bra produkt. 

Den bästa omega 3 för barn

Även barn bör få i sig rätt mängd omega 3 för att utvecklas i rätt takt. Det är speciellt viktigt med ett tillskott för barn som inte äter fisk. 

Den bästa omega 3 du kan välja för barn är en flytande olja, eller de speciellt framtagna tuggisarna som är enkla för barn att få i sig.

Så väljer du rätt tillskott

När du ska köpa hem fiskolja för att optimera din hälsa så gäller det att välja rätt produkt. För att göra ett bra val finns det flera olika delar du bör kika lite närmare på.

 • Vilken sorts olja det är – Är det fiskolja eller algolja i produkten? Veganer bör välja det senare alternativet. Det bästa är om det framgår på produkten vilken sorts fisk oljan kommer ifrån och hur och vart fisken är odlad eller fångad. Oljan bör även vara certifierad och väl testad så att den är av hög kvalitet och inte innehåller några miljögifter.
 • Hur mycket näring oljan innehåller – För att välja den bästa omega 3-oljan bör du kika på näringen. Hur mycket DHA, EPA och annan näring innehåller oljan? Vissa har även tillskott av t.ex. vitamin D.
 • Vilken beredningsform det är – Består produkten av kapslar, flytande olja eller tuggisar och vilken beredningsform föredrar du?
 • Det dagliga intaget – Hur många kapslar eller hur mycket flytande olja behöver du ta varje dag för att få i dig det rekommenderade dagliga intaget?
 • Färskhet – Det är mycket viktigt att den fiskolja du köper är färsk och inte härsken. En härsken olja har oxiderat och luktar riktigt illa. Kolla därför på datumet när produkten går ut.

Risker och biverkningar med för lite omega-3

Om du inte får i dig tillräckligt mycket omega 3 så kan kroppen drabbas av en brist. En biverkning som bristen ger är att du enklare kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. En annan risk är att gravida kvinnors foster inte får en ordentlig tillväxt och utveckling.

Det kan vara skadligt att äta för mycket fiskolja. En biverkning är då att oljan har en blodtunnande effekt. Du bör därför vara försiktig om du även äter blodförtunnande medicin.

Denna omega 3 är bäst i test

Vi har utsett den bästa omega 3-oljan och du hittar den högst upp på vår topplista här på sidan. Vinnaren är en olja som har en mängd bra egenskaper. Oljan är av bra kvalité, mycket näringsrik och priset är plånboksvänligt.

Det är dock värt att nämna att alla produkter på vår topplista har fått mycket höga betyg av såväl vår testpanel som av användare. 

Sammanfattning

Vi har noggrant utvärderat och utsett den omega-3 som presterar bäst i vårt test, för att underlätta ditt beslut. Omega-3, ett essentiellt fleromättat fett, är avgörande för att upprätthålla eller återställa god hälsa. Det kan vara utmanande att få i sig tillräckligt genom kosten ensam, vilket gör ett högkvalitativt tillskott till ett utmärkt alternativ för att främja hälsan.

Omega-3-tillskott är fördelaktiga för alla, inklusive barn, vuxna och gravida, och bidrar till dagligt välbefinnande. Dess tillgänglighet i form av kapslar eller smaksatt olja erbjuder ett enkelt sätt att inkludera dessa viktiga näringsämnen i din diet utan den oönskade fisksmaken.

Tips: En topplista med bästa omega-3 hittar du också hos Prokost.se.

FAQ – Vanliga frågor om omega 3

frågor och svar om omega 3

Vilken fisk kommer oljan ifrån?

Vilken fisk som omega 3-oljan utvinns ifrån varierar beroende på vilken produkt du köper. Vanliga fisksorter är bland annat ansjovis och sardiner. 

Vem behöver ta ett tillskott med fiskolja?

Alla mår bra av att ta ett tillskott med fiskolja för att inte drabbas av en brist. Veganer kan istället ta ett tillskott av alger.

Vilken fiskolja är bäst?

Allra helst bör du satsa på en fiskolja från vildfångad fisk eller från fisk som är odlad under rena förhållanden.

Vad bör jag kombinera omega 3 med?

Det är bäst att kombinera omega 3 med D-vitamin för att maxa den hälsosamma effekten i din kropp.

Källförteckning: https://www.lakemedelsvarlden.se/hog-dos-omega-3-minskade-hjart-karl-risk/

”Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.”