Bästa probiotikan

Senaste uppdaterad:

Är du en av dem som lider av magbesvär vill förbättra magens hälsa? I det här testet kommer vi att granska en mängd produkter för att utse den bästa probiotikan.

Probiotika hjälper magens goda bakterier med sitt arbete. Det är livsnödvändiga bakterier som ser till att matsmältningssystemet fungerar som det ska. Om du har en obalans mellan de olika bakteriestammarna kan du drabbas av en rad jobbiga symptom från mag- och tarmkanalen.

Med hjälp av probiotika kan du återställa balansen i magen och förbättra din hälsa. Vi har därför gjort en noggrann jämförelse för att utse vilken probiotika som är bäst i test.

Probiotika - bäst i test

Dessa produkter har kvalat in på vår lista över bästa probiotikaprodukter. Alla värda att testa och utvärdera av just dig!

Helhetshälsa-Probioplex
Rank 1 / 7

Helhetshälsa Probioplex

Betyg

98

Pris

185 kr

Antal

90

Typ

kapsel

Bäst i Test!

Tillskott med goda magvänliga mjölksyrabakterier. Probioplex® har ett innehåll med xtra livskraftiga bakterier som ska ge extra stor effekt. Många användare ger denna toppbetyg och har fått bättre maghälsa samt lindrat ibs problem.

Probiotic-vital-Healthwell
Rank 2 / 7

Probiotic vital - Healthwell

Betyg

96

Pris

151 kr

Antal

90

Typ

kapsel

10 miljarder bakterier som jobbar för bra tarmflora. Ny kapsel som gör att ämnen tas upp på rätt ställe. Mjölksyrabakterier från 7 olika stammar för bästa effekt. Riktigt fina betyg där många har fått bättre maghälsa.

Holistic-lactovitalis-kids
Rank 3 / 7

Holistic lactovitalis kids

Betyg

95

Pris

159 kr

Antal

30

Typ

Tuggtablett

För barn

En tuggtablett med citronsmak med massor av goda bakterier. Kan hjälpa barnen med mage och immusystem, fina betyg generellt. Ett tips till vuxna också som kanske inte gillar kapslar.

Great-earth-ultra-duo-dophilus
Rank 4 / 7

Great earth ultra duo dophilus

Betyg

92

Pris

236 kr

Antal

50

Typ

kapsel

En av de produkter som fått genomgående högst betyg av användare. Fin produkt med bra bakterier, lite dyr dock.

molkosan
Rank 5 / 7

Molkosan

Betyg

89

Pris

129 kr

Mängd

500 ml

Typ

Flytande

Laktosfri

100 % naturlig produkt utlovas, från vasslekoncentrat, fri från laktos. Glada användare har fått bättre maghälsa och minskade gaser.

Probioform
Rank 6 / 7

Probioform

Betyg

87

Pris

449 kr

Mängd

2 L

Typ

Flytande

Bag in Box

Återställer naturlig bakterieflora i magen. Mjölksyrabakterier och enzymer. 1-5 ml per liter vatten så den räcker rätt länge. Fina omdömen från hela familjer.

Acidofilus-EXTRA
Rank 7 / 7

Acidofilus (l acidofilus lactobacillus bifidus)

Betyg

84

Pris

228 kr

Mängd

60

Typ

Kapslar

Levande lactobacillus acidophilus bakterier i mängder vilket kan vara vad din mage behöver.

bästa probiotika just nu

Allt du behöver veta inför ditt köp av probiotika

Att ta ett tillskott av probiotika är mycket populärt, framförallt bland människor som har problem med magen. Brist på goda tarmbakterier leder nämligen till diverse mag- och tarmbesvär. 

Vi har genomfört ett stort test för att kunna utse den bästa probiotikan. Vi har granskat, testat, utvärderat och jämfört en mängd kosttillskott. På så sätt blir det enklare för dig att göra ett smart val för din hälsa.

Här ovan hittar du vår topplista med både den bästa probiotikan och andra produkter som är riktigt bra. Om du fortsätter läsa får du dessutom en uttömmande köpguide om hur du väljer rätt tillskott. 

Vad är probiotika?

Probiotika är mjölksyrabakterier som balanserar tarmfloran. Det är levande mikroorganismer som ger stora hälsofördelar och som förbättrar tarmarnas och magens hälsa. I magen hittar du dessa goda bakterier i tjocktarmen.

Ett kosttillskott med probiotika innehåller goda bakterier som balanserar bakteriestammarna i vår mage. Det leder till att risken för diverse sjukdomar minskar och vårt immunförsvar stärks. Framförallt ger det en bättre maghälsa, något som är extra viktigt för alla med känslig mage eller IBS.

Du kan äta olika livsmedel som innehåller probiotika, bland annat fermenterad kål, så kallad surkål. Om du inte tycker om fermenterad mat så är dock mjölksyrabakterier i form utav ett kosttillskott det bästa alternativet. Även ost och yoghurt innehåller probiotika.

6 stora fördelar den bästa probiotikan ger dig

Det finns en mängd fördelar med att regelbundet ta ett tillskott av probiotika. Alla fördelar startar i magen. Men eftersom immunförsvaret startar i magen så kommer du snart att märka att även ditt allmänna mående förbättras.

Den bästa probiotikan kan hjälpa dig med att:

 1. Öka andelen goda bakterier i magen
 2. Stärka immunförsvaret
 3. Balansera magens bakteriestammar
 4. Förbättra matsmältningen 
 5. Läka magbesvär och känslig mage
 6. Mildra symptom på IBS och Chrons sjukdom
 7. Få bätte hy, kan bland annat minska problem med Akne

Genom att regelbundet äta ett kosttillskott med goda bakterier kommer du alltså att förbättra din hälsa och öka din livskvalitet.

Vem kan äta probiotika?

De flesta mår bra av att äta ett kosttillskott med probiotika. Tillskottet kan ätas av människor i alla åldrar. Det finns helt enkelt ingen åldersgräns för när probiotika kan börja intas. 

Det viktiga är att ta tillskottet regelbundet så att du får de långsiktiga fördelarna. Det kan nämligen ta tid innan bakteriestammarna balanseras och du börjar må bra.

Den bästa probiotikan för vuxna

Du kan kika i vårt topplista för att hitta den bästa probiotikan för vuxna. En riktigt bra probiotika ska innehålla många olika bakteriestammar. Ju fler stammar tillskottet innehåller, desto bättre är det för din mage. Det kan nämligen vara olika bakteriestammar som är i obalans hos olika människor. 

Den bästa probiotikan för barn

Även barn kan äta probiotika regelbundet för att magen ska må bra. Det finns många tillskott som är särskilt utvecklade för just barn. Den bästa probiotikan för barn kommer i form utav tuggtabletter som är små och goda att tugga i sig. Ofta innehåller de dessutom färre bakterier, vilket är lämpligt för barns känsligare magar. 

Den bästa probiotikan för dig med IBS

Om du lider av magsjukdomen IBS så är det extra viktigt att du får i dig mat full av probiotika. Kosttillskott är ett mycket bra alternativ om din kosthållning inte inkluderar fermenterad mat, ost eller yoghurt. 

Probiotika kan hjälpa till att läka din mage, så att symptomen på IBS kan mildras eller försvinna helt. Om du har IBS bör du kika efter ett kosttillskott med så många bakteriestammar som möjligt. Var dock vaksam på eventuella biverkningar i början om du har en extra känslig mage. Den probiotika som blev bäst i test passar utmärkt för alla med IBS.

När under dagen ska jag ta probiotika?

Du kan ta ditt kosttillskott med probiotika när som helst under dagen. Det viktigaste är att alltid ta det tillsammans med mat.

Inte ens den bästa probiotikan kan utföra ett optimalt jobb om den inte får skjuts ner i mag- och tarmkanalen med hjälp av mat. Maten hjälper nämligen de goda mjölksyrabakterierna att överleva ändå ner till tjocktarmen.

Kan probiotika ge några biverkningar?

Det är mycket ovanligt att probiotika ger några biverkningar. Kosttillskottet består helt enkelt bara av goda bakterier som magen mår bra av. Om du har en känslig mage och får biverkningar så är det i så fall i form utav magknip, gaser och diarré.

Du kan dock drabbas av en stor mängd besvär om du inte äter probiotika och har en känslig mage med rubbad bakteriebalans. Då kan du till exempel lida av diverse mag- och tarmbesvär såsom diarré, uppblåst mage, matsmältningsbesvär och förstoppning. Det absolut bästa för att komma till rätta med problemen är att ta ett tillskott av den bästa probiotikan i vårt test tillsammans med en kostomläggning.

Kapslar, tabletter eller drycker?

Du kan hitta probiotika i en mängd olika beredningsformer. På så sätt kan du själv välja vilken form du föredrar.

 • Tabletter Den bästa probiotikan är den som du äter varje dag. Tabletter är enkla att svälja och perfekta att ta med i väskan.
 • Kapslar – Kapslar är den vanligaste beredningsformen för probiotika och även de är enkla att ta med.
 • Tuggtabletter – Tuggtabletter är perfekta om du har svårt att svälja kapslar och vanliga tabletter. De är extra vanliga för kosttillskott för barn.
 • Drycker – Det finns jästa drycker som innehåller mycket probiotika, bland annat den populära kombuchan. De kan du till exempel dricka som måltidsdryck. 
bra probiotiska matkällor

Att tänka på när du ska hitta den bästa probiotikan

Funderar du på att köpa ett kosttillskott med probiotika? För att hitta den bästa probiotikan så är det bra om du läser på, granskar och jämför olika produkter, precis som vi har gjort i vårt test. Då är det nämligen större chans att du blir nöjd med ditt val. Du bör bland annat kika på följande saker:

 • Antal bakteriestammar – Hur många bakteriestammar innehåller kosttillskottet som du är intresserad av? Ju fler stammar det innehåller, desto större är chansen att dina egna bakteriestammar kan balanseras. 
 • Antal bakterier per portion – Den bästa probiotikan bör innehålla miljarder bakterier. Kika på hur många bakterier ditt kosttillskott innehåller i varje kapsel.
 • Pris per portion – Hur mycket kostar kosttillskottet per kapsel och hur många kapslar behöver du ta varje dag?
 • Recensioner – Läs recensioner för att se vad användare tycker om kosttillskottet. Då får du mycket bra information om ifall det har fungerat för andra.

Sist men inte minst är det mycket bra att jämföra olika produkter. På så sätt blir det lätt att utesluta mindre bra alternativ och välja det som är bäst för dig.

Skillnaden mellan prebiotika och probiotika

Det finns både prebiotika och probiotika och det är bra att kunna skillnaden mellan dessa. Probiotika är goda bakterier i tjocktarmen som hjälper till att balansera bakteriestammarna. Prebiotika däremot är de goda bakteriernas näring. Prebiotika behövs för att probiotika ska frodas i magen. Du kan bland annat få i dig prebiotika via livsmedel eller genom kosttillskott. Det finns kosttillskott med både probiotika och prebiotika.

Den bästa probiotikan är utsedd 

Den probiotika som blev bäst i test fungerar för nästan alla människor. Den uppfyller nämligen alla testets krav om att innehålla miljontals bakteriestammar, samtidigt som överlevnaden för bakterierna är bra. Kosttillskottet har dessutom ett riktigt bra pris.

FAQ – Vanliga frågor om probiotika

Vad är skillnaden mellan probiotika och mjölksyrabakterier?

Det är ingen skillnad. Probiotika är ett annat namn för mjölksyrabakterier.

Hjälper probiotika mot viktnedgång?

Studier visar att probiotika kan bidra till viktnedgång då tillskottet hjälper till att balansera tarmfloran och som därmed kan förbränna mer fett. 

Kan jag äta för mycket av probiotika?

Nej, även den bästa probiotikan innehåller så pass lite bakterier att den inte kan överdoseras. Det är den regelbundna användningen som gör stor skillnad. 

Är probiotika bättre än prebiotika?

Nej, båda är lika viktiga för att magen ska må bra. Det bästa är att både äta probiotika och prebiotika. 

probiotika för magen

Få bättre maghälsa med hjälp av probiotika

Om du har läst hela vårt test så vet du nu vilken probiotika som är bäst. Vi rekommenderar alla att börja med ett kosttillskott med goda mjölksyrabakterier. Du kan få riktiga bra effekt, speciellt om du lider av IBS eller känslig mage. Alla får dock vinster av att ha en välfungerande mage.

Kosttillskott med mjölksyrebakterier är perfekt om du har en begränsad kost, om du stressar mycket eller om du lider av diverse magproblem. Det är dessutom bra för såväl barn som vuxna.

Har du hört talas om spriulina, denna produkt har en mängd bra ämnen med positiva egenskaper, läs gärna vår guide med bästa spriulina.

Källhänvisning: https://www.sbu.se/contentassets/-_probiotika_prebiotika_synbiotika_201509.pdf