Bästa probiotikan

Senast uppdaterad 7 juni, 2024 av Andreas Börjesson


Att hitta den bästa probiotikan kan vara en djungel med alla produkter på marknaden. Probiotika, de levande mikroorganismerna som gynnar vår tarmflora, har blivit alltmer populära för sina hälsofördelar.

Från att stärka immunförsvaret till att förbättra matsmältningen, spelar dessa bakterier en viktig roll i vår övergripande hälsa.

I denna guide utforskar vi de främsta probiotikaprodukterna, baserat på framförallt användarrecensioner och omdömen från riktiga användare online, för att hjälpa dig välja rätt.

Sidan innehåller annonslänkar

Probiotika bäst i test 2024

I tabellen nedan presenterar vi vår utvärdering av probiotika som rankas som bäst i test av oss för 2024, tillsammans med några ytterligare högkvalitativa alternativ.

Bäst i test
Healthwell Probiotic Vital

Healthwell Probiotic Vital

Probiotic Vital sticker ut som det bästa valet för mag- och tarmhälsa, tack vare sin imponerande kombination av 10 miljarder mjölksyrabakterier från 7 olika stammar och många positiva kundomdömen. Det som verkligen sätter denna produkt i en klass för sig är den syrasäkrade DRCAPS®-kapseln, designad för att motstå magsyra och endast brytas ned där den gör mest nytta – i tarmarna. Detta säkerställer att bakterierna når fram effektivt. Dessutom är formulan berikad med vitamin C, inulin och FOS för att ytterligare stödja en hälsosam tarmflora och immunförsvar. Den unika blandningen gör Probiotic Vital till en överlägsen produkt för den som vill vårda sin tarmhälsa optimalt.

 • Pris: 229 kr
 • Typ: Kapslar
 • Mängd: 90 st

Annons

Probi Original

Probi Original

Probi Original är en framstående probiotika som erbjuder konkreta hälsofördelar för magen, med Lactobacillus plantarum 299v som en kraftfull komponent. Den stödjer effektivt matsmältningen och bidrar till en balanserad mag- och tarmflora, vilket är avgörande för kroppens immunförsvar. Varje kapsel packar minst 10 miljarder levande bakterier, och produkten är framställd under strikta kvalitetskontroller, helt utan GMO.

 • Pris: 249 kr
 • Typ: Kapslar
 • Mängd: 80 st

Annons

Helhetshälsa Probioplex

Helhetshälsa Probioplex

Helhetshälsa Probioplex® imponerar med sin formula av magvänliga mjölksyrabakterier. Med två miljarder levande bakterier per kapsel stödjer det effektivt en balanserad tarmflora och bidrar till en starkare försvarsmekanism mot skadliga bakterier. Dess förmåga att leverera extra livskraftiga bakteriestammar, som överlever magens sura miljö och når tarmarna där de verkligen gör skillnad, gör detta vegetabiliska kosttillskott till ett utmärkt val för den som vill ge sitt matsmältningssystem ett kvalitativt stöd.

 • Pris: 195 kr
 • Typ: Kapslar
 • Mängd: 90 st

Annons

Hitta rätt probiotika

bästa probiotika just nu

Användningen av probiotika är oerhört populär, särskilt bland de som upplever magproblem, då en obalans i tarmfloran kan orsaka diverse mag- och tarmrelaterade besvär.

För att hjälpa dig hitta det mest effektiva tillskottet, har vi genomfört en onlinebaserad undersökning där vi noggrant har utvärderat och jämfört olika probiotiska kosttillskott.

Resultatet är en topplista som inte bara presenterar den bästa probiotikan utan också andra högkvalitativa alternativ.

Fortsätt läsa för en detaljerad köpguide som ger dig all information du behöver för att välja det probiotiska tillskott som bäst passar just dina behov.

Vad är probiotika?

Probiotika är mjölksyrabakterier som balanserar tarmfloran. Det är levande mikroorganismer som ger stora hälsofördelar och som förbättrar tarmarnas och magens hälsa. I magen hittar du dessa goda bakterier i tjocktarmen.

Ett kosttillskott med probiotika innehåller goda bakterier som balanserar bakteriestammarna i vår mage. Det leder till att risken för diverse sjukdomar minskar och vårt immunförsvar stärks. Framförallt ger det en bättre maghälsa, något som är extra viktigt för alla med känslig mage eller IBS.

Du kan äta olika livsmedel som innehåller probiotika, bland annat fermenterad kål, så kallad surkål. Om du inte tycker om fermenterad mat så är dock mjölksyrabakterier i form utav ett kosttillskott det bästa alternativet. Även ost och yoghurt innehåller probiotika.

6 stora fördelar den bästa probiotikan ger dig

Det finns en mängd fördelar med att regelbundet ta ett tillskott av probiotika. Alla fördelar startar i magen. Men eftersom immunförsvaret startar i magen så kommer du snart att märka att även ditt allmänna mående förbättras.

Den bästa probiotikan kan hjälpa dig med att:

 1. Öka andelen goda bakterier i magen
 2. Stärka immunförsvaret
 3. Balansera magens bakteriestammar
 4. Förbättra matsmältningen 
 5. Läka magbesvär och känslig mage
 6. Mildra symptom på IBS och Chrons sjukdom
 7. Få bätte hy, kan bland annat minska problem med Akne

Genom att regelbundet äta ett kosttillskott med goda bakterier kommer du alltså att förbättra din hälsa och öka din livskvalitet.

Vem kan äta probiotika?

De flesta mår bra av att äta ett kosttillskott med probiotika. Tillskottet kan ätas av människor i alla åldrar. Det finns helt enkelt ingen åldersgräns för när probiotika kan börja intas. 

Det viktiga är att ta tillskottet regelbundet så att du får de långsiktiga fördelarna. Det kan nämligen ta tid innan bakteriestammarna balanseras och du börjar må bra.

Den bästa probiotikan för vuxna

Du kan kika i vårt topplista för att hitta den bästa probiotikan för vuxna. En riktigt bra probiotika ska innehålla många olika bakteriestammar. Ju fler stammar tillskottet innehåller, desto bättre är det för din mage. Det kan nämligen vara olika bakteriestammar som är i obalans hos olika människor. 

Den bästa probiotikan för barn

Även barn kan äta probiotika regelbundet för att magen ska må bra. Det finns många tillskott som är särskilt utvecklade för just barn. Den bästa probiotikan för barn kommer i form utav tuggtabletter som är små och goda att tugga i sig. Ofta innehåller de dessutom färre bakterier, vilket är lämpligt för barns känsligare magar. 

Den bästa probiotikan för dig med IBS

Om du lider av magsjukdomen IBS så är det extra viktigt att du får i dig mat full av probiotika. Kosttillskott är ett mycket bra alternativ om din kosthållning inte inkluderar fermenterad mat, ost eller yoghurt. 

Probiotika kan hjälpa till att läka din mage, så att symptomen på IBS kan mildras eller försvinna helt. Om du har IBS bör du kika efter ett kosttillskott med så många bakteriestammar som möjligt.

Var dock vaksam på eventuella biverkningar i början om du har en extra känslig mage. Den probiotika som blev bäst i test passar utmärkt för alla med IBS.

När under dagen ska jag ta probiotika?

Du kan ta ditt kosttillskott med probiotika när som helst under dagen. Det viktigaste är att alltid ta det tillsammans med mat.

Inte ens den bästa probiotikan kan utföra ett optimalt jobb om den inte får skjuts ner i mag- och tarmkanalen med hjälp av mat. Maten hjälper nämligen de goda mjölksyrabakterierna att överleva ändå ner till tjocktarmen.

Kan probiotika ge några biverkningar?

Det är mycket ovanligt att probiotika ger några biverkningar. Kosttillskottet består helt enkelt bara av goda bakterier som magen mår bra av. Om du har en känslig mage och får biverkningar så är det i så fall i form utav magknip, gaser och diarré.

Du kan dock drabbas av en stor mängd besvär om du inte äter probiotika och har en känslig mage med rubbad bakteriebalans.

Då kan du till exempel lida av diverse mag- och tarmbesvär såsom diarré, uppblåst mage, matsmältningsbesvär och förstoppning. Det absolut bästa för att komma till rätta med problemen är att ta ett tillskott av den bästa probiotikan i vårt test tillsammans med en kostomläggning.

Kapslar, tabletter eller drycker?

Du kan hitta probiotika i en mängd olika beredningsformer. På så sätt kan du själv välja vilken form du föredrar.

 • Tabletter Den bästa probiotikan är den som du äter varje dag. Tabletter är enkla att svälja och perfekta att ta med i väskan.
 • Kapslar – Kapslar är den vanligaste beredningsformen för probiotika och även de är enkla att ta med.
 • Tuggtabletter – Tuggtabletter är perfekta om du har svårt att svälja kapslar och vanliga tabletter. De är extra vanliga för kosttillskott för barn.
 • Drycker – Det finns jästa drycker som innehåller mycket probiotika, bland annat den populära kombuchan. De kan du till exempel dricka som måltidsdryck. 
bra probiotiska matkällor

Att tänka på när du ska hitta den bästa probiotikan

Funderar du på att köpa ett kosttillskott med probiotika? För att hitta den bästa probiotikan så är det bra om du läser på, granskar och jämför olika produkter, precis som vi har gjort i vårt test. Då är det nämligen större chans att du blir nöjd med ditt val. Du bör bland annat kika på följande saker:

 • Antal bakteriestammar – Hur många bakteriestammar innehåller kosttillskottet som du är intresserad av? Ju fler stammar det innehåller, desto större är chansen att dina egna bakteriestammar kan balanseras. 
 • Antal bakterier per portion – Den bästa probiotikan bör innehålla miljarder bakterier. Kika på hur många bakterier ditt kosttillskott innehåller i varje kapsel.
 • Pris per portion – Hur mycket kostar kosttillskottet per kapsel och hur många kapslar behöver du ta varje dag?
 • Recensioner – Läs recensioner för att se vad användare tycker om kosttillskottet. Då får du mycket bra information om ifall det har fungerat för andra.

Sist men inte minst är det mycket bra att jämföra olika produkter. På så sätt blir det lätt att utesluta mindre bra alternativ och välja det som är bäst för dig.

Skillnaden mellan prebiotika och probiotika

Det finns både prebiotika och probiotika och det är bra att kunna skillnaden mellan dessa. Probiotika är goda bakterier i tjocktarmen som hjälper till att balansera bakteriestammarna.

Prebiotika däremot är de goda bakteriernas näring. Prebiotika behövs för att probiotika ska frodas i magen. Du kan bland annat få i dig prebiotika via livsmedel eller genom kosttillskott.

Det finns kosttillskott med både probiotika och prebiotika.

Den bästa probiotikan är utsedd 

Vår utsedda bästa probiotika har visat sig vara effektiv för en bred användargrupp, tack vare sitt innehåll av miljontals levande bakteriestammar och dess förmåga att säkerställa bakteriernas överlevnad.

Denna topprankade probiotika har inte bara uppfyllt, utan överträffat alla förväntningar med utmärkta omdömen och recensioner från nöjda användare som vittnar om dess positiva effekter på hälsan.

Sammanfattning av vårt probiotika test

probiotika för magen

Om du har läst hela vårt test så vet du nu vilken probiotika som är bäst.

Vi rekommenderar alla att börja med ett kosttillskott med goda mjölksyrabakterier. Du kan få riktiga bra effekt, speciellt om du lider av IBS eller känslig mage. Alla får dock vinster av att ha en välfungerande mage.

Kosttillskott med mjölksyrebakterier är perfekt om du har en begränsad kost, om du stressar mycket eller om du lider av diverse magproblem. Det är dessutom bra för såväl barn som vuxna.

Har du hört talas om spirulina, denna produkt har en mängd bra ämnen med positiva egenskaper, läs gärna vår guide med bästa spirulina.

FAQ – Vanliga frågor om probiotika

Vad är skillnaden mellan probiotika och mjölksyrabakterier?

Det är ingen skillnad. Probiotika är ett annat namn för mjölksyrabakterier.

Hjälper probiotika mot viktnedgång?

Studier visar att probiotika kan bidra till viktnedgång då tillskottet hjälper till att balansera tarmfloran och som därmed kan förbränna mer fett. 

Kan jag äta för mycket av probiotika?

Nej, även den bästa probiotikan innehåller så pass lite bakterier att den inte kan överdoseras. Det är den regelbundna användningen som gör stor skillnad. 

Är probiotika bättre än prebiotika?

Nej, båda är lika viktiga för att magen ska må bra. Det bästa är att både äta probiotika och prebiotika. 

Källhänvisning: https://www.sbu.se/contentassets/-_probiotika_prebiotika_synbiotika_201509.pdf 

”Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.”