Bästa proteinpulvret

Senaste uppdaterad:

Är du en av dem som vill testa proteinpulver för att snabbare kunna bygga muskler? Vi har testat, granskat och smakat på en uppsjö av olika tillskott för att kunna utse det bästa proteinpulvret.

I vårt test hittar du många riktigt bra alternativ som hjälper dig att öka din muskelmassa. Ett extra proteintillskott är exakt det som kroppen behöver för att din träning ska ge resultat.

I vår köpguide under topplistan reder vi skillnaden mellan olika pulver och lär dig allt du behöver veta om proteintillskott.

Lista: Test resultat av proteinpulver

Här har du hela vår topplista med de produkter som vi kan rekommendera, rangordnade efter bästa betyg till lägre. Det kan såklart vara så att en produkt längre ner på listan är den som passar just dina behov. Här finns något för alla!

core-protein-pro
Rank 1 / 9

Core Protein Pro - Svenskt kosttillskott

Betyg

98

Pris

299 kr

Antal

800 g

Typ

Pulver

Källa

Vassle

Bäst i Test!

Svenskt kosttillskott som är kända för bra produkter för träning hävdar att detta är det bästa proteintillskottet någonsin, och vi är benägna att hålla med. Hög proteinhalt (ca 91%)av vassleproteinisolat och hydrolysat. Snabbt upptag, utan socker, låglaktos, få kalorier och många smaker. Många fina användarbetyg som bl a uppskattar smak, effekt och lättlöslighet.

WHEY-PROTEIN-AWARE
Rank 2 / 9

WHEY PROTEIN AWARE 100%

Betyg

97

Pris

229 kr

Antal

900 G

Typ

Pulver

Källa

Vassle

Allround

Högkvalitativt svensktillverkat proteinpulver i fina smaker helt utan fillers. Brutalt fina omdömen överlag vilket helt klart gör den värd att test.

Premium-Protein-XLNT-Sports
Rank 3 / 9

Premium Protein - XLNT Sports

Betyg

96

Pris

249 kr

Antal

900 g

Typ

Pulver

Källa

Vassle

Storsäljare hos MMSports. Mycket protein och få kalorier från socker och fett. 3 sorters vassle för optimal effekt. Fina betyg överlag.

Core-Whey-Protein
Rank 4 / 9

Core Whey Protein

Betyg

95

Pris

179 kr

Antal

1 kg

Typ

Pulver

Källa

Vassle

Även denna produkt är en storsäljare hos svenskt kosttillskott. Finns i många varianter och smaker bland annat utan sötning. Med BCAA. Perfekt efter träning eller som kompletterande mellanmål. En stor mängd betyg från användare finns där det nästan uteslutande går från bra till bäst, choklad verkar vara en stor favorit.

Pro-Nutrition-Anab-Protein
Rank 5 / 9

Pro Nutrition Anab. Protein

Betyg

94

Pris

895 kr

Antal

4 kg (223kr/kg)

Typ

Pulver

Källa

Vassle/Kasein

Allround

Ett protein som du kan ta när som helst, både vid träning eller som mellanmål och kvällsmål. Tre typer av proteinråvaror är sammansatta för att ge en långvarig effekt. Överlag fina betyg, någon gillar inte smaken vilket gäller i princip alla vi testar, hög proteinhalt vilket kan påverka smakupplevelsen lite.

Rank 6 / 9

Whey-80 Mix&Match

Betyg

93

Pris

645 kr

Antal

4 kg

Typ

Pulver

Källa

Vassle

Allround

Även Star Nutrition gör fina produkter som platsar på vår topplista. Här är ett erbjudande där du kan välja 4 smaker på en gång till reducerat pris. Passar perfekt för lite variation och utvärdering. Nöjda användare som gillar många av smakerna.

Vegan-Protein-Healthwell
Rank 7 / 9

Vegan Protein - Healthwell

Betyg

92

Pris

169 kr

Antal

400 g

Typ

Pulver

Källa

Ärta, havre & ris

Helt veganskUtan sötningsmedel

Ett enkelt sätt för dig som föredrar veganska produkter att få i dig tillräckligt med protein för muskelbyggnad. I denna har man även lagt till B12, B6 och selen som det finns risk att veganer har för låg nivå av. Fina omdömen generellt, ett antal kommentarer om att den är bra för känsliga magar.

Core-Soy-Protein
Rank 8 / 9

Core Soy Protein

Betyg

91

Pris

199 kr

Antal

1 kg

Typ

Pulver

Källa

Soja

Laktosfri

Ett kvalitativt sojaproteintillskott med hög proteinhalt. Fri från socker och laktos och väldigt lite fett och kolhydrater. Blandade omdömen om framförallt smak och konsistent, från äckligt till mycket god….

PureSwe-Whey-Svenskt-proteinpulver
Rank 9 / 9

PureSwe Whey ‐ Svenskt proteinpulver

Betyg

91

Pris

199 kr

Antal

1 kg

Typ

Pulver

Källa

Vassle

En helsvensk produkt från svenska bönder med högt proteininnehåll som håller hög kvalitet. Några säger att det är den bästa de smakat.

bästa proteinpulvret till din träning

Allt du vill veta om proteinpulver och träning

Proteinpulver är ett av de populäraste kosttillskotten, framförallt för alla som vill bygga muskler och forma kroppen. Eftersom protein är kroppens byggstenar så kan du maximera ditt resultat på träningen med extra protein i kroppen. Med ett tillskott av protein får du bättre träningsresultat och mer muskelmassa.

Det finns ett riktigt stort utbud av högvärdiga tillskott, därför har vi utfört ett stort test av populära produkter på marknaden. I topplistan ovan hittar du både det bästa proteinpulvret i vårt test och många bra alternativ.

Vi har även knåpat ihop en uttömmande köpguide så att du enkelt kan förstå skillnaden mellan olika proteinpulver och hur, när och varför du bör använda ett proteintillskott. 

Vilket är det bästa proteinpulvret – whey eller kasein?

Det finns olika sorters proteinpulver som du kan använda om du vill öka kroppens muskelmassa. De vanligaste sorterna är vassle och kasein. Därutöver finns det även proteinpulver som får sitt protein från ägg, soja och hampa. 

Vassle och kasein är både mycket högvärdiga och ger dig bra resultat. Det finns dock vissa skillnader mellan de två alternativen. Kasein tas upp långsamt av kroppen och ger protein under en längre tid. Det är ofta något dyrare och innehåller fullvärdigt protein.

Vasslepulver, ofta kallat whey, ger direkt maximal effekt och du bör dricka det efter träningen när proteinsyntesen är som störst. Det tas snabbt upp av kroppen och fyller på kroppens depåer. 

Studier visar att vassle är det bästa proteinpulvret för dig som tränar hårt. Kasein är dock en tuff motståndare då det stannar kvar längre i kroppen som då hinner bryta ner det till byggstenar.

kasein eller whey som proteinpulver bas

Vem kan använda proteinpulver?

Alla kan använda proteinpulver, såväl män som kvinnor, men det är de som tränar hårt på gymmet som verkligen kan dra stor nytta av det. Om du lyfter tungt och vill hjälpa kroppen på traven med att bygga muskler, då kan ett proteinpulver utgöra den stora skillnaden.

Det proteinpulver som är bäst i test på vår topplista kan hjälpa såväl unga som gamla att bygga muskelmassa. 

När på dygnet ska jag ta proteinpulver?

Om du dricker vassleprotein bör du ta med dig en shake till gymmet och dricka den direkt efter träningen. Det gäller oavsett när du tränar på dagen.

Om du däremot dricker kaseinprotein så bör du dricka en shake på kvällen. Då kan proteinet långsamt tas upp av kroppen medan du sover.

För rätt dosering bör du kolla på kosttillskottets förpackning. Det vanligaste är dock att dricka 1-2 shakes per dag vid träning. En shake innehåller vanligtvis 20-25 gram rent protein.

Hur blandar jag ut proteinpulver?

För att pulvret ska gå att äta måste du blanda ut det med något. Det vanligaste är att blanda ut det med mjölk eller vatten. Många pulver är mer lättlösliga i vatten, men med mjölk får du i dig ytterligare protein och drycken blir lite krämigare. Mjölk innehåller även mer kalorier, men du behöver inte oroa dig för viktuppgång.

Du kan även blanda ut pulvret i smoothies eller ha det i direkt i maten om du inte är sugen på att dricka en shake. Många upplever att proteinpulvret smak blir godare när det blandas med mjölk.

Vilken tillverkare har det bästa proteinpulvret?

Det finns många svenska och utländska tillverkare som använder råvaror av hög kvalitet för att tillverka proteinpulver. Du kan bland annat hitta populära proteinpulver från svenska Tyngre, Svenskt kosttillskott och Star Nutrition.

Det billigaste är oftast att köpa ett kosttillskott online som du får hemskickat. Du får du även ett stort utbud att välja mellan. Det finns dock även proteintillskott i många lokala butiker. 

Så väljer du det bästa proteinpulvret

För att välja ut det bästa proteinpulvret finns det visa detaljer du bör kika lite extra på. På så sätt blir det enklare för dig att direkt hitta ett riktigt bra proteintillskott.

  • Hur hög är proteinhalten – Det bästa proteinpulvret innehåller en hög mängd protein, gärna fullvärdigt sådant. Bäst protein får du av whey och kasein. Även ett veganskt proteinpulver innehåller givetvis protein, men inte av samma höga kvalitet. 
  • Vilka smaker finns det – Smaken är mycket viktig, därför kan det vara bra att beställa hem flera olika smaker för att testa dig fram. Kika vilka smaker det pulver du är intresserad av har.
  • Vilka tillsatser innehåller pulvret – Kika på hur mycket tillsatser tillskottet innehåller. Du vill inte ha ett pulver som innehåller allt för mycket socker eller kemiska tillsatser.
  • Hur lättlösligt är pulvret – Det är viktigt att pulvret är lättlösligt utan att du behöver skaka i flera minuter, speciellt om du vill blanda det med mjölk.
  • Pris per portion Kika på vad priset är per portion för att se hur mycket kosttillskottet kommer att kosta dig.

Alla ovanstående punkter är viktiga, men kanske är det framförallt proteinhalten och smaken som är viktigast. Oavsett hur ekologiskt, rent eller lättlösligt ett pulver är så är det svårt att dricka det om smaken inte är god.

Vilken smak är godast?

Både whey och kasein finns i många smaker. De vanligaste smakerna är vanilj, jordgubbe och choklad. De smaksatta pulvren är extra goda att dricka. Det är även vanligt att göra proteinfluff och andra goda desserter med proteinpulver, speciellt av de med chokladsmak.

Hur något smakar är mycket individuellt och det är inte alla som tycker om alla smaker hos samma tillverkare. Om du hittar ett riktigt bra protein men ogillar smaken så är det därför värt att testa en annan smak av samma produkt.

proteinpulver som smakar gott

Vilket är det bästa proteinpulvret för känsliga magar?

Om du har en känslig mage är det bästa proteinpulvret antingen låglaktos eller laktosfritt. Det finns även pulver som är veganskt som skulle funka, det är gjort av soja eller hampa. Proteinpulver med soja bör vara fritt från fytoöstrogener om det ska användas av såväl kvinna som man.

Kan en kvinna dricka vanligt proteinpulver?

Det finns inga särskilda proteinpulver för kvinnor och män, utan alla kan dricka samma sorts protein. Det finns proteintillskott för just kvinnor på marknaden, men generellt sett har de exakt samma innehåll som andra produkter. Protein är alltid protein, oavsett hur förpackningen ser ut.

Ska jag välja proteinpulver eller gainer?

Om du ska välja ett proteinpulver eller en gainer beror lite på vilket resultat du vill uppnå. De två produkterna innehåller nämligen helt olika ingredienser.

Ett proteinpulver ger dig ett rejält tillskott av extra protein, något som krävs för att bygga muskler. En gainer däremot innehåller en stor mängd kolhydrater som ger bränsle till musklerna när du ska träna.

Du kan alltså välja en gainer om du vill bulka eller få mer energi inför träningspasset, medan ett proteinpulver alltid är oslagbart att inta efter träningen om du vill slimma eller bygga muskler. 

En gainer intas innan träningspasset med ett proteintillskott behövs direkt efter träningen när musklerna behöver byggstenar för att byggas upp.

Vi har utsett det bästa proteinpulvret

Vi har gjort ett ingående test för att kunna utse det bästa proteinpulvret. Vi anser att Core Protein Pro är bäst i test. Det här proteintillskottet har en mycket god smak och dessutom är det lättblandat med såväl vatten som mjölk. Det har även en bra näringsprofil med ett mycket högvärdigt protein.

FAQ – Vanliga frågor om proteinpulver

Finns det laktosfritt, mjölkfritt och/eller veganskt proteinpulver?

Det bästa proteinpulvret för dig som vill undvika whey och kasein är äggpulver. Det har en högvärdig proteinkälla som är naturligt mjölkfri. Det bästa proteinpulvret som även är veganskt är baserat på soja.

Kan jag använda proteinpulver som måltidsersättning?

Nej, proteinpulver har inte en tillräckligt bra näringsprofil för att du ska kunna använda det som måltidsersättning. 

Finns det proteinpulver för veganer?

Ja, det finns vegetabiliska proteinpulver som är tillverkade av soja och hampa.

Kan proteinpulver orsaka viktuppgång?

En shake innehåller relativt få kalorier och bidrar inte till viktuppgång. För att minska antalet kalorier kan du blanda pulvret med vatten.

Bygg muskler med ett tillskott av protein

I vårt test har vi utsett det bästa proteinpulvret. Med rätt pulver kan du öka din muskelmassa och snabbt se resultat på gymmet. Det bästa med proteinpulver är att du inte behöver öka din träning, utan det är proteinet som verkar som byggstenar till dina muskler som sköter det extra jobbet.

När det gäller denna typ av kosttillskott är det alltid bäst att testa dig fram. Riktigt många produkter har högvärdigt protein, men det gäller även att hitta det alternativ som har godast smak. Med en riktigt god shake kommer du se fram emot att dricka den.

För att förstärka leder och muskler så kan det finnas andra tillskott som kan vara bra att satsa på bästa kollagen. Har du koll på långtidsverkande protein? Kika in vår artikel med bästa kasein. Även lite NAC kan vara bra att ta när du tränar hårt.