Bästa Q10

Senast uppdaterad 7 juni, 2024 av Andreas Börjesson

bästa q10 just nu

Funderar du på att köpa Q10? Läs vår köpguide!

Coenzym Q10, eller Q10 som det vanligtvis kallas, är ett vitaminliknande ämne och en kraftfull antioxidant. Ämnet finns i kroppens celler och håller huden slät och fin. Kroppens produktion försämras dock med åldern. Om du börjar få slapp och rynkig hud kan det därför vara värt att ta ett extra tillskott. 

Vi har genomfört ett stort onlinebaserat test av olika Q10-tillskott där vi har granskat och jämfört produkter. I vår topplista här ovan hittar du den bästa Q10 du kan välja för din hud, samt några riktigt bra alternativ. 

Bra utvalda Q10 produkter hittar du hos Tillskottsbibeln.se

6 stora fördelar med Q10

Det finns en stora mängd fördelar med att ta ett tillskott av Q10. Denna antioxidant är generellt lite okänd, men effekterna av ett tillskott är stora. Det bästa med Q10 är att ett tillskott hjälper hela kroppen och det framförallt är bra för hjärtats hälsa och hudens hälsa.

Fördelarna med Q10 är bland annat:

 1. Ökad energiproduktion i cellerna
 2. Minskad stress i cellerna
 3. Stärkande för hjärtat
 4. Mer energi
 5. Spänstig och ungdomlig hud
 6. Stärkande för immunförsvaret

Med hjälp av ett tillskott av denna coenzyme tar du hand om din hud och håller den stark. Studier visar även att ett tillskott av Q10 kan hjälpa mot migrän. Det beror på att migrän tros orsakas av brist på energi i hjärnans celler, något som Q10 motverkar. 

Det finns även många studier som påvisar en bra effekt på hjärtats hälsa. Q10 i kombination med selen stärker hjärtat och risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar minskas med ett dagligt tillskott av dessa två. Q10 är även ett viktigt tillskott för hjärtsviktspatienter då energiomsättningen i hjärtat ökar med denna coenzyme. 

mat med Q10
Mat med Q10

Vem bör ta ett tillskott av Q10?

Kroppens egen produktion av coenzyme Q10 börjar klart försämras redan vid 40-årsåldern, något du ofta kan märka på din hud. Ett tillskott kan därför rekommenderas för män och kvinnor från 40-årsåldern och uppåt. 

Ett tillskott med Q10 ger även mycket bra effekt för personer som:

 • Vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar
 • Vill få mer energi i vardagen
 • Lider av fibromyalgi
 • Lider av utmattning och/eller depression
 • Äter blodfettsänkande mediciner

Det är bäst att börja inta Q10 tidigt så att kroppens egna depåer aldrig töms, utan ständigt får ett tillskott. Du bör dock vara vaksam med tillskottet om du äter receptbelagd blodförtunnande medicin. 

Q10 i kombination med vitaminer

Många tillskott med Q10 innehåller inte rent Q10, utan har en kombination av olika vitaminer. Rätt kombination av olika tillskott kan nämligen olika effekter på din hälsa. Det bästa med Q10 är just att man kan kombinera det med så pass många andra ämnen för att få ett avancerat kosttillskott. 

De bästa Q10-tillskotten innehåller ofta selen. Q10 i kombination med selen ger nämligen en minskad risk för att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Selen bidrar även till att minska den oxidativa stress som kroppens celler utsätts för, samtidigt som ämnet stärker immunförsvaret. 

Andra tillskott innehåller istället vitamin C och B2, vilket ger dig ökad energi och minskad trötthet. Även vitamin B6 bidrar till en normal energiomsättning och dessutom normal protein- och glykogenomsättning.

Vad är optimal dosering för Q10?

Det bästa med Q10 är att du får en bra effekt redan vid relativt låg dosering. Det finns dock inga officiella rekommendationer för denna coenzyme och studier ger olika besked. Det kan därför vara bra att testa dig fram på en låg dos och sedan välja ett mer högdoserat tillskott om du inser att du vill öka de positiva effekterna. 

Alla tillskott av Q10, även de som är bäst i test, bör tas med en dosering på 100-200 mg per dag. Kika alltid på kosttillskottets förpackning för att se vilken dosering som rekommenderas. 

Vad är bäst Q10 – kapslar eller tabletter?

Du kan hitta coenzyme Q10 i två olika beredningsformer, dels kapslar och dels tabletter.

Den vanligaste beredningsformen är kapslar och det här är även det bästa sättet att få i sig tillskottet på. Q10 är nämligen fettlösligt och i kapslar så är tillskottet upplöst i olja. På så sätt kan du ta kapslarna på tom mage med ett glas vatten. 

Om du istället väljer att köpa tabletter så måste du ta dem tillsammans med en bit mat. Det kan bli lite krångligare, speciellt om du glömmer att ta tabletterna vid dagens måltider.

Det finns även Q10 i krämer och dessa påstås ge dig en finare och spänstigare hud med mindre rynkor. En kräm har dock bara effekt på huden och inte på kroppen i stort.

Har du brist på Q10? Känn igen symptomen!

Om din kropp har drabbats av en brist på coenzyme Q10 så kan du märka det genom diverse symptom. Studier visar nämligen att en brist på detta ämne är fullt märkbart.

Kända symptom vid brist på Q10 är:

 • Ingen stuns i huden
 • Dålig ork i vardagslivet
 • Trötta muskler vid träning
 • Hjärndimma och svårt med koncentrationen
 • Energilös under dagarna trots god nattsömn 

Om du upplever några av dessa symptom så kan du med fördel testa att äta ett tillskott i några månader. Den bästa Q10 på vår topplista ger dig relativt snabbt bra effekt på kropp och hud.

trött med brist på Q10
Trötthet kan vara tecken på Q10 brist

Så väljer du marknadens bästa Q10

Att välja vilken som är det bästa Q10-tillskottet för just dig kan upplevas som svårt. Det finns nämligen en rad olika kosttillskott. Alla innehåller dessutom inte rent Q10, utan även diverse vitaminer som ger dig olika hälsofördelar.

För att välja det bästa Q10-tillskottet är det därför bra att ha dessa punkter i åtanke: 

 • Beredningsform – Vilken beredningsform har tillskottet? Det vanligaste och bästa alternativet är kapslar, men det finns även få produkter med tabletter. Vad föredrar du?
 • Koncentrering – Det är en fördel om tillskottet är högkoncentrerat. Man brukar räkna 100 mg som en hög koncentrering, men vissa produkter innehåller så mycket som 300 mg. Tänk på att tillsatta vitaminer minskar koncentreringen. 
 • Ingredienser – Det är inte alla produkter som enbart innehåller Q10. Många innehåller även olika vitaminer och oljor. Det är bra om produkten innehåller en olja då oljan gör det enklare för kroppen att ta upp tillskottet. Vanliga oljor är kokosnötsolja och MCT-olja.
 • Om du är vegan – Om du äter en vegansk kost så är det viktigt att tillskottet har vegetabiliska kapslar. 

Eventuella biverkningar av Q10

Tester visar att Q10 inte riktigt kan överdoseras. Du kan därmed inte få några biverkningar om du råkar ta för mycket av tillskottet under en kort period. Det är dock alltid bäst att du håller dig till förpackningens rekommendationer gällande dagligt intag.

Tillskottet kan dock påverka effekten av blodförtunnande medicin som t.ex. Waran. Rådgör därför alltid med din läkare om du äter blodförtunnande medicin.

Vi har utsett marknadens bästa Q10

I vårt stora online test har vi utsett den Q10 som är bäst i test just nu. Det bästa Q10-tillskottet kan hjälpa dig att återfå eller bibehålla en god hälsa. Det gäller framförallt dig som känner att din hud, ditt hjärta eller din energi är påverkad. Testvinnaren har en hög koncentrering och viktiga kompletterade tillsatser som kan göra underverk för din hälsa. 

FAQ – Vanliga frågor om Q10

Är Q10 bra för blodtrycket?

Ja, det finns studier som visar på att tillskottet ger ett sänkt blodtryck. 

Vad är bäst för Q10 – kokosolja eller MCT-olja?

Det spelar ingen roll vilken olja ditt kosttillskott innehåller. Såväl kokosolja som MCT-olja kommer från kokosnötter och bidrar till att öka kroppens upptagningsförmåga av tillskottet. 

Kan veganer ta ett tillskott av Q10?

Ja, veganer kan ta ett tillskott så länge som kapslarna är vegetabiliska. 

Vilka livsmedel innehåller Q10?

Du hittar coenzyme Q10 i en rad livsmedel, bland annat inälvsmat, kött och fisk. Det finns även i olika nötter, oljor och grönsaker. 

Bibehåll hjärthälsan med Q10

Q10 är ett relativt okänt ämne för allmänheten och har inte fått den uppmärksamhet som det förtjänar. Detta trots att Q10 spelar en stor roll för kroppens hälsa på många nivåer. Det finns en mängd tillstånd och symptom som ett kosttillskott med detta ämne kan förebygga och lindra. Det gäller framförallt om du närmar dig 40-årsåldern.

Efter att ha läst vårt test vet du vilken produkt som innehåller marknadens bästa Q10. Se till att ta ett dagligt tillskott för att märka av alla de positiva effekterna. 

Behöver du Q10 så kanske du även kan behöva lite extra magnesium, här hittar du vårt test bästa magnesium just nu.

Källhänvisning: https://www.expressen.se/halsoliv/hjartat-kan-raddas-med-q10-och-selen/

”Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.”