Bästa Spirulina

Senast uppdaterad 7 juni, 2024 av Andreas Börjesson

bästa spirulina

Vad är Spirulina?

Rent vetenskapligt är Spirulina ett släkte trådbildande cyanobakterier som är ätbara och innehåller flera olika ämnen som är bra för din kropp.

Topplista med bra spirulina produkter

Det har använts i flera delar av världen sedan länge tillbaka, faktiskt så långt tillbaka som 1400-talet i till exempel Sydamerika, men det är först under de senaste decennierna som det har blivit särskilt populärt och finns nu att få tag på i flera olika former. Vi ska gå igenom de olika alternativen i denna artikel och avgöra vilken som är bäst i test baserat på en online undersökning.

Spirulina innehåller framförallt proteiner men även flera olika vitaminer, aminosyror och fettsyror. Samtliga dessa ämnen är hälsosamma för din kropp och får dig att må bättre. Dessutom finns det mycket järn i Spirulina, något som kroppen onekligen behöver för att fungera väl.

Vi har redan varit inne lite på vad Spirulina är men låt oss göra en djupdykning. Spirulina klassificeras som ätbara, blå-gröna mikroalger. Om man ska vara lite petig så är Spirulina ett släkte cyanobakterier. När man tittar på dem i ett mikroskop kan man se att de ser ut som små spiraler. Det finns många olika typer av cyanobakterier, vissa är ätbara, andra är giftiga. Något de alla har gemensamt är att de har förmågan att binda kväve som finns i luften. Många cyanobakterier är någon typ av alger men inte alla.

Just Spirulina är en typ av cyanobakterie som är ätbar och hälsofrämjande. Den består av 67% proteiner som man annars främst finner i olika typer av kött och det finns 28 gånger mer järn i Spirulina än det gör i lever som man ofta blir rekommenderad att äta för att tillägna sig järn. Alla de ”vanliga” vitaminerna (så när som på vitamin D) finns också i denna superfood, alltså vitamin C, E, B6 och B12. Spirulina kan ses lite som en multivitamin i sig.

Hur Spirulina används

Spirulina i sin kommersiella form finns som pulver, kapslar och tablettform. Det används som ett kosttillskott och kan tillsättas i maträtter eller tas vid sidan om övrig förtäring.

Pulver

I pulverform kan man röra ner det i en smoothie eller i en smet om man gillar att baka. Pulvret går också bra att röra ner i matlagningen, kanske i grytan eller soppan. Det man kan hålla i åtanke är att smaken av Spirulina inte är jättegod på egen hand utan behöver kombineras med andra ingredienser. Att röra ner det tillsammans med övriga ingredienser är det enklaste sättet att inkorporera Spirulina i din matlagning men du kan också toppa gröten med pulvret eller varför inte glassen?

spirulina i pulverform

Kapslar/tabletter

Att ta Spirulina i kapsel- eller tablettformat är smidigt och framförallt enkelt om du är ute eller på resande fot. Spirulinatabletter/kapslar sväljs bara med ett glas vatten som en vanlig tablett. Doseringen är dessutom något lättare eftersom varje kapsel/tablett innehåller en fast mängd Spirulina.

Biverkningar

När du börjar ta Spirulina är det viktigt att börja på en låg dos. Eftersom det blir en omställning för kroppen kan man märka vissa biverkningar av Spirulina precis i början. Till exempel kan du känna av huvudvärk, illamående eller gaser i magen. Dessa biverkningar är övergående och borde avta efter ett tag. Om de inte gör det är det viktigt att du sänker dosen. Annars går det bra att börja på en låg dos och sedan successivt öka allteftersom. Mer ovanliga biverkningar är allergiska reaktioner som klåda, rinnande näsa eller nästäppa. Kvarstår biverkningarna kan det vara klokt att rådgöra med en läkare.

Varför ska man ta Spirulina?

Spirulina har många positiva effekter på din hälsa och lite av det nämnde vi i början av den här artikeln. Utöver alla de hälsosamma ämnena som Spirulina består av så har det faktiskt ännu fler goda egenskaper som är värda att uppmärksamma. Det har gjorts kliniska studier kring Spirulina där man har kunnat dra slutsatsen att Spirulina faktiskt kan användas som komplement till olika läkemedel.

Sänker ditt kolesterol

Till exempel har man upptäckt att Spirulina kan sänka blodfettnivåer eftersom det innehåller klorofyll. Kolesterol har du till exempel säkert hört talas om. Det är en av de vanligaste blodfetterna som man behöver ha koll på. Högt kolesterol kan leda till hjärt- kärlsjukdomar men Spirulina kan alltså hjälpa dig att ta kontroll över kolesterolet i ditt blod.

Stärker immunförsvaret

En annan effekt som Spirulina kan ha är att det stärker immunförsvaret, alltså gör dig mindre känslig för sjukdomar. Det beror på de antioxidanter som finns i Spirulina. Antioxidanter stärker inte bara immunförsvaret utan påverkar även kroppslukter, såsom svett och andedräkt.

Forskning pekar på att det kan minska risken för cancer

Man har också upptäckt att Spirulina har egenskaper som faktiskt hämmar tillväxten av flera olika typer av cancerogena celler. Forskningen har visat positiva resultat hos djur inom detta område men även hos människan kan man använda det för att hämma tillväxten av cancerceller eftersom det innehåller substanser som kan minska risken för cancer, såsom klorofyll.

Sänker högt blodtryck

Om du lider av högt blodtryck kan du i samråd med din läkare prova Spirulina för att sänka blodtrycket. Det finns utförda studier där man har kommit fram till att Spirulina kan bidra till att sänka ditt höga blodtryck. För att få den effekten krävs dock en något högre dos.

spirulina ses som en superfood

Välj rätt

Det finns många olika spirulina-produkter på marknaden. Det stora urvalet kan göra det lite svårt att orientera sig men det finns några knep för att få tag på en bra produkt och för att undvika de fällor man kan snubbla över.

Det här ska du tänka på

 • Först och främst ska du kolla på innehållsförteckningen. Se till att produkten innehåller i alla fall 98% Spirulina och försäkra dig om att det inte finns några konserveringsmedel eller färgämnen. Innehållet ska vara helt naturligt. Om du köper Spirulina-pulver så ska det vara 100% Spirulina på innehållsförteckningen.
 • Spirulina har en väldigt specifik färg. När du ska köpa Spirulina i tablettformat så ska tabletterna vara mörkt gröna och ytan på dem ska helst vara helt matt. Det betyder att Spirulinan har kvar alla sina hälsosamma egenskaper och inte har komprimerats på något sätt.
 • Lukta gärna på Spirulina-produkten innan du köper den. Spirulina har en ganska distinkt lukt men det ska inte vara en lukt som känns frän eller obehaglig. Om lukten är stark och påträngande så ställ tillbaka den och leta vidare.
 • Spirulina är ett naturläkemedel och fungerar som kosttillskott eller komplement till läkemedel. Det är därför viktigt när du ska köpa Spirulina att du ser till att produkten är tillverkad på odlade alger som har drivits fram ekologiskt och under kontrollerade omständigheter.

Ta inte Spirulina om…

Om du redan tar någon typ av medicin eller lider av någon typ av autoimmun sjukdom så behöver du rådgöra med din läkare innan du provar Spirulina. Det är heller inte lämpligt att ta Spirulina om du är gravid eller ammar då Spirulina innehåller jod.

Vanliga frågor om Spirulina

Många av de vanliga frågorna som ställs om Spirulina har vi redan svarat på men här nedan följer ytterligare några frågor som ofta ställs:

 • Varför ska man äta Spirulina?
 • Du tillägnar dig många olika vitaminer och antioxidanter när du äter Spirulina. Alternativet är kanske att ta flera olika kosttillskott eller vitaminer varje dag men här får du istället allt i ett, plus en hel del annat.
 • Hur ska man ta Spirulina?
 • Du får själv prova vad som passar dig bäst. Det finns flera alternativ men för vissa kanske en tablett passar bäst medan det är bättre för någon annan att röra ner det i maten.
 • Kan man äta Spirulina varje dag?
 • Ja, det går bra. Du kan till och med äta det flera gånger om dagen men se till att du har koll på det dagliga intaget. I början kan det till exempel vara bra att nöja sig med 3 gram om dagen
 • Är Spirulina ett bra tillskott?
 • Ja, det är ett bra tillskott på grund av sitt oerhört höga näringsvärde. Du får i dig många olika hälsofrämjande substanser när du äter Spirulina.
 • Avslutningsvis

  Om du funderar på att prova något kosttillskott så är Spirulina en mycket bra kandidat eftersom näringsvärdet är så högt. Användningen av Spirulina är dessutom väl beprövad sedan en lång tid tillbaka. Var noga med doseringen och pröva dig fram för att hitta den form av Spirulina som passar dig bäst. Sedan är det bara att vänta på den goda effekten det får på sin hälsa. Kom ihåg att konsultera din läkare om det är så att du har underliggande sjukdomar eller tar mediciner. Vi har i alla fall gett dig allt du behöver veta nu – inklusive vilken produkt som är bäst i test!

  Det finns gott om fler produkter som kan vara värda att testa för att förbättra hälsan och minska olika typer av besvär. Några populära produkter som många får hjälp av är omega 3, Mct-olja och gurkmeja.

  En annan superfood som det kan vara värt att läsa mer om är superbäret acai.

  Källor

  https://kurera.se/darfor-ska-du-ata-spirulina/

  ”Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.”