Bästa Zink -tillskotten

Senaste uppdaterad:

Zink är livsnödvändigt för kroppen, men samtidigt kan inte kroppen själv producera mineralen. Det är därför många som lider av en brist och behöver ta ett kosttillskott.

Det bästa du kan göra är att ta ett kosttillskott av hög kvalitet, speciellt om du äter en vegetarisk eller vegansk kost. I detta bäst i test har vi därför testat en lång rad tillskott för att kunna utse en testvinnare.

Vi har även sammanställt matnyttig information för dig som vill höja kroppens nivåer och få bort en eventuell brist.

Listan: Bäst i test Zink

Rank 1 / 4

Vitaprana Zinc

Betyg

97

Pris

99 kr

Typ

Kapslar

Mängd

100

Bäst i Test

Zink från en organisk källa paketerade i veganska ekologiska kapslar. Bara fina omdömen.

holistic-zink
Rank 2 / 4

Holistic Zink

Betyg

96

Pris

114 kr

Typ

Kapslar

Mängd

90

Zink mot oxidativ stress och för bla bra testosteronnivåer och immunsystem. Bra betyg med nöjda användare.

zink_plus
Rank 3 / 4

Zink plus - Healthwell

Betyg

93

Pris

99 kr

Typ

Kapslar

Mängd

100

Extra högdoserat zinkpreparat. Berikad med andra mineraler som kan komplettera ditt behov som krom, järn, koppar och mangan.

BodyScience_Zinc_960
Rank 4 / 4

Zink Body science

Betyg

90

Pris

69 kr

Typ

Kapslar

Mängd

100

En helt ok zinkprodukt.

bästa zink tillskotten

Allt du vill veta om zink

Zink är livsnödvändigt för kroppen, men samtidigt kan inte kroppen själv producera mineralen. Det är därför många som lider av en brist och behöver ta ett kosttillskott.

Vi har utfört ett stort bäst i test av olika kosttillskott. Tack vare vårt test kan du snabbt och enkelt hitta ett riktigt bra tillskott och höja kroppens nivåer utan att äta animalisk mat. I vår topplista här ovan finns det ett tillskott för alla!

Vad är zink?

Zink är mycket viktigt för kroppen och räknas som en livsnödvändig mineral. Du kan endast få i dig mineralen genom din mat, bland annat när du äter mejeriprodukter, inälvor och kött. Om du äter en vegetarisk eller vegansk kost är du därför extra utsatt och riskerar att drabbas av en brist.

En brist kan bland annat ge symtom såsom försämrad aptit, och hudförändringar. Du kan även få anemi, diarré, håravfall och förändrad kognition. Om du däremot har rätt nivåer, hjälper zink dig med att få ett hälsosamt hår, en fin hud och hårda naglar som växer fort. Mineralen hjälper även immunsystemet, din syn och benstomme.

För män så hjälper mineralen till med att bibehålla bra testosteronnivåer. En brist kan nämligen ge låga halter av kroppens manliga könshormon.

Mineralen är dessutom en antioxidant som skyddar dina celler mot oxidativ stress och fria radikaler. Det är mycket positivt då celler finns i hela din kropp. Rätt nivå av zink kan även i vissa fall hjälpa vid sömnproblem.

bästa kosttillskotten zink

Få i dig ditt daglig behov

Om du lider av brist på zink, då är det viktigt att du får upp kroppens nivåer. Du kan även äta ett kosttillskott i förebyggande syfte, vilket är det bästa om du är vegetarian eller vegan. Detsamma gäller om du är glutenintolerant eller lider av en tarmsjukdom som gör det svårt för kroppen att absorbera den mineralnivå som finns i mat.

Så stor dos behöver du

De flesta kosttillskott i vårt test innehåller runt 25 mg per dagsdos. Det dagliga behovet för vuxna och gravida kvinnor är 7 mg per dag och 9 mg per dag för män. Ammande kvinnor bör få i sig lite extra, nämligen 11 mg per dag. 

Ett barns behov varierar beroende på kön och ålder enligt följande:

 • Barn 2-5 år: 6 mg
 • Barn 6-9 år: 7 mg
 • Flickor 10-13 år: 8 mg
 • Pojkar 10-13 år: 11 mg
 • Flickor 14-17 år: 9 mg
 • Pojkar 14-17 år: 12 mg

Alla ovanstående nivåer gäller för människor som äter en animalisk kost. Vegetarianer och veganer bör få i sig 25-30 % extra för att upprätthålla rätt nivåer i kroppen.

Välj rätt sorts zink i ditt kosttillskott

Det finns olika källor till zink och det kan vara bra att hålla koll på de olika källorna. Speciellt om du vet med dig att du fått ett riktigt bra resultat av en av källorna. Vissa tillskott innehåller en av källorna, medan andra innehåller alla tre.

De fyra vanligaste högvärdiga zinkkällorna är:

 • Zinkaspartat
 • Zinkglukonat 
 • Zinkcitrat 
 • Zinkpikolinat

Alla källor består av zink som har biotillgänglighet och är mycket lättupptagligt för kroppen. Zinkpikolinat är dock 200-500 % mer lättupptagligt jämfört med zinksulfat som är vanligast i kosttillskott. Det är inte bra att ta ett tillskott som innehåller enbart zinkpikolinat eftersom kroppens nivåer av järn och koppar då kan urlakas.

Det bästa är att välja ett kosttillskott som innehåller svartpepparextrakt. Det hjälper nämligen till att öka kroppens upptag av mineralen. Det finns även tillskott som är berikade med allt från koppar och mangan till järn.

Få i dig zink genom tabletter och kapslar

Det bästa zink du kan få i dig ger dig den dagliga dosen genom en enda kapsel eller tablett. På så sätt blir det enkelt att ta den dagliga dosen.

Du kan välja mellan tabletter eller kapslar. Det är de två vanligaste beredningsformerna och du hittar båda två i vår bäst i test-lista.

Kapslar är ofta stora och kan vara svåra att svälja för vissa människor. Tabletter kan därför vara den enklaste alternativet för många. Oavsett vilket alternativ du väljer, så är båda enkla att ta med om du ska iväg på en resa eller liknande.

Eventuella biverkningar av överskott

Den övre dagliga gränsen du bör få i dig ligger på 25 mg per dag, alltså den vanliga dosen i ett kosttillskott. Det finns inga farliga biverkningar så länge du följer dagsdosen, men en biverkning av att ta för mycket zink är att kroppens nivåer av andra mineraler kan urlakas. 

Forskning visar dock att du kan få allvarliga biverkningar om du får i dig så pass höga nivåer av mineralet att det blir toxiskt. Det gäller endast om du får i dig extremt höga mängder, vilket är runt 300 mg per dag.

Så hittar du det marknadens bästa zink

Om du vill köpa ett tillskott för att höja kroppens nivåer, då finns det några saker som är bra att hålla koll på för att hitta det bästa alternativet. Till att börja med kan du titta i vår topplista där vi har gjort en ingående granskning och jämförelse av olika tillskott.

Om du vill göra en egen jämförelse, så bör du titta efter följande:

 • Mg per kapsel – Hur mkt milligram innehåller varje kapsel eller tablett. Det är bra om en enda kapsel eller tablett kan ge dig hela den dagliga dosen. 
 • Pris per kapsel – Om du vill välja ett budgetvänligt tillskott, kika då på hur mycket tillskottet kostar per kapsel eller daglig dos.
 • Zinkkälla – Kika även på vilken sorts källa kosttillskottet består av. Det är bra om det är så biotillgängligt som möjligt för att du ska få bäst effekt.

Du bör äta ditt kosttillskott i några veckor innan du utvärderar vilka resultat du har fått. Det tar nämligen ett tag för kroppens nivåer att stiga

bra mat med zink mineral

Detta zink är bäst i test

Vi har utsett det kosttillskott med zink som är bäst i test. För att få fram en testvinnare har vi bland annat granskat innehållsförteckningar, kvalitet och läst användares recensioner om de olika produkterna. 

FAQ – Vanliga frågor

Varför drabbas vissa enklare av zinkbrist?

Personer med malabsorption drabbas enklare av en brist, det gäller vid sjukdomar såsom diabetes och tarmsjukdomar.

Varför bör jag ta ett tillskott?

Det finns många bra anledningar till att ta ett kosttillskott. Framförallt om du äter en kost utan animalier och vill undvika en brist.

Finns det något kosttillskott i flytande form?

Ja, om du inte vill ta tabletter eller kapslar så finns det även flytande form.

Vilken icke-animalisk mat innehåller mest av mineralen?

Du kan få i dig mineralen genom att äta vetegroddar, cashewnötter och jordnötter.

Kom till rätta med din zinkbrist

Efter att ha kikat på vår topplista vet du vilket kosttillskott med zink som är bäst i test. Vår testvinnare håller extra hög kvalitet, men alla tillskott på listan är bra alternativ.

Genom att regelbundet ta ett tillskott kan du höja kroppens egna nivåer och snabbt få hälsosamma effekter om du lider av en brist. Om du lider av en brist så kan du få tydliga symtom.

Såväl barn som vuxna och gravida kan ta ett kosttillskott. Det är dock bra att hålla sig inom den dagliga dosen. Du kan välja mellan tabletter och kapslar. Oavsett vilken beredningsform du väljer så är det även bra att hålla koll på vilken form av mineralen som finns i kosttillskottet. Vissa är nämligen mer lättupptagliga för kroppen. 

Uppdaterad 2022-01-05

Källhänvisning: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/zink