Bästa insomningstabletten

Senaste uppdaterad:

Har du svårt att komma till ro när det är läggdags? Då kan det vara värt att testa tabletter för insomning. Tabletterna hjälper dig att komma ner i varv och gör din kropp redo att sova.

En stor del av den svenska befolkningen har problem med att somna. Vi har därför tagit på oss att testa de produkter som finns på marknaden för att hitta den som är bäst i test. Allt för att du ska få en god nattsömn.

Ta en titt på vår topplista och fortsätt sedan att läsa vår köpguide för de bästa råden om insomningstabletter.

Listan: Bäst i test insomningstabletter

BodyScience_Wellness_DeepSleep
Rank 1 / 5

Deep Sleep ‐ för djupare och bättre sömn

Betyg

98

Pris

199 kr

Typ

Kapslar

Mängd

90

Bäst i Test!

En mix av ämnen för dig med sömnbesvär. Ofta beror sömnbesvär på stress. Det finns ett antal naturliga ämnen som gör att vi stressar ner och får ett lugn i oss och därmed sover bättre. Här har vi kapslar med gaba, citronmeliss, kamomill, humle och grönt havre mm. Den mest kompletta produkten vi funnit och med de överlag bästa betygen från de som testat.

zzz-swe
Rank 2 / 5

ZZZZZ Protein.se

Betyg

96

Pris

299 kr

Typ

Kapslar

Mängd

60

Olika örter och växter som tillsammans ger lugn och ro. För att lättare somna och sova hela natten. Lavendel, gaba, magnesium och ashwagandha är några av ingredienserna. Blandat utfall hos användarna.

dormeasan
Rank 3 / 5

Dormeasan

Betyg

93

Pris

155 kr

Typ

Flytande

Mängd

50 ml

Ett godkänt naturläkemedel som ska lindra oro och insomningsbesvär. Magnesium , humle och valerinana samverkar för bästa effekt. Sägs även kunna lindra baksmälla.

saframyl_positive_sleep
Rank 4 / 5

Saframyl Positive Sleep

Betyg

92

Pris

399 kr

Typ

Kapslar

Mängd

30 st

Denna produkt som är framtagen för dig med sömnproblem. Basen utgörs av saffran, citronmeliss och vallmo. Betygen från användare är väldigt blandade. En del sover jättebra när de tar dem och några märker ingen skillnad. Det är nog så tyvärr med de flesta produkterna att man får prova sig fram lite.

valerina_natt_
Rank 5 / 5

Valerina natt

Betyg

89

Pris

75 kr

Typ

Tabletter

Mängd

40 st

Växtbaserat naturläkemedel som ska skapa ro. Baserat på främst humle och citronmeliss. Har bara hittat ett par omdömen vilka har varit goda.

bästa tabletterna för att sova

Behöver du en tablett för insomning?

Att ha svårt med att somna är inget ovanligt. Forskning visar snarare att 37 % av den svenska befolkningen har sömnproblem. Det är inte så konstigt med tanke på den stressiga vardag vi lever i och alla krav vi ställs inför. 

Om du verkligen lider av din svårigheter att somna och ligger vaken i flera timmar, då är det värt att testa en receptfri tablett för insomning. Den kan nämligen få dig att varva ner och somna enklare.

Utbudet är inte jättestort, men vi har granskat de tillgängliga produkterna för att få dig att somna snabbare. I vår topplista här ovanför hittar du vinnaren av vårt test samt många bra alternativ.

Vad är en insomningstablett?

En insomningstablett skiljer sig från en sömntablett. En sömntablett hjälper dig att sova och skrivs ut av läkare på recept. En insomningstablett däremot hjälper kroppen att varva ner så att du enklare ska kunna somna. Det finns receptfria alternativ som du kan köpa på nätet eller i hälsokostbutiker.

Du hittar de bästa alternativen för insomning i vår lista här ovan. Dessutom finns det naturläkemedel som sägs kunna hjälpa kroppen att varva ner om du är stressad, bland annat téer. 

Sömnen är livsviktig för dig och din hälsa, därför är det bra att ta tag i problemet innan det blir allt för stort. 

god sömn med hälsokost

Välj rätt receptfri sömntablett för snabb insomning 

I vårt test finner du receptfria tabletter för insomning. Vi har utsett den produkt som är bäst i test genom att granska innehåll och kvalitet samt själva testa dess effekt. 

Insomningstabletter är dock mycket individuellt. En produkt som har en magiskt bra inverkan på en person, kan ge en mindre bra effekt på andra. Om du skulle känna att testvinnaren inte ger dig det resultat du vill ha, så är det därför värt att testa fler tablettalternativ. 

Vårt test visar att tabletter med flera verksamma ämnen ger bäst resultat. Då ökar chansen att du ska uppnå rätt effekt. De verksamma ämnen som förekommer i tabletterna i olika blandningar är bland annat magnesium, ashwagandha, GABA, zink och L-teanin. 

Aktiva ämnen som kan bidra till din sömn

Ett av de aktiva ämnen du hittar i insomningstabletter är GABA. Det är en aminosyra som förekommer naturligt i kroppen och därmed inget främmande ämne. GABA verkar genom att sänka aktiviteten i ditt nervsystem, något som leder till att du blir lugn och mindre stressad.

Magnesium är ett annat aktivt ämne i många produkter. Magnesium aktiverar kroppens parasympatiska system vilket gör den både lugn och avslappnad.

Zink hjälper kroppen att omsätta sömnhormonet melatonin vilket leder till att kroppens aktivitet i nervsystemet lugnar ner sig. Ashwagandha reglerar istället stresshormonet kortisol och kroppens blodsockernivåer.

Som du hör så ger ofta en kombination av dessa ämnen den bästa effekten när du ska sova. 

Vem kan använda en insomningstablett?

Alla vuxna människor kan testa att använda tabletter för insomning. Om du har besvär med att somna och ofta ligger vaken så kan du förbättra din sömnkvalitet avsevärt med lite hjälp.

Om du däremot har mycket svåra sömnbesvär kan det vara värt att vända dig till en läkare för att få receptbelagda sömntabletter utskrivna. 

Du bör dock inte ge tabletterna till barn under 18 år utan att först rådfråga en läkare. Barn som har sömnsvårigheter bör få annan hjälp. 

Så här använder du tabletterna

De flesta receptfria medel för insomning består utav kapslar som är enkla att svälja. Det bästa är följa de rekommendationer som står angivna på förpackningen angående hur många kapslar du ska ta. Antalet kapslar kan nämligen skilja sig åt mellan olika produkter.

Ta dina kapslar cirka en timme innan läggdags. Då hinner de aktiva ämnena börja verka och få din kropp att varva ner innan du lägger dig. Samtidigt bör du själv underlätta för insomningen genom att dämpa ljuset och stänga av både mobil- och tv-skärmar.

Eventuella biverkningar av en insomningstablett

Alla vill ha tabletter för insomning utan biverkningar. Det är nämligen inte kul att känna sig trött även dagen efter. Du behöver dock inte oroa dig. Insomningstabletter har nämligen inga kända biverkningar som påverkar dig dagen efter. Även om du inte skulle somna av tabletterna, så har de aktiva ämnenas effekt ändå avtagit efter några timmar.

handla gärna insomningstabletter på nätet

Så hittar du den bästa insomningstabletten

För att hitta den produkt som är bäst för dig och din sömn kan du behöva testa dig fram. I vårt test så kikade vi på en mängd aspekter för att utse en testvinnare. Om du vill jämföra produkter på egen hand så föreslår vi att du gör likadant.

  • Beredningsform – Vilken beredningsform har produkten, kapslar eller tabletter?
  • Antal portioner – Hur många portioner innehåller förpackningen, alltså i hur många dagar räcker den?
  • Pris per portion – Hur många kapslar behöver du ta per portion och hur mycket kostar en portion? Ju fler kapslar per portion, desto dyrare blir produkten.
  • Användares recensioner – Läs användares recensioner för att se vad de har att säga om produkternas kvalitet och effekt. Sömn är alltid individuellt, men många positiva recensioner bådar gott även för dig. 
  • Aktivt ämne – Vilka aktiva ämnen innehåller produkten? Ju fler desto bättre för din sömn. Om vissa ämnen inte fungerar för dig så är det värt att testa en ny produkt med andra aktiva ämnen.

Kom ihåg att du kan behöva testa flera olika produkter innan du hittar den bästa för just dig. Dessutom måste du själv hjälpa din sömn på traven med varma duschar, avslappnande musik, dämpad belysning och inget scrollande i mobilen.

Den bästa tabletten för insomning utan biverkningar

Vi har utsett den produkt för insomning som är bäst i test, allt för att du ska kunna få en bättre sömnkvalitet och känna dig piggare under dagarna. Testvinnaren hjälper dig att varva ner utan biverkningar dagen efter. Dessutom är det ett naturligt alternativ som du köper receptfritt på nätet.

FAQ – Vanliga frågor 

Vad händer om jag inte får någon effekt?

Om du inte får någon effekt av den produkt du har valt så bör du testa en annan. Välj då en produkt som innehåller andra aktiva ämnen.

Vilken tid på dygnet bör jag ta tabletten?

Du bör ta din tablett för insomning cirka en timme innan det är läggdags. Då hinner de aktiva ämnena verka samtidigt som du själv gör dig redo för sängen.

Finns det veganska insomningstabletter?

Ja, det finns alternativ på marknaden som passar för dig som äter en vegetarisk eller vegansk kost.

Ger en tablett för insomning en garanterad sömn?

Nej, du kommer inte garanterat att somna. Tabletten hjälper dig endast att varva ner för att kunna somna enklare. Du måste hjälpa till själv genom att släcka lampor och lägga bort mobilen i tid.

Underlätta din insomning utan läkarbesök

I vårt stora test har vi tagit fram de produkter som är bäst på marknaden när det gäller sömn. Alla är receptfria och de hjälper din kropp att varva ner inför läggdags. Tack vare dessa tabletter slipper du besöka läkaren för att få receptbelagd sömnmedicin om du bara har smärre problem. 

Vi har utfört ett ingående test av produkternas innehåll och effekter. Därefter har vi betygsatt och jämfört allihop för att kunna rangordna alternativen på vår topplista. 

Vi har även knåpat ihop en köpguide där får du extra tips och råd inför ditt val. Lycka till med ditt köp och din sömn!

Källhänvisning: https://www.mynewsdesk.com/se/yogobe-se/pressreleases/fyra-av-tio-svenskar-har-svaart-att-sova-riskerar-haelsan-2829846