Kosttillskott mot akne / finnar

Senaste uppdaterad:

Akne är en mycket vanlig hudåkomma som kan drabba såväl tonåringar som vuxna människor. För att bli från jobbiga finnar i ansiktet är det viktigt att äta en balanserad kost och vara noggrann med hygienen.

Det finns dessutom många kosttillskott mot akne som kan behandla blemmorna, det gäller speciellt dig med näringsbrister. De bästa tillskotten lugnar din hud och lindrar den pågående inflammationen.

Vi har utfört ett stort test av olika kosttillskott för att utse vilket som är bäst i test. På så sätt kan du snabbt och enkelt börja behandla utslagen med allt från zink till pantotensyra.

Listan: Bäst i test Akne

Vi har gått igenom vilka olika typer av tillskott som kan hjälpa dig att få en finare hy, här kommer de bästa:

Rank 1 / 4

B5 Pantotensyra

Betyg

98

Pris

112 kr

Typ

Kapslar

Mängd

90

B5 eller pantotensyra är ett tillskott som ofta används när det kommer till att förbättra hud och hår. Har många funktioner bland annat har studier visat att det kan minska porer och därmed akneproblem vid hög dosering. Riktigt många användare skriver att de har märkt stor skillnad med renare hy och minskat antal finnar. Så har du inte provat ännu så gör det!

hudvardspaketet
Rank 2 / 4

Body science - Hudvårdspaket

Betyg

96

Pris

349 kr

Typ

Kapslar

Mängd

349

Paket med olika produkter som alla kan bidra till bättre hud på sitt vis. Zink, B5 och omega-3. I kombination med ordentlig rengöring och bra kost så har du här alla möjligheter till att få en finare hy och minska ev. akneproblem.

collagen_skin___nails
Rank 3 / 4

Kollagen skin & nails

Betyg

95

Pris

224 kr

Typ

Kapslar

Mängd

90

Sammansatt produkt från kvalitetsmärket healthwell. Flera ämnen som kan bidra till bättre hud. Zink, kollagen och B5(pantotensyra) är några av de främsta. Mycket positiva betyg från många användare.

jättenattljusolja
Rank 4 / 4

JÄTTENATTLJUSOLJA - Lamberts

Betyg

89

Pris

125 kr

Typ

Kapslar

Mängd

90

GLA eller nattljusolja har en hormoniell effekt som kan minska problem med exempelvis PMS, klimakteriebesvär eller akne.

problem med akne - bästa tillskotten

Vad är kosttillskott för akne?

Vi har utfört ett stort test av diverse kosttillskott för akne. Allt för att du enkelt ska kunna välja den bästa produkten. I vårt test hittar du bland annat de verksamma ämnena zink och vitamin B5.

Huden behöver gott om vitaminer och mineraler för att må bra. Med hjälp av rätt behandling kan du minska hudens inflammation och snabbt dämpa dina besvär.

Vi utser det tillskott som är bäst i test och dessutom ger vår topplista tips om många bra alternativ. Vi har även sammanställt en uttömmande guide om allt du vill veta. 

Bota akne med allt från zink till B5

Finnar är vanligt bland vuxna och syns bland annat som papler, pustler och cystor i den inflammerade huden. Om du vill bli fri från din akne så bör du inta vitaminer och kosttillskott som verkar inflammationshämmande. På så sätt kan du råda bot på såväl näringsbrist som obalanser i kroppen.

Det finns framförallt två tillskott som passar bra som behandling vid utslag, akne och blemmor. Det är därför dessa tillskott du bör testa först eller i kombination med andra:

Det finns dock ännu fler ämnen som är viktiga för att du ska få en frisk hud:

Det är individuellt vilka tillskott som ger bäst effekt. Det är därför bra att testa en behandling med olika tillskott för att hitta det bästa för just din hud. Kom ihåg att det krävs lång tid för att få synbar effekt på huden. Det är därför viktigt att ge tillskotten tid så att huden får en spark i baken att börja läka.

Använd mineralet zink mot finnar

Om man har problem med huden är det vanligt att även ha brist på zink. Zinkbrist är nämligen mycket vanligt bland svenskar och symtom på bristen visas framförallt genom hudförändringar. Huden är vanligtvis full av zink och en brist kan ge både finnar och eksem. 

Det är svårt för människokroppen att absorbera zink och därför kan ett tillskott ge mycket bra resultat. Det räcker vanligtvis med 20-100 mg zink per dag för att få fina resultat. 

zink mot akne

Vitamin C och vitamin E för frisk hy

Vitamin C och vitamin E är två mycket kraftfulla vitaminer och behövs för att kroppen ska fungera normalt. De behövs även för att huden ska må bra och vara frisk. 

Vitamin C är en kraftfull antioxidant som hjälper dig att stärka ditt immunförsvar och kroppens motståndskraft. Vitaminen bildar även kollagen, minskar rynkor och läker huden.

Vitamin E hjälper dig att få en frisk hy. Människor med akne har ofta brist på just vitamin E, ofta i kombination med brist på zink. Du kan därför med fördel kombinera ditt zinktillskott med både vitamin C och E. 

Probiotika läker tarmen och lindrar akne

Många mår bra av att ta ett extra tillskott av probiotika eftersom det läker tarmen och ger dig en bra balans i magen. På så sätt kan tarmarna enklare ta upp all den näring som finns i magen. Näringsbrist och läckande tarmar kan nämligen orsaka hudproblem såsom akne.

Det finns många bra tillskott med probiotika att välja mellan. Du tar tillskottet varje dag i samband med en måltid. Probiotika är magens goda bakterier och kan med fördel kombineras med prebiotika. 

Balansera dina hormoner med GLA

GLA är en förkortning av Gammalinolensyra, vilket är mer känt under namnet jättenattljusolja. Det är en omega-6-fettsyra som har vårdande egenskaper, speciellt när det gäller huden. 

GLA hjälper bland annat din kropp att återfukta huden, samtidigt som oljan balanserar de hormoner som kan ge utslag. Det är helt enkelt ett optimalt tillskott för dig som behöver hjälp med hudens välmående. Det gäller speciellt dig som lider av en oren och fet hy utan fukt och elasticitet.

Vitamin B5 kan läka din hud

Vitamin B5 är en bra behandling för dig som har en inflammerad hud. Detta tillskott består av den vattenlösliga vitaminen B5 som ofta kallas för pantotensyra. Vitaminen är viktig för ämnesomsättningen då den bryter ner fett, protein och kolhydrater. Den hämmar även den näring som aknebakterierna annars får.

Vitamin B5 ger dessutom din kropp gott om energi. Brist på B5 kan förutom hudförändringar även ge symtom såsom trötthet, depression, sömnrubbningar och magkramper. 

Vitamin B5 stimulerar hudens läkningsförmåga, minskar porernas storlek och gör huden mindre fet, därav den goda effekten på finnar. 

Kräm med pantotensyra mot akne i ansiktet

För att läka ut blemmor i ansiktet är det viktigt att kombinera kosttillskott mot akne med god hygien i ansiktet. Du bör därför tvätta ansiktet, sminkborstar och liknande regelbundet.

Därefter är det bra att smörja in ansiktet med en kräm bestående av pantotensyra (vitamin B5). Pantotensyra är den bästa behandlingen mot finnar då ämnet hjälper till att återfukta och läka huden. Det finns många studier som bevisar pantotensyrans förträfflighet. 

En kräm med pantotensyra är även smidigt att använda, speciellt för dig som inte vill svälja tabletter, kapslar eller liknande. Dessutom får du direkt effekt på huden då den suger upp det verksamma ämnet. 

b5 pantotensyra mot finnar

Bästa beredningsformen: Tabletter, kapslar eller pulver

Det finns gott om beredningsformer för kosttillskott mot akne. Du kan bland annat välja mellan krämer, tabletter och pulver.

Ett högkoncentrerat pulver är ofta ett mycket bra och kostnadseffektivt val. Du kan enkelt styra över doseringen och du kan till exempel röra ut pulvret i juice eller smoothies. På så sätt slipper du känna den tråkiga smak vissa pulver har.

Kapslar och tabletter är enkla att dosera och du kan även ta med dem i necessären om du ska iväg på semester. Genom att tarmarna får absorbera de verksamma ämnena kan din kropp läka inifrån och ut. 

När ska jag ta kosttillskott mot akne?

Oavsett vilken sorts tillskott du väljer så är det viktigt att inta det regelbundet för att få bäst effekt. Vilken tid på dagen du bör ta tillskottet beror på vilken sort det är. De flesta bör dock intas tillsammans med en måltid och gärna vid samma tid varje dag.

Hur snabbt kan jag se ett resultat?

Det är inte ovanligt att det tar lång tid innan du ser effekt av diverse tillskott, speciellt när det rör sig om kvisslor och finnar på huden. Det tar nämligen lång tid för huden att bilda nya celler och börja läka. Det är därför viktigt att inte tappa modet för tidigt.

När det gäller kosttillskott så bör du testa de i minst tre veckor innan du börjar utvärdera dess effekter. Om kroppen har en brist så måste bristen först fyllas innan huden kan börja läka.

Detta kosttillskott mot akne blev bäst i test

Genom att kika på vår topplista så hittar du den produkt mot finnar som vi anser vara bäst i test. Produkten ger en mycket bra effekt på inflammerad hud och hjälper din hud att läka. Dessutom ser den till att hålla din hud len, frisk och fin.

FAQ – Vanliga frågor om tillskott vid finnar

Kan tillskott bota finnar för alltid?

Det finns olika anledningar till huden drabbas av finnar, till exempel näringsbrist eller oren hy. Oavsett vad anledningen är, så är det viktigt att hålla kroppen i schack för att inte återigen drabbas av blemmor.

Vilka livsmedel bör jag undvika om jag har finnar?

Studier visar att vissa livsmedel är en mer bidragande faktor till att ansiktet drabbas av finnar. Hit räknas bland annat mejerier och choklad. Du bör därför undvika dessa livsmedel.

Är kosttillskott för akne viktigare än maten jag äter?

Olika kosttillskott kan aldrig väga upp för en näringsfattig kost. De kan dock snabbt fylla kroppens förråd där den har brister. Kombinera därför en näringsrik kost med tillskott för de bästa och mest långvariga resultaten. 

Är pantotensyra bäst som kräm eller tabletter?

Man kan få mycket bra effekt av både kräm och tabletter med vitamin B5, det är därför smart att testa vilken du tycker är bäst för just din hud.

Läk din hud med hjälp av tillskott

Har du liksom många andra tröttnat på ett ansikte fullt av blemmor? Då bör du testa olika tillskott som kan hjälpa huden på traven. Det finns nämligen många vitaminer och mineraler som verkar hämmande och läkande. De kan dämpa inflammationen i huden och göra den frisk och fin.

Zink och vitamin B5 är de populäraste tillskotten bland de som lider av blemmor. Genom att välja ett högkoncentrerat kosttillskott av bra kvalitet och kombinera detta med en näringsrik kost så kan du snabbt se resultat på din hud. Kika på vår topplista för att hitta de bästa alternativen. Lycka till!

Källhänvisning: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4065280/