Bästa kosttillskott klimakteriet

Senaste uppdaterad:

Befinner du dig i övergångsåldern och lider av besvär såsom trötthet, värmevallningar och humörsvängningar? Då kan ett kosttillskott för klimakteriet vara en mycket bra lösning. I vårt stora test utser vi vilken produkt som är bäst i test vid klimakteriebesvär.

Klimakteriet kan ge dig både fysiska och psykiska besvär som kan pågå i flera år. Ett tillskott kan dock lindra symtomen rejält och ge dig en bättre livskvalitet. Se därför till att börja i tid så att du slipper lida.

Vi har utsett det bästa kosttillskottet och dessutom har vi sammanställt en stor köpguide med allt du vill veta.

Listan: Bäst i Test kosttillskott vid klimakteriet

Vi har gått igenom vilka olika typer av tillskott som kan hjälpa dig om du har besvär i samband med klimakteriet. Här har du resultaten av vår genomgång.

better_you_balans_kvinna
Rank 1 / 7

Better you balans kvinna

Betyg

98

Pris

299

Typ

Kapslar

Antal

60

Bäst i test!

En kombination av ett antal ämnen som passar för kvinnor i övergångsålder – klimakteriet. Här finns bland annat, d-vitamin, magnesium, macapulver (zink, selen, järn), kakao, bidrottninggéle, gurkmeja och jättenattljusolja. Positiva betyg och recensioner överlag.

gla_jattenattljusolja_kapslar_49878_x2
Rank 2 / 7

GLA jättenattljusolja

Betyg

97

Pris

159

Typ

Mjuka kapslar

Antal

90

Från fröna i växten jättenattljus utvinns denna produkt som har flera efterfrågade egenskaper. Kan hjälpa vid hormoniella besvär och hudproblem som eksem, psoriasis eller akne. Finns inte forskning som kan stödja detta fullt ut men överaskande många positiva omdömen där de som provat har märkt en bra effekt gör att denna får ett fint betyg.

inre-balans-protein-se
Rank 3 / 7

INRE BALANS - Protein.se

Betyg

93

Pris

399

Typ

Kapslar

Antal

150

Denna mix av ämnen är tänkt att bidra till förbättringar i hormonnivå, hud och psyke. Ett antal svåruttalade ämnen som ska lösa många problem, nac, folsyra, zink, dim, myo-inositl är några . Ett flertal användare säger sig ha fått stor förbättring med humör, sömn, hy och hår så för ett antal så fungerar de iaf. Lite för dyr för att få toppbetygen.

klimadynon-vid-klimakteriet
Rank 4 / 7

Klimadynon

Betyg

92

Pris

169

Typ

Kapslar

Antal

90

Växtbaserad produkt för dig med klimakteriebesvär. Det aktiva ämnet i dessa kapslar är läkesilverax. Användares omdömen talar mest om att de har fått minskade vallningar och svettningar. Så är det ditt största problem kan detta vara produkten för dig.

new-nordic-meno-joy
Rank 5 / 7

New nordic meno joy

Betyg

91

Pris

249

Typ

Tabletter

Antal

60

Börja du känna av symptom som kan bero på att du är i övergångsåldern, ja då kan det vara värt att testa denna produkt som innehåller ett antal ämnen som kan lindra. B6, magnesium, humle, rödklöver och damiana. Reglerar hormonbalansen och motverkar vallningar, humörsvängingar mm. De som provat säger att det hjälper ibland och ibland inte.

super-bidrottninggele
Rank 6 / 7

Super bidrottninggele - Healthwell

Betyg

87

Pris

199

Typ

Kapslar

Antal

30

Bidrottninggelé är rikt på många bra ämnen som kan hjälpa dig må bättre. 10-DHA, kollagen, mineraler och B-vitaminer i överflöd. Bra för hud och hormonbalans bla.

alpha_plus_kvinnavital
Rank 7 / 7

Alpha plus kvinnavital

Betyg

84

Pris

205

Typ

Tabletter

Antal

100

Denna produkt är specialanpassad för kvinnor över 50. De viktigaste vitaminerna och mineralerna samt några ämnen som åkerfräkenextrakt och broccoliextrakt. Säkrar att du har alla ämnen du behöver, inget specifikt mot just hormon, vallningsproblem.

bästa kosttillskott klimakteriet

Ska du köpa kosttillskott för klimakteriet? Läs vidare!

Vi har genomfört en stor undersökning för att utse vilket kosttillskott för klimakteriet som är bäst i test. Allt för att du ska kunna göra ett bra val för din hälsa.

Vi har bland annat använt oss av diverse studier och andra tester som underlag för vår jämförelse och köpguide. Dessutom har vi läst användares egna recensioner om de olika produkterna för att få en så bra helhetsbild som möjligt. 

I vår topplista hittar du testvinnaren och många bra alternativ. Dessutom har vi en välfylld köpguide om du är osäker på vilket kosttillskott du ska köpa.

Varför behöver jag ett kosttillskott för klimakteriet?

När du närmar dig övergångsåldern kan du drabbas av en mängd olika klimakteriebesvär, bland annat trötthet, humörsvängningar, svettningar, värmevallningar, sömnsvårigheter och torra slemhinnor. Allt detta beror framförallt på att kroppens nivå av östrogen minskar. 

För att lindra eller råda bot på dessa symtom är det bra att ta ett kosttillskott för klimakteriet. På så sätt kan du leva ett vanligt liv utan att behöva bekymra dig för jobbiga symtom. 

Ett riktigt bra kosttillskott kan stabilisera din hormonbalans och därmed lindra besvär.

symptom för klimakteriet

Vem kan ta kosttillskott för klimakteriet?

Alla kvinnor som har starka symtom och stora klimakteriebesvär i övergångsåldern kan må bättre om de tar ett kosttillskott för klimakteriet. Dessa kosttillskott är speciellt anpassade för att skapa en jämn hormonbalans och minska diverse symtom.

De flesta kvinnor hamnar i klimakteriet vid genomsnittsåldern 47,5 år. Klimakteriet kan dock komma både tidigare och senare än så. Allt mellan 45 till 55 år anses vara helt normalt. 

Du bör ta ett tillskott direkt när du får symtom, då kan du minska dina besvär redan från början. Runt 75 % av alla kvinnor drabbas av olika symtom, så det är alltså mycket vanligt. 

Vilket är det bästa kosttillskottet för klimakteriet?

Det finns en mängd olika tillskott som alla innehåller olika ingredienser och kombinationer för att hjälpa dig genom övergångsåldern. Det finns ingen specifik kombination som funkar för alla, därför kan du behöva testa dig fram för att hitta det bästa kosttillskottet för klimakteriet för just dig. 

Ingredienserna i tillskotten är ofta naturliga och består utav en mängd kombinationer. Några av de ingredienser som är populära i denna typ av tillskott är bland annat följande:

 • Fytoöstrogener – Liknar kroppens eget östrogen som minskar vid klimakteriet. 
 • Jättenattljusolja – Denna örtingrediens kommer från växten jättenattljus och är rik på fettsyran GLA. Det är en mycket bra ingrediens vid hormonella besvär, värmevallningar och även för huden. Hjälper till att skapa den hormonella substansen prostaglandin som vid brist kan ge klimakteriebesvär.
 • Rödklöverextrakt – En naturlig ingrediens som är effektiv mot värmevallningar. Ingrediensen ska helst vara fermenterad för att ge bäst effekt.
 • Munkpeppar – Denna ingrediens kommer från ett träd vid Medelhavet. Den bidrar framförallt till att ge dig ett jämnare humör.
 • Vitamin B6 – Reglerar kroppens hormonaktiviteter. Denna ingrediens är extra bra vid humörsvängningar. 
 • D-vitamin – I övergångsåldern är det lätt att drabbas av skör benstomme, men D-vitamin hjälper till att stärka den. 
 • Magnesium – Bra för den psykiska funktionen och dessutom minskar magnesium trötthet och depressiva känslor.
 • Biotin – Hjälper till att stärka hår, hud och naglar, speciellt om du märker att du tappar mycket hår eller att naglarna skivar sig. 
 • Havtorn – Ett mycket näringsrikt bär som hjälper till att reglera fuktbalansen i dina slemhinnor tack vare dess Omega-7. Ett tillskott med havtorn är därför ett bra val om du lider av torra slemhinnor.
 • Vitaminer & mineraler – En mängd olika sorter, ofta zink, selen, kalium, jod, koppar. Hjälper till att bibehålla normala kroppsfunktioner och ger dig bra näring.
 • Här kan du även läsa mer om folsyra som kan ge positiva effekter för kvinnor i alla åldrar.

Med rätt storts tillskott kan du få mer energi för att orka med vardagen bättre. Fundera på vilka effekter du vill uppnå och vilka symtom du har för att kunna välja rätt tillskott.

Välj rätt ingredienser för de tre vanligaste symtomen

Det finns tre symtom som är extra vanliga och kraftiga vid övergångsåldern. Om du lider av någon av dessa tre, då vet du nu vilka ingredienser du bör satsa på i ditt kosttillskott.

Om du lider av följande symtom, välj då rätt ingrediens:

 • Trötthet – Vid trötthet bör du satsa på ett tillskott som innehåller magnesium.
 • Värmevallningar – Vid värmevallningar bör du satsa på ett tillskott som innehåller jättenattljusolja eller rödklöverextrakt.
 • Humörsvängningar – Vid humörsvängningar bör du satsa på ett tillskott som innehåller fytoöstrogener, munkpeppar och vitamin B6. 

Lindra psykiska symtom vid klimakteriet

Det är vanligt att drabbas av diverse psykiska symtom i övergångsåldern. Hit räknas bland annat depressiva känslor, sömnsvårigheter och en ökad sårbarhet. Alla dessa symtom kan då härledas till det faktum att kroppens östrogennivåer har minskat. 

Kosttillskott för klimakteriet kan hjälpa även vid psykiska besvär då de ser till att hjälpa kroppen med hormonbalansen. 

Veganska alternativ att välja mellan

Det finns gott om veganska kosttillskott för klimakteriet. På så sätt kan alla ta ett tillskott för att må bättre.

Om du är vegan bör du kika på ingredienslistan för att se så att kapslarna är tillverkade av vegetabiliskt material.

Tre olika beredningsformer – Flytande, kapslar och tabletter

Om du vill ta ett kosttillskott för klimakteriebesvär så finns det tre olika beredningsformer att välja mellan. Den ovanligaste är den flytande formen, det finns få tillskott som är flytande.

Den vanligaste beredningsformen är kapslar, tätt följt av tabletter. Tabletter är oftast något enklare att svälja, men kapslarna innehåller flytande oljor som ger bra effekt. Såväl kapslar som tabletter är enkla att ta med dig om du reser bort, något som är svårare med ett flytande tillskott.

piller kapslar eller pulver för kosttillskott vid klimakteriebesvär

Så väljer du rätt kosttillskott för klimakteriebesvär

Det finns en djungel av olika kosttillskott för klimakteriet. Därför har vi sammanställt vår topplista för att hjälpa dig att hitta den bästa produkten. Vår testvinnare är riktigt bra, men för att få optimal effekt bör du alltid kika på vilka symtom du har och vilka ingredienser som kan lindra dem.

Det finns några saker som är bra att tänka på för att välja rätt tillskott för just dig:

 • Ingredienser – Kika på ingredienslistan och ta hjälp av vår guide här ovanför för att få reda på vilka ingredienser som kan hjälpa dig. 
 • Dosering – Hur stor är den dagliga dosen, det vill säga, hur många tabletter eller kapslar behöver du svälja varje dag.
 • Pris per dos – Vad kostar kosttillskottet per dos och hur länge räcker en burk? Det finns en stor skillnad i pris mellan olika produkter.

Precis som med alla kosttillskott så är det smart att prova sig fram, det gäller speciellt för kosttillskott för klimakteriet. Du kan nämligen få olika effekt av olika medel. Klimakteriet och dess besvär är nämligen mycket individuellt. 

Vi har utsett en testvinnare

Vi har utsett det kosttillskott för klimakteriet som är bäst i test. Kika på vår topplista för att se vilken produkt som tog hem vinsten. Tillskottet är ett mycket bra allround-tillskott som passar de flesta med jobbiga besvär såsom värmevallningar och trötthet. 

FAQ – Vanliga frågor om kosttillskott för klimakteriet

Kan jag få både psykiska och fysiska besvär av klimakteriet?

Ja, du kan få både psykiska och fysiska besvär och som tur är finns det tillskott som hjälper dig med båda två.

Finns det något naturligt sätt att lindra besvären på?

Studier visar att motion är mycket bra för att lindra besvär i klimakteriet. Även sunda levnadsvanor kan i viss mån lindra besvären. 

Kan jag äta ett kosttillskott för klimakteriet även vid milda symtom? 

Det går bra att äta ett kosttillskott oavsett hur milda eller starka dina symtom är. Det går alltid att få en lindring med hjälp av tillskotten.

Ger alla tillskott samma effekt?

Effekten är generellt väldigt individuell. Du kan få en mycket stark effekt av ett visst tillskott, men en svagare effekt av ett annat. Det är därför bra att testa dig fram för att hitta det optimala valet för dig och dina hormoner.

Lindra dina symtom vid övergångsåldern

Om du har jobbiga symtom såsom trötthet, humörsvängningar och värmevallningar, då kan ett kosttillskott för klimakteriet hjälpa dig genom att minska dessa symtom. Tack vare ett tillskott som är speciellt framtaget för kvinnor i övergångsåldern kan åren mellan 45-60 upplevas som lugnare och behagligare.

Genom att minska dina klimakteriebesvär får du mer livslust och en bättre livskvalitet. Det finns en stor mängd tillskott att välja mellan. Alla innehåller de olika ingredienser som är bra för olika symtom.

I vår topplista fick du en mängd bra tips på produkter av hög kvalitet. Testa dig fram för att hitta det tillskott som hjälper dig bäst. 

Källhänvisning: https://www.socialstyrelsen.se/xx/stod-i-arbetet/samtal-om-klimakteriet/